Σελίδες

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Μαγιορκίνης: Πώς να επιλέξουμε επικαιροποιημένο εμβόλιο έναντι του κορονοϊού

Συντάκτης: Virus
Χρήσιμες συμβουλές δίνει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης για την ορθή εμβολιαστική μας θωράκιση εν όψει ενός νέου πανδημικού κύματος. Καθώς η χώρα μας ήδη παρέλαβε τις δόσεις του εμβολίου έναντι της παραλλαγής όμικρον αρκετοί πολίτες προβληματίζονται, εάν θα πρέπει να περιμένουν τις δόσεις για τις υποπαραλλαγές της όμικρον.

Η πρώτη συμβουλή που αφορά άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και τους έχει συσταθεί από τον γιατρό τους να λάβουν την 4η δόση ο επιδημιολόγος τους ενθαρρύνει να προγραμματίσουν άμεσα τον εμβολιασμό τους «γιατί το σημαντικότερο στοιχείο στην προστασία σας είναι ο χρόνος». Σε όσους δεν πιέζει ο χρόνος ο κ. Μαγιορκίνης εξηγεί πως μπορούν να επιλέξουν εμβόλιο που πιθανότατα τους ενισχύσει καλύτερα έναντι της επικράτησης ενός νέου στελέχους.

Αρχικά, τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να διακριθούν σε αυτά που αντιμετωπίζουν την όμικρον 1 (πολύ κοντά στην όμικρον 2) και σε εκείνα για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5. Με δεδομένο ότι είναι αδύνατη η απόλυτη πρόβλεψη του νέου στελέχους αυτό που μπορεί να εκτιμηθεί ως πιθανότερο είναι ότι θα αφορά υποκλάδο της όμικρον.

«Το γεγονός ότι τώρα κυκλοφορεί η Omicron 4,5 και στην οποία έχει αναπτύξει μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανοσία σχετικά πρόσφατα, μάλλον μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να δημιουργηθεί έξαρση από αντιγοντικά όμοιο στέλεχος τον προσεχή χειμώνα» σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης. Όσο για το σενάριο επικράτησης της υποπαραλλαγής Κένταυρος «μάλλον είναι πιο κοντά στην Omicron 1, οπότε πιθανώς τα εμβόλια της Omicron 1 να έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα» σημειώνει ο καθηγητής.

Για όσους έχουν μολυνθεί και αναρρώσει κατά το παρελθόν «η λογική mix’n’match θεωρητικά οδηγεί σε καλύτερες αντισωματικές απαντήσεις» υποστηρίζει ο κ. Μαγιορκίνης. Με στόχο την αντισωματική διεύρυνση θα τον οφελήσει ένα «εμβόλιο που είναι περισσότερο “ετερόλογο” στον τύπο του ιού που τον μόλυνε».

Ο κ. Μαγιορκίνης αποσαφηνίζει ότι όσοι μολύνθηκαν το χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο, οπότε και επικράτησαν οι Όμικρον 1 και 2, θα ήταν θεωρητικά καλύτερο να λάβει το εμβόλιο για το επικαιροποιημένο Όμικρον 4 και 5. Στην περίπτωση που μολύνθηκε μέσα στο καλοκαίρι οπότε επικράτησαν τα στελέχη όμικρον 4 και 5 θα βοηθούσε να λάβει το εμβόλιο έναντι του στελέχους όμικρον 1,2.

Συνεπώς, ο καθηγητής συνιστά για την επιλογή εμβολίου ο κάθε υποψήφιος για νέο εμβόλιο να λάβει υπόψη του τον χρόνο παρελθούσας λοίμωξης. Αυτό όμως δεν ισχύει για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, γιατί το όφελος από το επικαιροποιημένο εμβόλιο εκμηδενίζεται από την υποβολή σε κίνδυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου