Σελίδες

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Σύσκεψη στο Μαξίμου για ενεργειακά: Εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας

Κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
kathimerini.gr

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Παραμένει μεγάλη η εξάρτηση της Ελλάδας

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ», η Ελλάδα έχει μειώσει την κατανάλωση ρωσικού αερίου, αλλά η εξάρτησή της εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα, το α΄ εξάμηνο φέτος εισήχθη ρωσικό αέριο 13,3 τεραβατωρών έναντι 16,9 τεραβατωρών την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μια μείωση της τάξης του 21,3%.

Κατά την ίδια περίοδο έχει αυξηθεί η εξάρτηση από το υγροποιημένο αέριο, οι εισαγωγές του οποίου αυξήθηκαν κατά 47,3% και από 11,7 τεραβατώρες πέρυσι ανήλθαν σε 17,3 το φετινό πρώτο εξάμηνο. Εως το τέλος Ιουνίου είχαν φτάσει στη Ρεβυθούσα 39 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου έναντι μόλις 15 πέρυσι. Βεβαίως πολλά από αυτά είχαν ως τελικό προορισμό άλλες χώρες, κυρίως τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

Το πρόβλημα είναι ότι στο εξάμηνο δεν έχει μειωθεί καθόλου η εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο. Οι ηλεκτροπαραγωγοί απορρόφησαν 20,39 τεραβατώρες αερίου στο εξάμηνο του 2022, όσο ακριβώς (20,42) και στη διάρκεια της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Στην ουσία, εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές αερίου προς την Ευρώπη συνολικά (και από άλλους αγωγούς, όχι μόνο από τον Nord Stream), στην Ελλάδα το πλήγμα θα είναι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την ώρα που οι προβλέψεις για τις τιμές ρεύματος για τον Αύγουστο είναι εφιαλτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου