Του Τάσου Δασόπουλου - Capital.gr
Ισχυρή ανάπτυξη που θα φτάσει στο 9 - 9,5% για το 2021 και στο 4,5% - 5% το 2022 προβλέπει το ΙΟΒΕ εκφράζοντας όμως τον προβληματισμό για τη διατήρηση των υψηλών ελλειμμάτων αλλά και την αύξηση του κόστους δανεισμού του δημοσίου.
Στην έκθεσή του για το 4ο τρίμηνο του 2021, το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι η οικονομία θα καλύψει την ύφεση του 9% που είχε το 2020 λόγω της πανδημίας το 2021, με ανάπτυξη που τον περασμένο χρόνο μπορεί να οριστικοποιηθεί ακόμη και στο 9,5% και θα συνεχίσει την δυναμική ανάπτυξη και το έτος 2022 για το οποίο το Ινστιτούτο προβλέπει ανάπτυξη από 4,5% έως 5% με βασικό οδηγό και την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής κ. Νίκος Βέττας κατά την παρουσίαση της έκθεσης τόνισε ότι σημεία ανησυχίας αποτελούν το γεγονός ότι και το δημοσιονομικό αλλά και το πρωτογενές έλλειμμα ήταν πάρα πολύ υψηλά και το 2020 αλλά και το 2021. Πάντως βοηθούσης και της υψηλότερης ανάπτυξης το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι χαμηλότερο από 7,3% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός και θα κυμανθεί ανάμεσα στο 6% και το 7% του ΑΕΠ.
Ως ένα δεύτερο σημείο ανησυχίας επεσήμανε την αύξηση του κόστους δανεισμού που αποτυπώθηκε στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου που έφτασε σε λίγους μήνες το 1,7% από 0,6-0,7% λίγους μήνες νωρίτερα αλλά και την αύξηση του spread.
Ο κ. Βέττας έθεσε και τέσσερα θέματα που θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης μέριμνας καθώς έχουν πολλά σημεία αβεβαιότητας για το επόμενο διάστημα.
Το πρώτο είναι η εξέλιξη του πληθωρισμού. Ο κ. Βέττας εκτίμησε ότι είναι πιθανό το πρώτο εξάμηνο του 2022 να δούμε τον πληθωρισμό ψηλότερα από το 5,1% που καταγράφηκε τον Νοέμβριο. Τόνισε όμως ότι το δεύτερο εξάμηνο - λόγω της υψηλής βάσης τον τιμών του 2021 - ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει και θα διαμορφωθεί σε ετήσια βάση κάτω από το 2% Τόνισε πάντως ότι ο πληθωρισμός παρότι κατά μεγάλο μέρος εισαγόμενος, δημιουργεί πρόβλημα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και στα δημόσια οικονομικά. Σε ότι αφορά την σχεδιαζόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και την επίδραση που μπορεί να έχει στην διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα τόνισε ότι ένα μέρος της υψηλής ανάπτυξης της οικονομίας θα πρέπει να αποτυπώνεται και σε αύξηση των μισθών. Τόνισε πάντως ότι η άποψη του ΙΟΒΕ είναι ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να βοηθήσει και την απασχόληση.
Το δεύτερο σημείο αβεβαιότητας είναι αν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρησιμοποιηθούν σωστά ώστε να αλλάξουν το αναπτυξιακό υπόδειγμα σε μόνιμη βάση. "Οι στόχοι του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν από την αρχή φιλόδοξοι. Η σχετική καθυστέρηση της πρώτης δόσης δεν αλλάζει πολύ τα πράγματα, φτάνει τα χρήματα που θα απορροφηθούν να δώσουν θετικό αποτέλεσμα" είπε ο κ. Βέττας.
Το τρίτο είναι οι αποφάσεις στη συζήτηση που θα γίνει για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες θα επηρεάσουν σημαντικά την οικονομική πολιτική και στην Ελλάδα.
Το τελευταίο στοιχείο αβεβαιότητας είναι η συνέχιση της πανδημίας η οποία παρά τις προβλέψεις που υπήρχαν τους προηγούμενους μήνες συνεχίζει και επηρεάζει - αν και λιγότερο από ότι το 2021 - την οικονομική δραστηριότητα.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά ολόκληρη την έκθεση του ΙΟΒΕ στο επισυναπτόμενο αρχείο στη δεξιά στήλη "ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ".
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA ΙΟΒΕ Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία (393 KB)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου