Σελίδες

Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Κ. Σκρέκας στο Capital.gr: Έχουμε διαθέσει €2,5 δισ., θα συνεχίσουμε τη στήριξη νοικοκυριών-επιχειρήσεων για όσο χρειαστεί

Τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει για όσον καιρό χρειαστεί τη στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Capital.gr και στον Χάρη Φλουδόπουλο από τον χώρο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, "αυτή τη στιγμή έχουμε δυστυχώς έναν καταστροφικό πόλεμο, με χιλιάδες νεκρούς αμάχους, που όλοι ελπίζουμε να τελειώσει γρήγορα, ο οποίος τροφοδοτεί μία τεράστια ενεργειακή κρίση. Έχει εκτινάξει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στα ύψη - και υγρών καυσίμων βεβαίως - κι αυτό απειλεί και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Εμείς, από την πρώτη στιγμή από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ως κυβέρνηση, έχουμε συστήσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και με χρήματα που αξιοποιούμε από τα έσοδα των Δημοπρασιών των Ρύπων, αλλά και από τα Υπερπλεονάσματα του Ειδικού Λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), έχουμε διαθέσει 2,5 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα για επιδοτήσεις απευθείας στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου κι επιπλέον η ΔΕΗ, βεβαίως, άλλα 800 εκατ., ώστε να μπορέσουμε να απαλύνουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα, χωρίς όμως αυτό να είναι αρκετό.

Γι' αυτό και ζητάμε επισταμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - έχουμε καταθέσει προτάσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - για να δημιουργηθεί ένας κεντρικός μηχανισμός κι έτσι να μειώσουμε αυτό το δυσβάσταχτο κόστος ενέργειας που απειλεί την κοινωνία και την οικονομία μας".

Σε ερώτηση του Capital.gr σχετικά με το πόσο διάστημα υπάρχει δυνατότητα να συνεχίζεται η στήριξη από πλευράς κυβέρνησης, ο κ. Σκρεκας σημείωσε: "Για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η κρίση, εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Και βεβαίως θα συνεχίσουμε να ζητάμε μια κεντρική ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, που είναι η ενεργειακή κρίση".
"Τα σενάρια που εξετάζουμε για την ενεργειακή θωράκιση της Ελλάδας"

Στα βήματα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί βασική πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αναφέρθηκε νωρίτερα από το βήμα του Φόρουμ ο κ. Σκρέκας. Ο ίδιος στάθηκε στην δυνατότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει δύο νέους σταθμούς υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και στην Αλεξανδρούπολη, όπου σε συνδυασμό με αυτόν στην Ρεβυθούσα θα καταστήσει τη χώρα μας ισχυρή ενεργειακά.

"Πρόκειται για μία ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και ήρθε να ενισχυθεί από τον πόλεμο που εκτίναξε σε ιστορικά υψηλά και την τιμή του φυσικού αερίου και την τιμή της ενέργειας", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύριος Σκρέκας.

Στο κάδρο το σενάριο ολικής διακοπής ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Αναφερόμενος στα σενάρια που μελετά η κυβέρνηση, δεδομένων των έκτακτων εξελίξεων που φέρνει στην επιφάνεια η ρωσο-ουκρανική σύρραξη, ανέφερε ότι: "Στα σενάρια που αξιολογούμε αυτή τη στιγμή περιλαμβάνεται και το απολυτά δυσμενές σενάριο ολικής διακοπής ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ξεκινήσαμε και αρχικά εξετάσαμε τέτοια σενάρια μήνες πριν στην Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων".

"Στόχος μας είναι να διπλασιάσουμε την χωρητικότητα της Ρεβυθούσας με την προσθήκη πλωτής δεξαμενής που μπορεί να ολοκληρωθεί στις επόμενες 6-10 εβδομάδες. Αυτό θα μας δώσει την δυνατότητα να αυξήσουμε πάρα πολύ τα φορτία LNG που φτάνουν στη χώρα", σημείωσε ο υπουργός.

"Το δεύτερο που συζητήσαμε, είναι ότι είναι εάν τα λιγνιτικά εργοστάσια της χώρας έχουν τον απαραίτητο λιγνίτη για να προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια", συμπλήρωσε.

"Το τρίτο θέμα συζήτησης έχει να κάνει με την αποθήκευση φυσικού αερίου και την αξιοποίησή του".

Το πλάνο αξιοποίησης των λιγνιτικών μονάδων

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των λιγνιτικών εγκαταστάσεων ανέφερε ότι η κυβέρνηση, θα θέσει σε λειτουργία την Πτολεμαΐδα 5 ένα εργοστάσιο με υψηλή απόδοση. Η συγκεκριμένη μονάδα θα τεθεί σε λειτουργία το φθινόπωρο, θα λειτουργήσει έως το 2025 και εφόσον είναι βιώσιμη οικονομικά –υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς αυτό αυτό σύμφωνα με τον υπουργό– θα μείνει σε λειτουργία έως το 2028.

"Η πραγματικότητα είναι ότι το θέμα της απολιγνιτοποίησης ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία για νομοτελειακούς λόγους με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και λόγω του ότι η παραγωγή ήταν ασύμφορη οικονομικά. Εάν δεν υπήρχε η παρούσα κρίση, δεν θα μπορούσαν οι λιγνιτικές μονάδες να μπουν στο σύστημα διότι θα είχαν αντικατασταθεί από το φυσικό αέριο", εξήγησε ο Κώστας Σκρέκας.

"Ήταν η ανάγκη βιωσιμότητας οικονομικής της ΔΕΗ που την ανάγκασε σταδιακά να έχει ένα πλάνο απόσυρσης των μονάδων και να εξετάσει ακόμα και την πιθανότητα δημιουργίας εργοστασίου φυσικού αερίου για να είναι βιώσιμη τις επόμενες δεκαετίες και να εισφέρει ως ενεργειακός πυλώνας της χώρας".

Ανέφερε ότι κάποιες δυτικοευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν τρόπο να υποκαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ελλάδα παρόλ’ αυτά σύμφωνα με τον υπουργό βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, μετά την κατασκευή της Ρεβυθούσας που δίνει την δυνατότητα στη χώρα να παραλαμβάνει υγροποιημένο φυσικό αέριο και να το διοχετεύει στο σύστημα. "Έχουμε ταυτόχρονα και την Αλεξανδρούπολη και την δημιουργία τερματικού σταθμού LNG, ενώ πιέζουμε την κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο να το ολοκληρώσει εάν γίνεται και νωρίτερα. Το γεγονός αυτό θα μας δώσει πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο", είπε ο κύριος Σκρέκας.
Δυνατότητα της Ελλάδας για κατασκευή δύο FSRU σε Κόρινθο και Αλεξανδρούπολη

O κύριος Σκρέκας αναφέρθηκε στην δυνατότητα της κυβέρνησης να κατασκευάσει από ένα FSRU (Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) στην Κόρινθο και ενός ακόμη στην Αλεξανδρούπολη. "Με αυτά τα δεδομένα και με την Ρεβυθούσα η Ελλάδα θα καταστεί κύρια πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη", σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
"Ταβάνι" στην παραγωγή φυσικού αερίου για να πιεστούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ανέφερε ότι για όσο καιρό διαρκεί η κρίση η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει και επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Είπε ότι διερευνά μέτρα στήριξης σε πιο μόνιμη βάση. Σε αυτό το πλαίσιο έχει καταθέσει στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών μία πρόταση για να τοποθετήσει ένα "εσωτερικό ταβάνι" σε ό,τι αφορά την παραγωγή φυσικού αερίου, με έναν τρόπο που δεν διαταράσσει τους κανόνες της κοινής αγοράς ηλεκτρισμού, ούτως ώστε να πιέσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας προς τα κάτω. Πρόκειται ωστόσο για κάτι που όπως είπε ο υπουργός απαιτεί κοινή απόφαση από την Ευρώπη.

Πλούσιο νομοθετικό έργο το προσεχές διάστημα

Αναφορικά με το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας, σε αυτό περιλαμβάνεται ο κλιματικός νόμος. Ταυτόχρονα ενσωματώνονται οι παρατηρήσεις και επίκειται το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ όπου μειώνεται ο μέσος χρόνος από τη σύλληψη έως την ολοκλήρωση ενός έργου από τα 10 χρόνια στους 14 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου