Σελίδες

Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Ο EMA φοβάται επιδείνωση των ελλείψεων φαρμάκων και εξέδωσε οδηγίες

Συντάκτης: Virus

Το καυτό ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων που προκαλούν παγκόσμιο προβληματισμό προσπαθεί να διαχειριστεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ανακοινώνοντας συστάσεις προς την φαρμακοβιομηχανία για την αύξηση των προσπαθειών επικοινωνίας και σχεδιασμού. Στόχος είναι να αποσοβηθεί ο κίνδυνος επιδείνωσης της υπάρχουσας έλλειψης φαρμάκων.

Ειδική ομάδα εργασίας του EMA επιμελήθηκε ένα 14σέλιδο έγγραφο, με 10 συστάσεις βέλτιστων πρακτικών που «οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, οι χονδρέμποροι, οι διανομείς και οι κατασκευαστές μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν για να διασφαλίσουν τη συνέχεια της προμήθειας φαρμάκων και να μειώσουν τον αντίκτυπο των ελλείψεων»

Επιδίωξη είναι η διασφάλιση της διαθεσιμότητας εγκεκριμένων φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον ΕΜΑ και το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό δίκτυο φαρμάκων. Ο ΕΜΑ περιγράφει τους διάφορους εμπλεκόμενους φορείς που εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων και τις ευθύνες και τον ρόλο τους στην πρόληψη και διαχείριση των ελλείψεων φαρμάκων

Ο ΕΜΑ συνιστά:ενημέρωση των εθνικών αρμόδιων αρχών για επικείμενες ελλείψεις το συντομότερο δυνατόν
παροχή πληροφοριών για την καλύτερη πρόβλεψη των πιθανών επιπτώσεων
εφαρμογή προληπτικών μέτρων,
τη κατάρτιση πρωτοκόλλων πρόληψης και διαχείρισης ελλείψεων,
τον σχεδιασμό πολυεθνικών αλυσίδων εφοδιασμού για την αύξηση της ανθεκτικότητας και
τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και των αλυσίδων εφοδιασμού για την έγκαιρη συνεννόηση,
γενικές αρχές για την προώθηση της δίκαιης και ισότιμης διανομής φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Οι συστάσεις βασίζονται στην ανάλυση των αιτιών των ελλείψεων και στην εμπειρία των ρυθμιστικών αρχών από πρώτο χέρι όσον αφορά τον συντονισμό της διαχείρισης των ελλείψεων, ενώ έχουν ζητηθεί οι γνώμες των ενώσεων του κλάδου. «Οι ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε δελτίο φαρμάκων και καθυστέρηση σε κρίσιμες θεραπείες, με σημαντικό αντίκτυπο στη φροντίδα των ασθενών. Επιπλέον, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν λιγότερο αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις και να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο φαρμακευτικών σφαλμάτων. Η διασφάλιση της διαθεσιμότητας εγκεκριμένων φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον ΕΜΑ και το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό δίκτυο φαρμάκων», αναφέρει ο ΕΜΑ σε ανακοίνωσή του.

Εδώ και καιρό έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα προβλήματα εφοδιασμού στους ασθενείς. Η πανδημία του Covid-19 επιδείνωσε περαιτέρω τη διαθεσιμότητα – μια έρευνα του 2022 από τη Φαρμακευτική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εκπροσωπεί τους κοινοτικούς φαρμακοποιούς, διαπίστωσε ότι το 100% των χωρών που απάντησαν αντιμετώπισαν ελλείψεις φαρμάκων. Σημειώνεται ότι υπήρξε ακόμη ταυτόχρονος πολλαπλασιασμός του αριθμού των παράνομων διαδικτυακών φαρμακείων, καθώς οι ασθενείς στρέφονται στο διαδίκτυο για να αποκτήσουν φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου