Σελίδες

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Τέλος της ενισχυμένης εποπτείας αλλά όχι των δημοσιονομικών φραγμών

Του Τάσου Δασόπουλου - Capital.gr

Περιορισμούς στη δημοσιονομική πολιτική στις χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, θα αποφασίσει σήμερα το Eurogroup, περίπου έναν μήνα πριν από το συμβούλιο της 16ης Ιουνίου, οπότε θα εγκρίνει επίσημα την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Η έκθεση της Κομισιόν για την 14η αξιολόγηση άνοιξε τον δρόμο για την άρση του ειδικού καθεστώτος που τέθηκε σε ισχύ το καλοκαίρι του 2018, ειδικά για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πρότεινε προς τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης τη λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το σύνολο σχεδόν των υποχρεώσεων που ανέλαβε βγαίνοντας από το 3ο Μνημόνιο. Παράλληλα, πρότεινε και την εφαρμογή άλλης μια "δόσης" από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Με άλλα λόγια, εισηγήθηκε την καταβολή άλλης μιας δόσης ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA’s SNP’s) και την αναστολή του επιτοκιακού πέναλτι που είχε χρεωθεί η χώρα από το 2016, για ένα δάνειο ύψους 11 δισ. που έκανε η Ελλάδα το 2012 για επαναγορά χρέους.

Η έκθεση ανέφερε επίσης και τους τομείς των υποχρεώσεων που έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά, αλλά καθυστέρησαν να ολοκληρωθούν, λόγω της κρίσης που έφερε η πανδημία του κορονοϊού. Θέματα, όπως η οριστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε προμηθευτές, η απονομή των καθυστερούμενων συντάξεων, η επικύρωση των δασικών χαρτών και μεταρρυθμίσεων σε υγεία και δικαιοσύνη, θα ολοκληρωθούν σταδιακά, μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Η έκθεση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και η δόση από τα κέρδη των ομολόγων θα πρέπει να εγκριθούν και από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 16 Ιουνίου, ώστε η Ελλάδα να μπει οριστικά στο καθεστώς εποπτείας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου από τις 21 Αυγούστου.

Το Eurogroup

Στο μεταξύ, στο σημερινό συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της ζώνης του Ευρώ, θα συζητηθούν οι πρόσφατες εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν και θα αποτιμηθεί από όλους η επίδραση στην οικονομία της ΕΕ του υψηλού πληθωρισμού και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα, όπως έχει προγραμματιστεί, θα επανεξεταστούν και οι κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιοποίησε η Κομισιόν τον Μάρτιο για τους προϋπολογισμούς του 2023. Παρά τις αντιρρήσεις που υπήρξαν από κάποιες χώρες (κυρίως τη Γερμανία), αναμένεται -λόγω της επιβράδυνσης στην ευρωπαϊκή οικονομία που προκαλεί κυρίως η ενεργειακή κρίση και η αβεβαιότητα του πολέμου στην Ουκρανία- να παραταθεί για άλλον έναν χρόνο η δημοσιονομική ευελιξία, με την μορφή της παράτασης ισχύος της ρήτρας συνολικής διαφυγής.

Ωστόσο η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων δεν θα είναι "οριζόντια". Μπορεί το Σύμφωνο Σταθερότητας να ανασταλεί για άλλον έναν χρόνο, αλλά οι χώρες με υψηλό χρέος (Ελλάδα , Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) θα μπούν σε ένα ειδικό καθεστώς. Δεν θα έχουν μεν κάποιους συγκεκριμένους στόχους, αλλά οι δαπάνες τους, ειδικά αυτές για μέτρα στήριξης, θα παρακολουθούνται στενά από τις Βρυξέλλες. Το σήμα της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής για τις υπερχρεωμένες χώρες έστειλε ο ίδιος ο Επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά Θέματα Πάολο Τζεντιλόνι την περασμένη Δευτέρα, ζητώντας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, με τις δαπάνες που κάνουν για μέτρα στήριξης που χρηματοδοτούνται με εθνικούς πόρους.

Καμία έκπληξη

Αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ, αναφερόμενες στο θέμα, τόνιζαν ότι η θέση της Κομισιόν είναι γνωστή και ότι η στάση της Ελλάδας είναι να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική. Τούτο δε, όχι μόνο λόγω της απαίτησης των θεσμών. Όπως εξηγούσαν, εκτός από τους εταίρους μας, την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρακολουθούν και οι αγορές, τη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα επιχειρεί να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα σε ένα περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου