Σελίδες

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Φάρμακα: Πάνω από 200 νέες θεραπείες εγκρίθηκαν στην Ελλάδα την τελευταία τριετία

Την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε περισσότερες από 200 νέες θεραπείες ενέκρινε η Πολιτεία την τελευταία τριετία

Φωτ. Shutterstock

Newsroom kathimerini.gr

Μετά από μια σημαντική περίοδο κατά το διάστημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όπου η εισαγωγή νέων θεραπειών γινόταν με μεγάλη δυσκολία, το Υπουργείο Υγείας μέσω της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ), πέτυχε την εισαγωγή στη χώρα για πάνω από 200 νέες θεραπείες.

Πολλές από αυτές τις θεραπείες αφορούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου, σπάνιες παθήσεις, αλλά και πιο συχνές νόσους όπως τα καρδιαγγειακά και τον διαβήτη.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η πρόεδρος της Επιτροπής, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Φλώρα Μπακοπούλου σε ειδική ημερίδα για την αξιολόγηση νέων θεραπειών, από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι και σήμερα, η ΕΑΑΦΑΧ έχει δεχθεί 994 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 274 αφορούσαν σε πρωτότυπα φάρμακα, δηλαδή αφορούσαν νέες θεραπείες.

Τα υπόλοιπα αιτήματα των φαρμακευτικών εταιρειών αφορούσαν επαναξιολογήσεις υπαρχόντων στη χώρα φαρμάκων, και άλλα φαρμακευτικές κατηγορίες όπως σκευάσματα καθιερωμένης χρήσης, υβριδικά, βιο-ομοειδή, σταθερούς συνδυασμούς, εμβόλια και γενόσημα.

Όπως ανέφερε η κα Μπακοπούλου, πλέον ο χρόνος της αξιολόγησης ενός φαρμάκου για τη διάθεσή του στη χώρα, μετά την κατάθεση του σχετικού αιτήματος, έχει μειωθεί δραστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020 ο μέσος όρος ημερών για ολοκλήρωση της αξιολόγησης (μέχρι να δοθεί απάντηση στις εταιρείες) ήταν 160 ημέρες. Το 2021 μειώθηκε στις 123 ημέρες, το 2022 στις 106 και σήμερα οι ημέρες είναι μόλις 32.

Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε, ότι η παραπάνω διαδικασία δε σημαίνει βέβαια ότι όλες οι εγκριθείσες αιτήσεις, οδηγούν σε άμεση διάθεση των νέων θεραπειών στην Ελλάδα, καθώς άλλοι διαδικαστική λόγοι με βάση της ελληνική φαρμακευτική νομοθεσία, δημιουργούν καθυστερήσεις, όμως εκτιμάται ότι ήδη οι περισσότερα από αυτές κυκλοφορούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA) που αφορούν όμως στο έτος 2021, ο μέσο χρόνος για την κυκλοφορία ενός φαρμάκου στην Ελλάδα από τη στιγμή που θα λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ((EMA) ξεπερνά τους 22 μήνες.

Πάντως και πάλι η καθυστέρηση αυτή αφενός είναι σημαντικά βελτιωμένη σχέση με παλιότερες περιόδους, αφετέρου δεν απέχει από το μέσο όρο της Ευρώπης.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος που επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και αφορά στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων αλλά και στην εξασφάλιση υπαρχόντων θεραπειών, αποτελεί η διαδικασία αποζημίωσης. Η διαδικασία αυτή αφορά ιδιαίτερα της φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες δίνουν σημαντικές εκπτώσεις μέσω διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η μη εκτελεστική πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, Βασιλική – Κωνσταντίνα Γκοκγοζώτου, έχουν επιτευχθεί σημαντικές εξοικονομήσεις μέσω των διαπραγματεύσεων και της δημιουργίας κλειστών προϋπολογισμών για φάρμακα κατά την τριετία 2020 – 2022, ενώ ακόμη μεγαλύτερες εκτιμάται ότι θα είναι για το έτος 2023.

Το συνολικό όφελος της τριετίας για τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, που επιβάλλει rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) και clawback (υποχρεωτικές επιστροφές της υπέρβασης της προϋπολογισθείσας φαρμακευτικής δαπάνης από τη φαρμακοβιομηχανία στο κράτος) ανέρχεται στα 630 εκατ., εκ των οποίων τα 81 εκατ. αντιστοιχούν στο 2020, τα 159 εκατ. στο 2021 και τα 390 εκατ. στο 2022. Για το 2023 εκτιμάται ότι η εξοικονόμηση, τουλάχιστον για τον ΕΟΠΥΥ, θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα

Η «εξοικονόμηση» αυτή μεταφράζεται ουσιαστικά σε μία σημαντική μείωση του clawback με το οποίο επιβαρύνονται οι εταιρείες, ως προς τους στόχους που έχει θέσει στην Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου