Σελίδες

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Την κατάργηση του claw back ζητούν φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας


Ένα ζήτημα που συνεχίζει να ταλανίζει τους Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ιδιωτικού τομέα και να δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης στον κλάδο είναι το claw back. Οι συνέπειες του αναδείχθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ ιδιωτικού τομέα υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καλποδίνη, εκπρόσωποι κομμάτων συμφώνησαν ότι το μέτρο είναι άδικο και πρέπει άμεσα να καταργηθεί.

Κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων ΠΦΥ και αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, Φώτης Πατσουράκος, αναφέρθηκε στην ιστορία του claw back το οποίο χαρακτήρισε «υφαρπαγή», που εφαρμόστηκε από το 2013 για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα όπως είπε, μέσα σε μια νύχτα οι πάροχοι να οφείλουν το 60% των εσόδων τους δηλαδή 450 εκατ. ευρώ.

Στην πορεία και παρά τις διαβεβαιώσεις για έλεγχο του claw back, ενίσχυση του προϋπολογισμού και επιβολή ορίων στη συνταγογράφηση δεν έγινε τίποτα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία συγκράτηση των δαπανών και καμία ουσιαστική ενίσχυση του προϋπολογισμού ανάλογα με τις ανάγκες. Έθιξε επίσης το θέμα των αμοιβών που είναι ίδιες από το 1991 με υποτιμολόγηση, όπως είπε, μέχρι και 70%. Τόνισε ότι όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στην ΠΦΥ αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας. «Χιλιάδες γιατροί βουλιάζουν στα χρέη εξαιτίας του claw back και rebate» είπε ο κ. Πατσουράκος. Τα αιτήματα του κλάδου είναι άμεση ενίσχυση του προϋπολογισμού, 2023-2024 κατά 100 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος , θεσμοθέτηση πλαφόν στο claw back, κάτω του 5% με στόχο την κατάργησή του, συστηματική εφαρμογή και επέκταση των κανόνων συνταγογράφησης, κούρεμα του τεχνητού χρέους των παρελθόντων ετών τουλάχιστον κατά 50%. Ο πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων ΠΦΥ κατέληξε θέτοντας το ερώτημα: «Το claw back είναι μνημονιακός νόμος, όλοι καταργήθηκαν, αυτός γιατί δεν καταργείται;»

Κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στη σημερινή συγκυρία, που όπως είπε «σε παγκόσμιο επίπεδο τα ζητήματα της υγείας σχετίζονται πάνω απ΄όλα με την εξεύρεση έμψυχου υγειονομικού δυναμικού, που δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο για τα επόμενα χρόνια».

Μίλησε για τη φυγή νέων γιατρών στο εξωτερικό με καλύτερες αμοιβές κάτι που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα, εάν η Πολιτεία άμεσα δεν λάβει μέτρα. «Είμαστε υπέρ αυτός που παράγει πραγματική υγεία να αμείβεται, για να μπορεί να επενδύει, να βιοπορίζεται, αλλά και να μην φύγει από τη χώρα».

Βρισκόμαστε είπε ο κ. Πατούλης σε μια αδιέξοδη προοπτική του άδικου και του απαράδεκτου μέτρου του claw back. Δηλαδή, εξήγησε, η δυνατότητα ενός εργαστηρίου ή και κάποιων που έχουν παράγει υγεία να κόπτεται και να μην μπορεί να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες ή ακόμα να μην μπορεί να διατηρήσει το εργαστήριό του. Η στήριξη των δομών της ΠΦΥ σχετίζεται απολύτως με τη δυνατότητα καλύτερης προοπτικής λύσης τής παροχής με την αμοιβή την οποία μπορεί να δώσει ο ΕΟΠΥΥ. Επιμένουμε να διεκδικούμε εξισορρόπηση του ζητήματος εκ μέρους του υπουργείου, είπε ο κ. Πατούλης, αναφέροντας ότι αν δεν επιλύονται τα προβλήματα όταν πρέπει, αυτά μεγιστοποιούνται. «Η λογική είναι να μείνουν οι γιατροί στην Ελλάδα και να μπορούν να ζήσουν», κατέληξε.

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό το μέτρο δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε δίκαιο, είπε η διοικήτρια ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη. Είμαστε, είπε σε μια συγκυρία που όλοι έχουν καταλάβει ότι αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα και για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται έλεγχος, εξορθολογισμός και χρηματοδότηση. Η λύση, όπως είπε, είναι να αναπτύξουμε σημαντικούς μηχανισμούς ελέγχου και ήδη ελέγχονται οι κατηγορίες με την μεγαλύτερη αύξηση. Ενεργοποιήθηκαν κάποιοι κόφτες και επιπλέον πρέπει να εφαρμοστούν τα επιστημονικά πρωτόκολλα. Προσέθεσε ότι με δεδομένο το γεγονός ότι στο διαγνωστικό κομμάτι περίπου το 70% καλύπτεται από τον ιδιωτικό τομέα, ο προϋπολογισμός πρέπει να ενοποιηθεί στην ΠΦΥ. Μίλησε για ουσιαστικές, διαθρωτικές αλλαγές και για μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ, που θα εξοικονομήσουν πόρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

4 σχόλια:

  1. Και τώρα τι να κάνουμε ;να βάλουμε τα γέλια ή τα κλάματα ;
    Σε ένα μήνα από τώρα θα κληθούμε να δώσουμε δώρα να πληρώσουμε προμηθευτές leasing Claw back -rebate και να φέρουμε και λεφτά στο σπίτι
    Ποιός θα τα καταφέρει όλα αυτά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φέξε μου κ γλίστρησα…..
    Αφου τα ξερει ολα αυτα η Καρποδινη , κ προφανως εδω κ αρκετα χρονια …. οπως κ οι υπουργοί που εναλλάσσονται στο χωρο της υγειας , γιατι εχουμε φτασει στην εξαθλίωση ;;
    Η ΤΟΣΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΠΩΣ;;; ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ;;;
    Δεν περασε πολύς καιρος που φωνάζαμε εξω απο την γιορτη τους κ μας απ ωθούσαν περα μακρια , με αστυνομικούς.,..ΜΗΝ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ Κ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥΣ
    ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟΙ
    ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ ΚΑΤΑ 70% ΤΗΝ ΠΦΥ !!!!!!
    Ολα τα ξεχναμε;;;



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΆ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ (ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ) ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ CLAWBACK!!!
    KAI NA ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΕΙ ΤΑ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΤΟΝ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ , ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ !!!!!!!!!!!!!
    ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΧΡΕΩΚΟΗΜΕΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ!!!!
    Τα κεφαλαία είναι επειδή φωνάζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ας προσεχαμε οταν τους ψηφιζαμε πριν λιγους μηνες.πως βγηκε το 42 %.κ πιο πριν οι εκλογες στον ισα εδειξαν οτι μας αρεσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή