Σελίδες

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Φάρμακα: Οι ελλείψεις προκάλεσαν ζημιά 350 εκατ. ευρώ στις ελληνικές εξαγωγές

Οι εξαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων παρουσίασαν πέρυσι υποχώρηση της τάξης του 11,5% σε σχέση με το 2021, καθώς προτεραιότητα είχε η κάλυψη των αναγκών των ελλήνων πολιτών που αντιμετώπισαν πρόβλημα λόγω των ελλείψεων φαρμάκων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ ygeiamou.gr

PHOTO: SHUTTERSTOCK

Η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών αλλά και η στροφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην εγχώρια αγορά ώστε να συνδράμει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων, αποτυπώθηκε στην πορεία των ελληνικών εξαγωγών. Μάλιστα η σχετική ζημιά εκτιμάται στα 350 εκατ. ευρώ, δείχνοντας πως ο κλάδος αναγκάστηκε να παραμείνει στη μη συμφέρουσα ελληνική αγορά, στερούμενος τη σημαντική ρευστότητα που προσφέρουν οι ξένες αγορές.

Σύμφωνα με το Μηνιαίο δελτίο εξελίξεων στη Βιομηχανία που εκδόθηκε με την Επιστημονική Επιμέλεια του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το 2022 ο κλάδος του φαρμάκου αποτέλεσε για μια ακόμη χρονιά έναν ισχυρό πυλώνα στήριξης των ελληνικών εξαγωγών. Όμως κατά την προηγούμενη χρονιά οι εξαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων παρουσίασαν υποχώρηση της τάξης του 11,5% σε σχέση με το 2021, όταν οι εξαγωγές είχαν φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο των 2,9 δισ. ευρώ. Οι απώλειες λοιπόν ήταν της τάξης των 350 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι ως εξαγώγιμα φαρμακευτικά σκευάσματα δε λογίζονται μόνο τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, αλλά και τα φάρμακα τα οποία εισάγονται στη χώρα και εξάγονται εκ νέου (νόμιμες παράλληλες εξαγωγές).

Επειδή το 2022 υπήρξε σημαντικό πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, η Πολιτεία μέσω του ΕΟΦ απαγόρευσε τις παράλληλες εξαγωγές, ενώ παράλληλα παρότρυνε και τις βιομηχανίες οι οποίες έχουν ισχυρό εξαγωγικό αποτύπωμα, να στρέψουν την προσοχή τους στην Ελλάδα για να καλύψουν τα κενά. Η εξέλιξη αυτή στέρησε από τις εταιρείες αλλά και την ελληνική οικονομία σημαντικά κεφάλαια, ενώ αυτό αναμένεται να έχει και επιπτώσεις στην εξέλιξη του εμπορικού ισοζυγίου του κλάδου του φαρμάκου.

Πάντως όπως και να έχει φαίνεται να δόθηκε προτεραιότητα στην κάλυψη των ελλήνων πολιτών και δευτερευόντως στην εξασφάλιση ρευστότητας την οποία προσφέρουν οι εξαγωγές.

Τι επισημαίνει για το κλάδο το ΙΟΒΕ

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, ο κάδος του φαρμάκου διατηρεί τη σημαντική του ισχύ ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης. Ειδική μνεία γίνεται στη μελέτη και συγκεκριμένα αναφέρεται σχετικά με την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής ότι «Παρουσιάστηκαν μικτές τάσεις στους κλάδους της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, άνοδος για Ορυχεία (6,1%) και Μεταποίηση, (6,9%), αλλά υποχώρηση για Ηλεκτρικό ρεύμα (-1,5%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, βελτίωση σημειώθηκε στα Φάρμακα (35,1%) και τα Τρόφιμα (6,4%), αλλά εξασθένιση στα Βασικά Μέταλλα (-5,2%)». Είναι ξεκάθαρη λοιπόν η ισχυρή πορεία του συγκεκριμένου βιομηχανικού τομέα.

Επίσης σε άλλο σημείο σημειώνεται ότι «Στο σύνολο του 2022 πρωτοπόρησαν για τις εξαγωγές τους το Αλουμίνιο με 2,76 δισ. ευρώ (άνοδος 35,7%) και τα Φαρμακευτικά σκευάσματα, με 2,55 δισ. ευρώ (μείωση 11,2%)».

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο εμφανίζεται σε πίνακα που καταγράφονται οι Ετήσιες Μεταβολές Κύκλου Εργασιών στους Κλάδους Μεταποίησης και όπου βλέπουμε το χώρο του φαρμάκου να διατηρεί στο περίπου +17% την αύξηση του τζίρου του το 2022 σε σχέση με το 2021, ρυθμός ανόδου αντίστοιχος ανάμεσα στα έτη 2021 και 2020.

Φαίνεται λοιπόν ότι ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν, δεν μειώθηκαν οι πωλήσεις σκευασμάτων, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι υπήρξε αύξηση στην εσωτερική κατανάλωση σκευασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου