Σελίδες

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

COVID-19: Αυξάνονται οι σκληροί δείκτες

Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 53 θάνατοι ασθενών, ενώ οι εισαγωγές σε νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού ανήλθαν σε 868.

Κατευθυντήριες οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό έδωσε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε ανακοίνωσή της. [INTIME NEWS]


Αύξηση των θανάτων ασθενών με COVID-19 αλλά και των εισαγωγών σε νοσοκομεία καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων που κάνουν λόγο για επικείμενη έξαρση της νόσου. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν 53 θάνατοι ασθενών με COVID-19, έναντι 35 την εβδομάδα από 18 έως 24 Σεπτεμβρίου. Οι εισαγωγές σε νοσοκομείο ασθενών που είχαν νοσήσει λόγω κορωνοϊού, ήταν 868, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 19% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό των νέων εισαγωγών κατά τον προηγούμενο μήνα. Ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν χθες 36. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αυτή την περίοδο καταγράφονται περίπου 2.500 αιτήματα σε εβδομαδιαία βάση, για χορήγηση αντιιικών φαρμάκων σε άτομα με επιβεβαιωμένη COVID-19 και τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Μάλιστα, προχθές το βράδυ ψηφίστηκε τροπολογία στη Βουλή για την προμήθεια μονοκλωνικών αντισωμάτων ή λοιπών φαρμάκων για την COVID-19 με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης κατά παρέκκλιση της σχετικής νομοθεσίας, λόγω, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «της αύξησης των κρουσμάτων της νόσου και των νέων παραλλαγών της».

Υποπαραλλαγή «Pirola»

Εως και χθες είχαν καταγραφεί στη χώρα μας συνολικά 19 δείγματα της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.86, γνωστής και ως «Pirola», με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 19 Σεπτεμβρίου. Η συχνότερη υποπαραλλαγή παραμένει –τουλάχιστον προς το παρόν– η XBB.1.5 («Κράκεν») και η οποία απομονώνεται στο 42% των δειγμάτων που αναλύθηκαν γονιδιωματικά.

Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε ένας θάνατος ασθενούς από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, η δραστηριότητα της οποίας ωστόσο ακόμα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε ανακοίνωσή της συστήνει στους πολίτες να προγραμματίσουν τους εμβολιασμούς τους εγκαίρως σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό τους, τονίζοντας ότι «η καλύτερη περίοδος εμβολιασμού στην Ελλάδα είναι το τελευταίο μισό του Νοεμβρίου, αφού η επιδημία γρίπης συνήθως ξεκινάει μετά τις 15 Δεκεμβρίου.

Συστάσεις

Οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού περιλαμβάνουν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή/και επιπλοκές, όπως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά 6 μηνών και άνω και ενηλίκους με χρόνια συστηματικά νοσήματα και ανοσοκαταστολή, εγκύους, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, υγειονομικό προσωπικό, κλειστούς πληθυσμούς όπως: στρατόπεδα, σωφρονιστικά καταστήματα, άτομα που έρχονται σε επαφή με πτηνά ή χοίρους, καθώς και φροντιστές ατόμων υψηλού κινδύνου. Συνολικά, θα κυκλοφορήσουν έξι διαφορετικά τετραδύναμα εμβόλια, δύο εκ των οποίων είναι ενισχυμένα και απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε άτομα 60 ετών και άνω. Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η Eλληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, «η αποτελεσματικότητα των απλών εμβολίων παραμένει εξαιρετική, ενώ αυτή των ενισχυμένων φαίνεται να υπερέχει μόνο σε άτομα άνω των 65. Συμφωνούμε με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συστήνει τη χρήση τους σε άτομα άνω των 65 και ειδικότερα σε άτομα 75 ετών και άνω. Ως εκ τούτου ο πληθυσμός δεν πρέπει να εκλάβει τον εμβολιασμό με συμβατικό εμβόλιο ως υποδεέστερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου