Σε ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες καλούνται να εφημερεύσουν οι παθολόγοι του «Αγίου Ανδρέα» με τους νοσηλευόμενους να φτάνουν σε ημερήσια βάση τους 110 – 120.
Των Μαρίνας Ριζογιάννη και Κωνσταντίνου Φλαμή
> 110 – 120 νοσηλευόμενοι στην Παθολογική Κλινική του «Αγίου Ανδρέα» εκ των οποίων οι 30 και πλέον είναι ασθενείς με κορονοϊό.
> Δύο παθολόγοι σε εφημερία για να καλύψουν τις ανάγκες της Παθολογικής Κλινικής και άλλοι δύο για τις ανάγκες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και φυσικά και των ύποπτων ή διαγνωσμένων κρουσμάτων κορονοϊού.
> Παθολόγοι της ίδιας κλινικής εδώ κι ένα χρόνο μετακινούνται για να καλύψουν εφημερίες στην Παθολογική Κλινική του Πύργου .
> Οι ειδικευόμενοι δεν ξεπερνούν τους οκτώ καθώς κάποιοι παραιτήθηκαν λόγω των πιεστικών συνθηκών εργασίας και η λίστα αναμονής είναι μηδενική.
Αυτά τα τέσσερα στοιχεία συνθέτουν τη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του «Αγίου Ανδρέα» έτσι όπως μας την εκθέτουν οι γιατροί της Κλινικής με επικεφαλής τον διευθυντή της, Κωνσταντίνο Κούκιο.
Απελπισμένοι εφημερεύοντες επικοινωνούν μαζί μας προκειμένου να αναδείξουμε το θέμα για να ληφθούν μέτρα.
Ο Κ. Κούκιος
«Για να μην κρυβόμαστε είμαι 35 χρόνια στα νοσοκομεία πάντα υπήρχαν προβλήματα στελέχωσης. Αυτή την περίοδο είναι ακόμα πιο έντονο διότι έχουμε πάρα πολλά περιστατικά. Δεν γνωρίζω γιατί οι πολίτες μας επιλέγουν. Ισως γιατί είμαστε μέσα στην πόλη και άμεσα προσβάσιμοι. Εχουμε την πανδημία και οι κλινικές κορονοϊού γέμισαν πάλι. Εχουμε τις εφημερίες που πρέπει να καλύπτουμε στον Πύργο και δεν έχουμε ειδικευόμενους να βοηθούν σε όλο αυτό το έργο» μας είπε ο κ. Κούκιος που το βράδυ της Κυριακής αναγκάστηκε να πάει στον «Αγιο Ανδρέα» που εφημέρευε και να ενισχύσει τους γιατρούς του.
ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΓΡΙΕΣ
«Ποτέ δεν αφήνω ακάλυπτους τους γιατρούς μου όταν τους αισθάνομαι ότι είναι εξαντλημένοι, ότι ανησυχούν για την εφημερία τους. Οι εφημερίες πλέον είναι πολύ άγριες. Αποφάσισα να πάω να βοηθήσω. Από κάποια ώρα και μετά δεν γίνεται διαλογή στα επείγοντα επομένως όταν υπάρχουν δύο εφημερεύοντες παθολόγοι ενώ έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις, αντιλαμβάνεστε τι γίνεται. Είμαστε πάρα πολλοί λίγοι για τον αριθμό των ασθενών που έχουμε κι όλα τα μέτωπα που πρέπει να καλύψουμε» περιγράφει ο κ. Κούκιος και προσθέτει:
«Είμαστε το 1/3 των γιατρών από αυτούς που διαθέτει το ΠΓΝΠ και εφημερεύουμε εναλλάξ. Ενας γιατρός για να κάνει μόνο την πρωινή επίσκεψη σε 50 νοσηλευόμενους, χρειάζεται έξι ώρες. Κανένας γιατρός της κλινικής μας δεν φεύγει από το πρωινό ωράριο πριν τις 5.00 το απόγευμα. Ακόμα κι εγώ που είμαι διευθυντής με τόσα χρόνια υπηρεσίας, φεύγω το απόγευμα. Κι αυτοί οι γιατροί πρέπει να πάνε να εφημερεύσουν και στον Πύργο να αντιμετωπίσουν 80 ασθενείς που δεν τους έχουν ξαναδεί και μετά από την ολονύκτια εφημερία τους να μπουν στο αυτοκίνητό τους και να επιστρέψουν στην Πάτρα. Και φυσικά αυτή η εφημερία σημαίνει ότι δύο ημέρες θα είναι εκτός από τη δική μας κλινική. Αυτό το πήγαινε – έλα διαρκεί ένα χρόνο τώρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε και επιπλέον απώλειες καθώς έχουμε δύο γιατρούς μας ασθενείς με κορονοϊό. Οταν εργαζόμαστε οριακά πώς θα τους καλύψουμε αυτούς;».
Μεγάλη πληγή αποτελεί και η έλλειψη ειδικευομένων. Η κλινική διαθέτει μόλις οκτώ. Αριθμός πάρα πολύ μικρός για τον όγκο των ασθενών που καλύπτει. «Οταν δεν έχεις ειδικευόμενους δεν μπορείς να αντέξεις. Αλλά πώς να αντέξει κι ένας ειδικευόμενος όταν μπαίνει στο νοσοκομείο στις 8 το πρωί και φεύγει στην 8 το βράδυ; Το γεγονός ότι δεν υπάρχει λίστα αναμονής για ειδίκευση τα λέει όλα. Πιστεύω ότι θα έχουμε κι άλλες διαρροές γιατρών αν δεν αλλάξει το σύστημα. Η Κύπρος είναι δίπλα μας με άριστες συνθήκες εργασίας και πολύ πιο αυξημένες απολαβές. Ηδη την έχουν επιλέξει πολλοί συνάδελφοί μας».
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΑΡΚΟΥ
Στο θέμα αναφέρονται με ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου:
«Τραγικές συνθήκες βίωσαν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους που είχαν την ατυχία να βρεθούν στην ανάγκη να απευθυνθούν στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» της Πάτρας, προχθές Κυριακή 10 Ιουλίου. Τα αυξημένα περιστατικά λόγω του 6ου κύματος της πανδημίας και τα συνήθη κάθε εφημερίας, σε συνδυασμό με το μειωμένο υγειονομικό προσωπικό δημιούργησαν καταστάσεις τριτοκοσμικής χώρας. Οι ασθενείς ανέμεναν επί ώρες στα ράντζα ή στις καρέκλες. Οι λίγοι ηρωικοί υγειονομικοί κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να αντεπεξέλθουν. Οι εικόνες αυτές είναι εικόνες ντροπής».
Η ΑΥΤΟΨΙΑ
Ωρα 22.45. Ο γιος μίας γυναίκας που περίμενε από τις 6 το απόγευμα να εξετασθεί μας πλησιάζει. Εχει καταλάβει ότι φθάσαμε στα εξωτερικά ιατρεία μετά από καταγγελίες.
«Πέντε ώρες περιμένω. Τι να κάνουν; Δύο γιατροί είναι. Τα μισά περιστατικά είναι covid. Ο ένας θα κολλάει τον άλλον» μας είπε. Σκηνές απερίγραπτες. Στα εξωτερικά ιατρεία δεν υπολογίζουν πλέον τον κίνδυνο της πανδημίας. Με τέτοιο φόρτο εργασίας που να προλάβεις να αναλογισθείς αν ο άλλος έχει covid. Τον βάζεις στο φορείο και κάνεις ότι μπορείς σε ελάχιστο χρόνο. Γιατί περιμένουν και άλλοι! Και φωνάζουν. Και διαμαρτύρονται.
Ωρα 22. 50: Ο φακός της «Π» στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Αγίου Ανδρέα»
Μία γυναίκα μάς περιγράφει τι της είπε μία γιατρός:
«Δύο άτομα είμαστε κυρία μου. Ζητούμε συγγνώμη κάνουμε ό,τι μπορούμε». Μέχρι και συγγνώμη ζητούν οι επιστήμονες. Και όλα αυτά μετά από 14ωρη ορθοστασία και αντιμετώπιση των περιστατικών. Από τις 8 το πρωί οπότε και έπιασαν δουλειά, μέχρι τις 22.45. Και βάλε. Γιατί ποιον αφήνει η συνείδησή του να εγκαταλείψει την θέση του, έστω και αν έχει τελειώσει η βάρδιά του. Ο «πόλεμος» στα επείγοντα θα συνεχίζεται. Γιατί με λύσεις – ασπιρίνης δεν θεραπεύεται το «καρκίνωμα»!
Ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος
ΗΛ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»
Η «Π» απευθύνθηκε στον διοικητή του νοσοκομείου, Ηλία Θεοδωρόπουλο, ο οποίος εκτιμά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Μάλιστα εστίασε ιδιαίτερα στην εφημερία της Κυριακής τονίζοντας ότι «υπήρχε πλήρης τάξη. Λειτούργησε κανονικότατα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Ηρθε και ο ίδιος ο διευθυντής. Στις 11.30 υπήρχαν μόλις δύο ασθενείς στην αναμονή» μας ανέφερε χαρακτηριστικά μη κρύβοντας την ενόχλησή του από την επίσκεψη του δημοσιογράφου της «Π» Κωνσταντίνου Φλαμή στο τμήμα επειγόντων.
«Για πρώτη φορά είναι καλυμμένες και οι 12 θέσεις μονίμων ιατρών της κλινικής. Ποτέ ξανά δεν υπήρχε τέτοιος αριθμός. Αυτές τις ημέρες έτυχε να είναι και κάποιοι ασθενείς. Κατ’ εμέ το πρόβλημα έχει να κάνει με τη συνεργασία των γιατρών. Οι θέσεις είναι καλυμμένες αν κάποιος νοσεί ή αν κάποιος θέλει να πάει διακοπές αυτά τα ρυθμίζει ο διευθυντής της κλινικής μαζί με τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας. Ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει θέμα επισφάλειας των εφημεριών».
Φαινεται οτι εισαγγελεας δεν υπαρχει στην Πατρα
ΑπάντησηΔιαγραφή