Σελίδες

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Με τη «βούλα» της Eurostat - Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στους θανάτους 65 και άνω εν μέσω πανδημίας

Η πανδημία του κορονοϊού «έριξε» το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2019-2022. Τα στοιχεία της Eurostat.

Joan Mateu/AP
Newsroom ieidiseis.gr

Τεράστιο το πλήγμα που άφησε η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η χώρας μας βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είδε μείωση στο προσδόκιμο ζωής των ατόμων από 65 ετών και άνω κατά την περίοδο 2019-2022.

Από το 2020, η Eurostat παρείχε πρώιμες εκτιμήσεις για το προσδόκιμο ζωής χρησιμοποιώντας δεδομένα εβδομαδιαίων θανάτων, πριν γίνουν διαθέσιμα τα στοιχεία ετήσιων θανάτων.

Σε έκθεσή της εξετάζει τα αποτελέσματα που προέκυψαν για το έτος 2022, αλλά και την περίοδο 2019-2022, αναφορικά με το προσδόκιμο ζωής σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ χωρίζεται σε δύο μέρη: Στο προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου μετά τη γέννησή του, καθώς και για τα άτομα ηλικίας 65 ετών.

Όπως προέκυψε, οι μεγαλύτερες αυξήσεις είναι εκείνων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, περιοχές που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την Covid-19 το 2021. Ειδικότερα, η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία παρουσίασαν αύξηση κατά περισσότερο από 2 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, ενώ η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Λιθουανία και η Λετονία είχαν αύξηση περισσότερο από 1 έτος στο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, εκτιμάται ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις στο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση το 2022 συνέβη σε ορισμένες από τις χώρες που προηγουμένως είχαν επηρεαστεί λιγότερο από την πανδημία, αν και μόνο η Ισλανδία κατέγραψε μείωση περισσότερο από 1 χρόνο στη ζωή προσδόκιμο κατά τη γέννηση. Αισθητή μείωση καταγράφεται επίσης και για τη Φινλανδία, Νορβηγία και Ελβετία.

Ως εκ τούτου, ο συνδυασμός μίας χώρα να έχει επηρεαστεί λιγότερο από τον κορονοϊό σε σχέση με άλλες χώρες και η χαλάρωση των προστατευτικών μέτρων το 2022 θα μπορούσε να εξηγήσει αυτήν την αρνητική αλλαγή.

Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει ότι μια ελαφρά μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση από το 2021 έως το 2022 μπορεί επίσης να παρατηρήθηκε σε ορισμένες χώρες που είχαν προηγουμένως επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την COVID-19 πανδημίας, όπως το Βέλγιο και η Ισπανία. Εκτός από λόγους που μπορεί να συνδέονται με την πανδημία, ένας πιθανός παράγοντας θα μπορούσε να είναι το κύμα καύσωνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 2022.

Όσον αφορά τις αλλαγές στο προσδόκιμο ζωής στα 65, τα αποτελέσματα είναι παρόμοια, αν και οι αλλαγές είναι συχνά ελαφρώς μικρότερες από εκείνες για το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση. Έχουν μάλιστα μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι η αναμενόμενη μέση (πρόσθετη) διάρκεια ζωής για όσους έχουν φτάσει στην ηλικία των 65 ετών είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι κατά τη γέννηση.

Σε σύγκριση με την προ-πανδημική περίοδο, η συνολική επίδραση στο προσδόκιμο ζωής εξακολουθεί να είναι αρνητική για όλες τις χώρες εκτός από το Λουξεμβούργο (τόσο κατά τη γέννηση όσο και σε ηλικία 65 ετών) και το Λιχτενστάιν (μόνο σε ηλικία 65 ετών).

Η Ελλάδα κατέχει δε τη θλιβερή πρωτιά στην εν λόγω λίστα, όπως παρουσιάζεται στο διάγραμμα της Eurostat. Υπάρχει επίσης, διακύμανση μεταξύ των χωρών αναφορικά με τη μείωση του προσδόκιμου ζωής από το 2019 έως το 2022, με ορισμένες να παρουσιάζουν μείωση μόνο μερικών μηνών, ενώ άλλες παρουσιάζουν μείωση κοντά στο 1 έτος του προσδόκιμου ζωής.
Δείτε τα διαγράμματα της Eurostat

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου