Σελίδες

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Μητσοτάκης – Τσίπρας: Προεκλογική πλειοδοσία με επίκεντρο την Υγεία και το ΕΣΥ

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Βασικά σημεία από το προεκλογικό τους πρόγραμμα για την Υγεία παρουσίασαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στο Συνέδριο «Ygeiamou 2023: Σύγχρονο σύστημα Υγείας με Επίκεντρο τον άνθρωπο», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, άνοιξαν τα χαρτιά τους και παρουσίασαν το όραμά τους για την Υγεία για την επόμενη τετραετία.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται προσλήψεις προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα.

«Η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι προτεραιότητα μας για την επόμενη 4ετία», τόνισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στον θεσμό του προσωπικού γιατρού τόνισε πως αυτός αποτελεί τον «θεματοφύλακα της υγείας».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπας, υποσχέθηκε την πρόσληψη 5.000 γιατρών με πρώτο μισθό €2.000. «Η έλλειψη προσφοράς γιατρών για το ΕΣΥ, καθώς οι επαγγελματικές προοπτικές είναι δυσοίωνες γι΄αυτούς», είπε συγκεκριμένα.

Αναλυτικότερα:
Κ. Μητσοτάκης: «Αναμόρφωση των μισθών στο δημόσιο τομέα το ’24, συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αύξηση των απολαβών των υγειονομικών και παραδέχθηκε πώς η αύξηση της τάξεων του 10% δεν αρκεί για να αναστρέψει το brain drain.

«Κάποιες από τις αλλαγές που κάναμε, που υλοποιήθηκαν ήδη, δίνουν μεγαλύτερες δυνατότητες ευελιξίας για γιατρούς του ΕΣΥ να συμπληρώνουν το εισόδημά τους με ιδιωτική δραστηριότητα, αλλά και το αντίθετο, με ιδιώτες γιατρούς που εμπλέκονται στο ΕΣΥ. Για εμένα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, διότι η Υγεία δεν είναι μόνο το νοσοκομείο. Είναι η υγεία στην ολιστική της προσέγγιση», σημείωσε.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη είναι τα εξής:Η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί για εμένα προτεραιότητα για την επόμενη 4ετία. Είμαστε στους 107.000 υγειονομικούς, αντί για 100.000 προηγουμένως.
Να προσθέσω το πολύ ενθαρρυντικό μέλλον της ψηφιακής τεχνολογίας, η δυνατότητα να παρακολουθούμε την πορεία της υγείας μέσω τεχνολογίας, π.χ. φορώντας ένα ρολόι για τη μέτρηση του σακχάρου, χωρίς τρύπημα. Αρκεί και οι ίδιοι οι ασθενείς να είναι ευαισθητοποιημένοι. Με πρόληψη και όχι με θεραπεία.
Νομίζω πως ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των ράντζων, δείχνει τη φιλοσοφία μας. Υπάρχει ζήτημα στα περιφερειακά νοσοκομεία, πρέπει να κάνουμε περισσότερα, για το νοσηλευτικό προσωπικό, για τις βασικές υποδομές. Υπάρχουν πόροι ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά.
Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με άλλες προκλήσεις, διότι ο πληθυσμός της χώρας μας εκ των πραγμάτων γερνάει. Άνοια, Αλτσχάιμερ, με νοσήματα που χρειάζονται επιπλέον φροντίδα. Ίσως όμως να έχουμε περισσότερα «κλασικά» κρεβάτια, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Έχουμε ζητήσει μια λελογισμένη αναθεώρηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα ζητηθεί αυτό εντός του 2023.
Τα οικονομικά της υγείας είναι κάτι εξαιρετικά σύνθετο. Έχουμε δημοσιονομικούς περιορισμούς. Αλλά είναι βέβαιο ότι, όσο βελτιώνονται τα δημοσιονομικά, θα πρέπει να σχεδιάσουμε πού θα διοχετεύσουμε τους πόρους που εξοικονομούμε. Όπως το clawback, το πώς θα μειωθεί αυτή η επιβάρυνση. Θα πρέπει π.χ. να αυξήσουμε τις απολαβές των γιατρών, κατ’ αρχάς.
Θα πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί. Αν υπάρχουν π.χ. κτήρια στο κέντρο της Αθήνας που μπορούν να μετασκευαστούν σε δομές υγείας, θα ήμουν πολύ θετικός να συζητήσω τέτοιες ιδέες. Θα ήθελα να δω ένα εμβληματικό τέτοιο έργο. Πολλά νοσοκομεία, όπως π.χ. ο Ευαγγελισμός, έχουν αναπτυχθεί άναρχα. Χρειάζεται η παρέμβαση για να βελτιωθεί η κατάσταση.
Δεν γίνεται να μην έχεις ένα standard of care σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας και εάν βρίσκεσαι. Το είδαμε στην πανδημία και θα το διορθώσουμε.
Έχουμε 5.000 γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, που δεν το γνώριζαν. Είναι μια μεγάλη κατάκτηση, γιατί σώζουμε ζωές και επιβαρύνουμε λιγότερο το ΕΣΥ. Με την πρόληψη.
Είμαι απολύτως αποφασισμένος να προχωρήσω στην αναμόρφωση του ΕΣΥ. Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι αυτές οι αλλαγές θα μας φέρουν σε επιμέρους συγκρούσεις. Ο Νοσοκομειακός Χάρτης της Ελλάδας, μας απασχολεί επί δεκαετίες. Η πελατειακή λογική μας οδήγησε σε υποστελεχωμένες μονάδες σε ορισμένες περιοχές.
Ο Προσωπικός Γιατρός αποτελεί διαχρονικό στοίχημα του ΕΣΥ. Η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη φορά είναι πολύ πιο επιτυχημένη από ποτέ πριν. Χρειαζόμαστε κι άλλους γιατρούς, βέβαια, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν αρκετοί. Ο Προσωπικός Γιατρός είναι ο θεματοφύλακας της υγείας. Αισθάνομαι ότι είναι η πρώτη φορά που θα ριζώσει στη χώρα μας.
Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα στην ολότητά του και να μην έχουμε ράντζα, όλοι πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια.
Μιλούσαμε για τις κλίνες ΜΕΘ. Παλιά ήταν πολιτικό ρουσφέτι ήταν ζήτημα ρουσφετιού. Δεν συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ; Μόνο 600 κρεβάτια ΜΕΘ μας παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ζόρι. Μήπως ο κ. Τσίπρας λέει ό,τι θέλει επειδή θεωρεί δεδομένο ότι θα χάσει τις εκλογές;
Ασύστολα ψέμματα ό,τι είπε ο κ. Τσίπρας για την υγεία. Είναι εξοργιστικό να κάνει μικροπολιτική σε θέματα υγείας. Με ανάγκασε -με την καλή έννοια- να ασχοληθώ προσωπικά με τα θέματα υγείας. Διαμόρφωσα μια πιο ολιστική προσέγγιση για το τι θα κάνουμε την επόμενη ημέρα.
Εξαιρετικά επώδυνη η 4ετια, λόγω της πανδημίας, από το 2020 και εξής. Εμείς αναγκαστήκαμε να κάνουμε βίαιες προσαρμογές στο ΕΣΥ, εξαιτίας της COVID. Ένα ΕΣΥ που έβγαινε από μια μεγάλη περιπέτεια, στην κρίση. Όταν θα γραφεί οριστικά ο επίλογος, θα διαπιστώσουμε ότι τα πήγαμε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε.
Αλέξης Τσίπρας: «Θα προσλάβουμε 5.000 γιατρούς, με πρώτο μισθό €2.000»

Την άποψή του για τη σημερινή κατάσταση στην Υγεία και τη δημόσια περίθαλψη παρουσίασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε και για τα σχέδια του κόμματός του για το ΕΣΥ.

Τα βασικά στοιχεία της ομιλία του, είναι τα εξής:Καλό είναι που η κυβέρνηση ασχολήθηκε με τα ράντζα, έστω και λίγο πριν από τις εκλογές. Η αλήθεια είναι όμως ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ πριν. Με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν τα πήγαμε και καλά στην πανδημία, με την Ελλάδα να βρίσκεται πολύ χαμηλά σε ό,τι αφορά στους ”σκληρούς” δείκτες υγείας.
Πρέπει να γίνει μια πολύ σοβαρή συζήτηση για το πώς θα είναι η επόμενη ημέρα στον κλάδο, για ένα νέο δημόσιο σύστημα υγείας, ισχυρό και προσβάσιμο για όλους τους πολίτες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα αυξήσει την κρατική δαπάνη για την ενίσχυση του ΕΣΥ με 2 δισ. Ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, συν 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα προσλάβουμε 5.000 γιατρούς, με πρώτο μισθό για τους νεοπροσληφθέντες τα 2.000 ευρώ.
Ο Υγειονομικός Χάρτης είναι απολύτως απαραίτητος, διότι συναρτάται με την κοινωνική διάσταση της υγείας, με γνώμονα τη μείωση του χάσματος προσβασιμότητας, τόσο κοινωνικά, όσο και γεωγραφικά. Οι πολίτες, σε οποιαδήποτε εισοδηματική τάξη και εάν ανήκουν ή οπουδήποτε στην ελληνική επικράτεια και εάν κατοικούν, θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και ισομερή πρόσβαση στη δωρεάν, δημόσια περίθαλψη.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι του κλάδου θα ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με τις ανάλογες απολαβές.
Η κατάργηση της μόνιμης απασχόλησης των γιατρών στο ΕΣΥ θα επιφέρει πολύ αρνητικές συννέπειες. Με τη φυσική εξάντληση των γιατρών, αν μη τι άλλο. Με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η δημόσια υγεία».
Σε κάθε περίπτωση η συμπληρωματική λειτουργία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα δεν είναι ταμπού για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ωστόσο, το ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα και την πρόληψη.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει διπλασιασμό των τοπικών μονάδων υγείας, καθώς και επέκταση της ιατρικής φροντίδας ακόμη και στις σχολικές μονάδες, με παιδοψυχολόγους και ενημέρωση για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν εκτεταμένα προβλήματα (παχυσαρκία, αλκοολισμός, κάπνισμα κ.λπ).

2 σχόλια:

  1. Τιποτε δεν προκειται να γινει διοτι χρειαζονται χρηματα που δεν υπαρχουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. o Mαυρογιαλουρος λεει πολλα θα

    ΑπάντησηΔιαγραφή