Σελίδες

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Κλιματική αλλαγή: 124 χώρες υπογράφουν την διακήρυξη-ορόσημο για το κλίμα και την υγεία

Ρούλα Τσουλέα IATROPEDIA

Πρωτοστάτης ο ΠΟΥ στη διακήρυξη. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία.

Σε μία κίνηση που περιγράφεται ως ιστορική και κομβική από κορυφαίους αξιωματούχους του COP28, 124 χώρες δεσμεύτηκαν στην Διακήρυξη για το Κλίμα και την Υγεία που επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή συνιστά παγκόσμια απειλή για την υγεία.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της 28ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), Dr. Sultan Ahmed Al Jaber. Όπως είπε, οι 124 χώρες δήλωσαν πως είναι έτοιμες να υπογράψουν την διακήρυξη για την υγεία. «Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Είναι ένα τεράστιο βήμα προόδου προς την σωστή κατεύθυνση», τόνισε.

Είναι η πρώτη φορά που η υγεία τίθεται στο επίκεντρο της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα. Μεταξύ των χωρών που θα υπογράψουν την διακήρυξη συμπεριλαμβάνονται τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κίνα. Έως αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει γνωστό τι θα κάνουν οι ΗΠΑ, η Ινδία και άλλες χώρες.

Η υπογραφή της διακήρυξης δεν είναι νομικώς δεσμευτική. Ωστόσο με αυτήν τα κράτη αναγνωρίζουν πως η κλιματική αλλαγή έχει δραματικές επιπτώσεις και δεσμεύονται να λάβουν άμεσα μέτρα για να προασπίσουν την υγεία των πολιτών τους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Στην υπογραφή της διακήρυξης πρωτοστατεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Όπως ανακοίνωσε, 40 εκατομμύρια υγειονομικοί απ’ όλο τον κόσμο στηρίζουν το αίτημά του για άμεση λήψη μέτρων. Μάλιστα σήμερα, 3 Δεκεμβρίου 2023, θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη Ημέρα Υγείας στο πλαίσιο της COP28, που διεξάγεται στο Ντουμπάι.

Ο ΠΟΥ τονίζει πως η κλιματική αδράνεια κοστίζει ζωές και επηρεάζει καθημερινά την υγεία. «Οι εργαζόμενοι στην υγεία απαιτούν άμεση και γενναία δράση για τη σταδιακά κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την υποστήριξη των ανθρώπων και των κοινοτήτων που είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», υπογραμμίζει ο διεθνής Οργανισμός.

Ο ΠΟΥ αναφέρει πως το έτος 2023 σημαδεύτηκε από αλλεπάλληλες κλιματικές καταστροφές. Φωτιές στα δάση, καύσωνες και πλημμύρες εκτόπισαν ανθρώπους, σκότωσαν κοπάδια, κατέστρεψαν καλλιέργειες και επιδείνωσαν την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο πλανήτης βράζει, επισημαίνει. Και η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει την εξάπλωση θανατηφόρων νόσων, όπως η ελονοσία, η χολέρα, ο δάγκειος πυρετός. Ήδη η ανθρωπότητα χάνει την μάχη με την ελονοσία, όπως έδειξε η ετήσια έκθεσή του που δημοσιεύθηκε πριν από δύο ημέρες.

7 εκατομμύρια νεκροί ετησίως μόνο από τη ρύπανση

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η κλιματική αλλαγή κοστίζει καθημερινά ζωές σε όλο τον κόσμο. Οι ίδιες εκπομπές αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη, δηλητηριάζουν και τον αέρα που αναπνέουμε, τονίζει.

Συνολικώς εκτιμά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει ετησίως σχεδόν 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αναρίθμητοι άλλοι, εξ άλλου, εκτίθενται σε ακραία καιρικά φαινόμενα απ’ άκρη σ’ άκρη της Γης.

Για να περιοριστούν οι επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή, απαιτούνται μεταξύ άλλων βήματα που θα μειώσουν κατά τουλάχιστον 43% τις εκπομπές ρύπων τα επόμενα 7 χρόνια. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και η δραστική μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, «η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δεν αποτελεί απλώς πράξη περιβαλλοντικού βανδαλισμού. Από πλευράς υγείας, αποτελεί πράξη αυτο-δολιοφθοράς».

Φωτογραφία: iStock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου