Σελίδες

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Μπαίνει τάξη στις ειδικότητες των γιατρών

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναλύει στα «ΝΕΑ» τις αλλαγές που προωθούνται στην ιατρική εκπαίδευση


Αλλάζουν όλα στο σύστημα απόκτησης ειδικότητας, με το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες να παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες. Οπως, μάλιστα, αναλύει στα «ΝΕΑ» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα επιβραβεύουν τους άριστους, ενώ παράλληλα το σύστημα θα παράγει ειδικευόμενους ανάλογα με τις τεκμηριωμένες ανάγκες της χώρας και όχι άναρχα, όπως γίνεται έως σήμερα και έχει σαν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό νέων επιστημόνων στην ανεργία και τη διατήρηση του brain drain. Στην Ελλάδα, άλλωστε, παρατηρείται... υπερπαραγωγή σε ειδικότητες της κοινότητας, όπως είναι για παράδειγμα η Παθολογία και η Καρδιολογία, ενώ αντιθέτως, όπως αποκαλύφθηκε και στη διάρκεια της πανδημίας, το ΕΣΥ «ασθενεί» σε νοσοκομειακές ειδικότητες αιχμής, όπως είναι οι αναισθησιολόγοι και οι εντατικολόγοι.

«Για πρώτη φορά η απόκτηση ειδικότητας συνδέεται με τις πραγματικές μας ανάγκες σε ιατρικό δυναμικό. Υπολογίζουμε τους γιατρούς που χρειάζονται οι πολίτες αλλά και το σύστημα ανά ειδικότητα και προκηρύσσονται οι ανάλογες θέσεις. Αυτό γίνεται και σε όλες τις άλλες χώρες» εξηγεί η Μίνα Γκάγκα. Και συμπληρώνει πως τα οφέλη είναι πολλαπλά, καθώς αφενός μπορούν να εξαλειφθούν σταδιακά οι ελλείψεις και αφετέρου δίνεται κίνητρο στους νέους γιατρούς να παραμείνουν εντός των συνόρων, αφού συρρικνώνεται ο χρόνος αναμονής για ειδικότητα.

Χάρτης αναγκών

Ισως όμως το πιο σημαντικό για τους νέους επιστήμονες είναι ότι εφεξής θα έχουν πρόσβαση στον χάρτη αναγκών και συνεπακόλουθα θα λαμβάνουν καθοριστικές αποφάσεις για τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία τους, γνωρίζοντας από πριν ότι μπορούν να απορροφηθούν από το σύστημα υγείας, όταν τελειώσουν την ειδικότητα ή την εξειδίκευσή τους. Μάλιστα, το πρώτο βήμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, όπως αποκαλύπτει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Αναλυτικότερα, στην πλατφόρμα για τις αιτήσεις των ειδικευομένων, που θα λειτουργήσει σύντομα, οι υποψήφιοι θα χρειάζεται να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως το πτυχίο, αυτά θα ελέγχονται από το εκάστοτε νοσοκομείο, το οποίο θα προχωράει σε σύμβαση με τον ειδικευόμενο. Στο δεύτερο στάδιο, θα υιοθετηθεί το πρότυπο των πανελλαδικών εξετάσεων. «Η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά με στόχο τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια. Εκείνοι με τα περισσότερα τυπικά προσόντα θα μπορούν κατά προτεραιότητα να επιλέξουν ειδικότητα. Ετσι, επιβραβεύουμε τους άριστους νέους γιατρούς, δείχνοντας εμπράκτως πως είναι πολύτιμοι για το ΕΣΥ και παράλληλα κινητοποιούμε τους υπόλοιπους να προσπαθήσουν περισσότερο».

Οι αλλαγές όμως δεν σταματούν εδώ: Για πρώτη φορά εφαρμόζεται το μοντέλο των «clusters» νοσοκομείων για κάθε ειδικότητα. Στόχος είναι να υπάρχει εκπαίδευση σε διαφορετικά περιβάλλοντα για κάθε γιατρό, δίνοντάς του την εμπειρία μικρών και μεγάλων νοσοκομείων. Εμπειρία που είναι πολύτιμη στην άσκηση της Ιατρικής αλλά και στην επιλογή ειδικότητας. «Το σύμπλεγμα των νοσοκομείων προτείνεται από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και διευκολύνεται επίσης από τη διασύνδεση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπως αυτή θα διαμορφωθεί με τον νέο Χάρτη Υγείας. Είναι σύστημα που ακολουθείται και σε άλλες χώρες, όπως η Ελβετία, το Βέλγιο» επισημαίνει η Μίνα Γκάγκα.

16 σχόλια:

  1. Αριστεία μόνο με τον βαθμό πτυχίου;πάλι τα ίδια μετά από 25 χρόνια;το Πανεπιστήμιο που τελειώνει κανείς δε θα μετρήσει ποτέ στην Ελλάδα;!Αλλά βέβαια όλα τα παιδάκια υπουργών,καθηγητών και μεγαλογιατρών έχουν πτυχίο Ρουμανίας κλπ.Μετα απο 3 δεκαετίες τουλάχιστον που γίνεται αυτό τους ξέρουμε πια τι Άριστοι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα πέσει πολύ γέλιο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία .....έκθεση.....ιδεών.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η επιλογή ειδικότητας τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά το κλείσιμο του ΙΚΑ,ΤΕΒΕ,κλπ και την δημιουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφισης από όλους τους γιατρούς,γίνεται για να μπορεί ο γιατρός να κάνει ιδιωτικό ιατρείο.Οι νοσοκομειακές ειδικότητες είναι προς αποφυγή.Ποιός θα αποφασίσει να εξαρτηθεί από νοσοκομείο ή έστω ιδιωτική κλινική με τις υπάρχουσες συνθήκες και αμοιβές.
    Αν υπάρχουν ανάγκες στη χώρα θα πρέπει να διαμορφωθεί άλλο εργασιακό και μισθολογικό τοπίο για τις νοσοκομειακές ειδικότητες.
    Για τα νοσοκομεία θα πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα και η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση. Θα πρέπει να διορίζονται σε κάθε βαθμίδα με συμβάσεις 5/ετίας . Μετά θα πρέπει να γίνεται πάλι προκήρυξη της θέσης με σωστά κριτήρια. Ο γιατρός θα μπορεί να υπηρετήσει μέχρι 10 χρόνια (δύο 5ετίες) σε κάθε βαθμίδα.Αν έχει χαμηλή βαθμίδα μετά τα 10 χρόνια να πρέπει να αναζητήσει θέση σε υψηλότερη. Είτε στο ίδιο νοσοκομείο,είτε σε άλλο. Θα πρέπει βεβαια οι προκηρύξεις να γίνονται ανά είδικότητα στις διάφορες περιφέρειες. Ο μισθός θα πρέπει να είναι για κάθε ειδικότητα και κάθε βαθμίδα και κάθε νοσοκομείο διαφορετικός.
    Δικαίωμα ιδιωτικού επαγγέλματος να έχουν όλοι οι γιατροί.
    Η σύμπραξη δημόσιου γιατρού και ιδιώτου σε δημόσιο νοσοκομείο είναι απαράδεκτη.Θα πρέπει να πληρωθεί καλά ο γιατρός στη θέση του δημοσίου ώστε να μπορεί να υπηρετήσει. Και φυσικά διαφωνώ με τα απογευματινά ιατρεία και πολύ περισσότερο με τα απογευματινά χειρουργεία.
    Για την πρωτοβάθμια περίθαλψη ο ασθενής θα πρέπει να πηγαίνει στο ΚΥ ,η ΤΟΜΥ ή αγροτικό ιατρείο και ο υπάρχων εκεί γιατρός να τον εξετάζει και να γράφει στον ηλεκτρονικό του φάκελο το αποτέλεσμα. Εκεί θα γίνεται και η συνταγογραφία και η παρακολούθηση.
    Υποχρέωση για ενημέρωση του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς θα πρέπει να έχουν όλοι οι γιατροί και οι ιδιώτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρωτα οι αποφοιτοι ελληνικων παναπιστημιων και μετα απο Βουλγαροκοσοβορουμανιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτα οι απόφοιτοι της Αθηνας

      Διαγραφή
    2. Οπως θελετε οι ιατροι του δημοσιου να ασκουν ιδιωτικο επαγγελμα να δινεται η δυνατοτητα των ιδιωτων ιατρων να χειρουργουν στο νοσοκομειο του ΕΣΥ τους ασθενεις τους
      Πολλα προνομια εχουν ηδη οι Εσυτες

      Διαγραφή
  6. Πρώτα οι απόφοιτοι του Ηρακλειου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρωτα, οχι οι αποφοιτοι μονο ,αλλα και οι εισερχομενοι σε ελληνικο πανεπιστημιο!Τωρα, επιβραβευονται οι αποφοιτοι Βουλγαριας,Ρουμανιας,Σλοβακιας,Τσεχιας,Σερβιας,που πηραν πτυχιο με το γνωστο τροπο και εμαθαν καλα να δικτυονονται!Ιατρικη μπορει να μην εμαθαν,εντρυφησαν ομως σε αλλα,απαραιτητα για την κονομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απόφοιτοι Αθηνών είναι και όσοι με ειδικούς λόγους επέστρεψαν στην μαμά πατρίδα χωρίς να περάσουν ούτε απ'έξω απο ΔΙΚΑΤΣΑ;Απλά ρωτάω ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρώτα οι απόφοιτοι ......της Αλεξανδρούπολης ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λογω ΕΕ δεν ειναι εφικτο να ληφθουν μετρα δαικρισεων των ιατρικων σχολων .Μπορουν ομως να μπουν εξετασεις για τη ληψη ειδικοτητας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πρωτα οι αποφοιτοι της Λαρισας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και διηγόντας τα, να κλαίς.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή