Νέα δεδομένα για την έκταση της προσβολής του ενδοθηλίου των αγγείων τόσο κατά την οξεία φάση της νόσου, όσο και έξι μήνες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.
Νέα μελέτη από τη Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Vascular Pharmacology» σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, παρείχε νέα δεδομένα για την έκταση της προσβολής του ενδοθηλίου των αγγείων τόσο κατά την οξεία φάση της νόσου, όσο και έξι μήνες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η έκταση της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας ήταν ανάλογη της βαρύτητας της νόσου αλλά και της έκβασης αυτής. Κατά την παρακολούθηση αυτών των ασθενών υπήρξε σταδιακή βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας η οποίας όμως υστερούσε σε σχέση με πληθυσμό ελέγχου που δεν είχαν νοσήσει από COVID-19. Η αποκατάσταση δε της ενδοθηλιακής λειτουργίας υπολείπεται στους ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γεράσιμος Σιάσος «Τα δεδομένα αυτά είναι ενδιαφέροντα γιατί εστιάζουν στο πλήθος των καρδιαγγειακών διαταραχών που παρατηρούνται κατά το long COVID-19 σύνδρομο. Ειδικά post COVID καρδιολογικά ιατρεία, όπως στη Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στο ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», εξετάζουν ασθενείς οι οποίοι νόσησαν και αντιμετωπίζουν στη συνέχεια καρδιολογικά συμπτώματα».
Πηγές: EKΠΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου