Σελίδες

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Προσωπικός Γιατρός: Τείχος αντίστασης από ιδιώτες γιατρούς της Πάτρας – Γιατί οξύνεται το πρόβλημα

Πατρινοί γιατροί δήλωσαν επιφυλακτικοί να αναλάβουν καθήκοντα Προσπωπικού Γιατρού διότι οι ειδικότητες που κατέχουν και το αντικείμενό τους αποτελούν εξειδίκευση της παθολογίας.

Υπάρχουν περιορισμοί στη συνταγογράφηση και προβλέψεις για πρόστιμα εάν κάποιος γιατρός γράψει φάρμακο που δεν είναι στο δικό του αντικείμενο


Η πρόσθεση δέκα ακόμα ιατρικών ειδικοτήτων στον κατάλογο των Προσωπικών Γιατρών, αντί να λύνει το πρόβλημα μάλλον το οξύνει.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρόσθεσε επιπλέον τις ειδικότητες αυτές ελπίζοντας ότι θα καλύψει τα ιατρικά κενά που δημιουργεί η μειωμένη συμμετοχή των παθολόγων και γενικών γιατρών στον θεσμό, κι έτσι να βρεθεί Προσωπικός Γιατρός για όλους τους πολίτες.

Θα βρεθεί;

«Υπάρχει πολύ μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των συναδέλφων» μας μεταφέρει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, Αννα Μαστοράκου, και εξηγεί:

«Μου τηλεφώνησαν πολλοί συνάδελφοι μόλις έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις. Αρκετοί δήλωσαν επιφυλακτικοί διότι οι ειδικότητες που κατέχουν και το αντικείμενό τους αποτελούν εξειδίκευση της παθολογίας. Για να καταλάβουν και οι πολίτες η παθολογία είναι ένας βασικός κορμός στην εκπαίδευσή τους αλλά δεν είναι το αντικείμενο στο οποίο έχουν εξειδικευτεί».

Ρωτήσαμε την κ. Μαστοράκου τι σημαίνει αυτό στην πράξη.

«Για παράδειγμα, όπως μου ανάφερε συνάδελφος, υπάρχουν περιορισμοί στη συνταγογράφηση. Υπάρχουν προβλέψεις για πρόστιμα εάν κάποιος γιατρός γράψει φάρμακο που δεν είναι στο δικό του αντικείμενο. Επομένως, πώς ένας Προσωπικός Γιατρός που δεν είναι παθολόγος θα συνταγραφήσει φάρμακα που του απαγορεύονται;»

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που έθεσαν γιατροί της πόλης στην κ. Μαστοράκου αφορά την «ιατρική ευθύνη απέναντι στον ασφαλισμένο. Μπορεί να υπάρξει συμβάν καθαρά παθολογικό πώς θα το αντιμετωπίσει ο μη αρμόδιος γιατρός; Για παράδειγμα, ένα φυσίατρος που είναι για την αποκατάσταση πώς μπορεί να αναλάβει ένα περιστατικό πυελονεφρίτιδας; Από τις πρώτες καταγραφές που έχω κάνει των αντιδράσεων των συναδέλφων δεν είναι θετικό το κλίμα για την ένταξή τους στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού κυρίως με την επισήμανση ότι η εξειδικευμένη γνώση δεν επιτρέπει να αναλάβουν υπό την ευθύνη τους και να κατευθύνουν ένα τόσο μεγάλο πληθυσμό που μπορεί να εμφανίσει τα πάντα».

Ωστόσο, η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών έχει στείλει στους εμπλεκόμενους γιατρούς όλο το νομικό πλαίσιο που διέπει τον νέο θεσμό και τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν και πόσοι θα θελήσουν να τον πλαισιώσουν.
Οι ειδικότητες που προστέθηκαν

Σύμφωνα με την απόφαση, ως Προσωπικοί Ιατροί ορίζονται και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση Παθολογία και ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εξής ειδικότητες:

α) αιματολογίας,

β) γαστρεντερολογίας,

γ) ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας,

δ) καρδιολογίας,

ε) νευρολογίας,

στ) νεφρολογίας,

ζ) ρευματολογίας,

η) παθολογικής ογκολογίας,

θ) πνευμονολογίας-φυματιολογίας και

ι) φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

6 σχόλια:

  1. Όλος ο σχεδιασμός είναι λάθος γιατί βάσικά το προέχων ζήτημα είναι το φαίνεστε οτι η κυβέρνηση παρέχει δωρεάν περίθαλψη στον πληθυσμό καλώντας τους γιατρούς να απεμπολήσουν το δικαίωμα της αυτονομίας στην άσκηση της επιστήμης τους και με ελάχιστη αμοιβή. Ας αναρωτηθεί οποιοσδήποτε επαγγελματίας , μηχανικός , δικηγόρος , ελαιοχρωματιστής , κομμωτής η κομμώτρια , λογιστής κλπ αν το κράτος τους εξασφάλιζε 2000 σταθερούς πελάτες με αμοιβή 30 ευρώ το χρόνο το κεφάλι και για όσες φορές τον χρειάζονταν με τα έξοδα δικά τους. Ως έξοδα βλέπε ενοίκιο έδρας , φως νερό τηλέφωνο, γραφική ύλη μηχανολογικό εξοπλισμό αναλώσιμα ασφάλιση κλπ. Με τις συνθήκες αυτές ποιος επαγγελματίας θα δεχόταν τον εξανδραποδισμό του ? Ο Ιατρικός κόσμος έχει κάνει τις προτάσεις του που ασφαλώς έχει μεγαλύτερο κόστος αλλά είπαμε ο στόχος είναι το τζάμπα γιατρό και οχι η ουσία της περίθαλψης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΒΑΡΙΕΜΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΠΛΕΟΝ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΞΕΧΑΣΑΝΕ ΝΑ ΕΝΤΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ! ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ Ο ΠΛΕΥΡΗΣ.ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ! ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΩΝ! ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΠΛΕΥΡΗ!!! ΕΝΑΣ ΦΑΝΑΤΙΚΑ ΙΔΙΩΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τωρα μπορείτε να καταλάβετε το αίσχος που γίνεται με την υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων σε πλαίσιο κλειστού προϋπολογισμού;;;Τωρα μπορείτε να καταλάβετε το αίσχος των μέτρων του clawback,και της προείσπραξης στους εργαστηριακούς;;;;Και δε κανουν το πιο απλό:κλείδωμα ,σφράγισμα στην συνταγογράφηση.Τόσα χρόνια επικρατεί η παράνοια ,εχουμε αρρωστήσει και βαρκούλες αρμενίζουν…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ιστορια επαναλαμβανεται και πλησιαζουν εκλογες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή