Μήνυμα για την ορθή χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων στέλνεται με αφορμή την 18η Νοεμβρίου έχει ορισθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά. Επιδίωξη αποτελεί η ευαισθητοποίηση για τον κίνδυνο της αντιμικροβιακής αντοχής, η οποία απειλεί τη Δημόσια Υγεία διεθνώς.
Χρειάζεται συντονισμένη εθνική προσπάθεια, με ολιστική και πολυτομεακή προσέγγιση μέσα στο πλαίσιο της Ενιαίας Υγείας (One Health), καθώς η υγεία των ανθρώπων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία των ζώων, των φυτών και το κοινό τους περιβάλλον. Αυτή τη χρονιά, τέσσερις διεθνείς Οργανισμοί και Προγράμματα (ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH)) συμφώνησαν στη μετονομασία της εκστρατείας ενημέρωσης σε Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Αντιμικροβιακή Αντοχή (WAAW – World AMR Awareness Week). Κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας είναι «Πρόληψη της Αντιμικροβιακής Αντοχής Μαζί», για την ευαισθητοποίηση, την κατανόηση και την καταπολέμηση της απειλής για τον άνθρωπο, τα ζώα, τα φυτά και το περιβάλλον.
Στον στρατηγικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της αντιμικροβιακής αντοχής εντάσσονται:η προώθηση των βέλτιστων πρακτικών για τη συνετή χρήση των αντιβιοτικών,
η λήψη προληπτικών μέτρων για τη μείωση της εμφάνισης και της εξάπλωσης ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων,
η εφαρμογή των σωστών πρακτικών για την απόρριψη μολυσμένων με αντιμικροβιακά αποβλήτων.
Στόχοι έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την κλιμάκωση των δράσεων σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της αντιμικροβιακής αντοχής υπό το πρίσμα της Ενιαίας Υγείας. Οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι η αλόγιστη κατανάλωση αντιβιοτικών επιτείνει την ανάπτυξη της αντιμικροβιακής αντοχής. Εξαιτίας της ανάπτυξής της τα βακτήρια, οι μύκητες και τα παράσιτα δεν ανταποκρίνονται πλέον σε αντιμικροβιακούς παράγοντες που έχουν σχεδιαστεί για να τα σκοτώνουν. Συνεπώς, τα αντιβιοτικά και άλλοι αντιμικροβιακοί παράγοντες είναι αδύναμοι μπροστά σε λοιμώξεις, με συνέπεια την πρόκληση σοβαρής νόσου ακόμα και θανάτου.
Από τα στοιχεία του ΠΟΥ προκύπτει ότι το 2019, σχεδόν 5 εκατομμύρια θάνατοι σχετίστηκαν με την αντιμικροβιακή αντοχή, συμπεριλαμβανομένων 1,27 εκατομμυρίων θανάτων που προκλήθηκαν άμεσα από αυτήν. Η Ελλάδα σημειώνει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αντιμικροβιακής αντοχής για συγκεκριμένα μικροβιακά στελέχη στην Ευρώπη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου