Σελίδες

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Κραυγή αγωνίας των εργαστηριακών γιατρών προς το Θάνο Πλεύρη

Συντάκτης: Virus

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρών Εταιρειών και Πολυϊατρείων για την βιωσιμότητα των μελών τους σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας. Χρηματοδότηση και δανειοδότηση με κρατική εγγύηση ΕΣΠΑ για την αντικατάσταση των μηχανημάτων του που επιβάλλει η μείωση των ιατρικών αμοιβών μέσω μηχανισμού παλαιότητας μηχανημάτων.

Η ΠΑΝ.Ι.ΔΙ. υποστηρίζει ότι το Ελληνικό Κράτος έχει «φεσώσει» τα μέλη της διαχρονικά κι εκείνα εξακολουθούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. «Μόνο όσοι έχουν πρόσβαση σε φθηνό τραπεζικό δανεισμό ή ανήκουν σε επιχειρηματικά συγκροτήματα που έχουν και άλλες δραστηριότητες είναι σε θέση να συνεχίσουν να αντέχουν την πολιτική αμοιβών που ακολουθεί το Ελληνικό δημόσιο» διαμαρτύρεται στην επιστολή.

«Λουκέτο» κινδυνεύουν να βάλουν γιατί αμείβονται μόνο το 35-40% με την αναλογία της δραχμής του 1991, σύμφωνα με την ΠΑΝ.Ι.ΔΙ., που υπενθυμίζει ότι το ποσό είναι μικρό δεδομένου του πληθωρισμού. Στην πραγματικότητα η τελική αμοιβή έχει συρρικνωθεί στο 20%. Η ένωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα μικρά και μεσαία ιατρικά εργαστήρια, επισημαίνοντας ότι στο σύνδεσμο της μετέχουν επιστήμονες ιατροί. Η ΠΑΝ.Ι.ΔΙ. υποστηρίζει ότι με αυτές τις συνθήκες «το κράτος ουσιαστικά δημεύει τις αμοιβές της ιατρικής εργασίας». Με την ισχύ της αναχρονιστικής συμφωνίας τα παραστατικά που εκδίδονται από τον οργανισμό φέρουν «εικονικές» αμοιβές και δεν καταβάλλονται.

Η ένωση στηλιτεύει τα εξής:
Οι αμοιβές των ιατρικών πράξεων έχουν καθηλωθεί δίχως καμία τιμαριθμική αναπροσαρμογή από το 1991.
Από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επεβλήθη μείωση επί των τιμών μέχρι 30% με την ονομασία «Νέες ασφαλιστικές τιμές». Η ανωτέρω μείωση θεωρήθηκε παράνομη από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρόλα αυτά η διοίκηση αγνοεί την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Επί εναπομείναντος ποσού ακολουθεί μείωση έως 45%, η νέα αυτή μείωση ονομάζεται Rebate.
Επί του εναπομείναντος ποσού ακολουθεί νέα μείωση ως clawback με αποτέλεσμα η ιατρική εργασία να αμείβεται με το 30% έως το 35% της δραχμικής αμοιβής του 1991.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η ΠΑΝ.Ι.ΔΙ. γιατί προστίθεται η περαιτέρω μείωση των ιατρικών αμοιβών μέσω μηχανισμού παλαιότητας μηχανημάτων. Το επιχείρημα αυτό επιχειρεί να ανατρέψει η ένωση επικαλούμενη ότι καμία μελέτη δεν συσχετίζει στατιστικά το ιατρικό σφάλμα με την ηλικία των μηχανημάτων. «Τις ιατρικές εξετάσεις εκτελούν οι ιατροί με βάση την ιατρική τους συνείδηση , γνώση και ιατρική ευθύνη. Ουδέποτε μηχάνημα διέγνωσε την νόσο ασθενούς» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Η ένωση τονίζει ότι μετά από 10χρόνια οικονομικής αφαίμαξης μικρή μειοψηφία είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα μηχανήματα χωρίς κρατική ενίσχυση. Για αυτό ζητά χρηματοδότηση και δανειοδότηση με κρατική εγγύηση ΕΣΠΑ. Επί του θέματος η ΠΑΝ.Ι.ΔΙ. αιτείται να οριστούν ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι θα είναι σε θέση να ορίσουν τα κριτήρια αξιολόγησης των μηχανημάτων και προτείνονται επιστημονικές εταιρείες , η Ακτινολογική Εταιρεία και η Ελληνική Επιτροπή Ενέργειας. Κλείνοντας την επιστολή η ΠΑΝ.Ι.ΔΙ. προειδοποιεί τον υπουργό ότι η δεκαετή εκκρεμότητα οφειλών περικοπών δόσεων θα μετατραπεί σε δημόσιο χρέος και ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει «να προχωρήσει σε κατασχέσεις της οικογενειακής κατοικίας των οφειλετών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου