Σελίδες

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Προϋπολογισμοί νοσοκομείων: Δύο σημαντικές αλλαγές που «φέρνει» το 2024

Sofokleous10.gr

Οι νοσοκομειακές δαπάνες βαίνουν αυξανόμενες, με τη διαχείρισή τους να μπαίνει στο στόχαστρο των αρμοδίων μέσα από νέα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2024.

Το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών των νοσοκομείων έχει βάλει στόχο -μεταξύ των άλλων- το υπουργείο Υγείας, έχοντας δρομολογήσει παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων.
Οι νοσοκομειακές δαπάνες βαίνουν αυξανόμενες, με τη διαχείρισή τους να μπαίνει στο στόχαστρο των αρμοδίων μέσα από νέα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2024, σε συνέχεια των παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από το σύστημα BI Health και παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του πρόσφατου 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, το 2023 οι συνολικές δαπάνες των νοσοκομείων (συμπεριλαμβανομένου του φαρμάκου) εκτιμώνται περί τα 3,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση περίπου 5,5%. Εάν αφαιρεθεί το φάρμακο, οι δαπάνες ξεπερνούν για πρώτη φορά κατά την τελευταία πενταετία (2019-2023) τα 2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 8%. Την ίδια στιγμή τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων ακολουθούν ανοδική τροχιά, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ τον Οκτώβριο, με την υπέρβαση των 1,4 δισ. ευρώ.

Κατάρτιση προϋπολογισμών στις αρχές Ιανουαρίου

Ένας από τους λόγους στους οποίους αποδίδεται μη αποτελεσματική διαχείριση των πόρων και η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι το γεγονός ότι η διαδικασία κατάρτισης των προϋπολογισμών των νοσοκομείων είθισται να ολοκληρώνεται το Μάρτιο, δηλαδή ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η χρήση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία στον προγραμματισμό των δαπανών από τις διοικήσεις αλλά και το «πάγωμα» των πληρωμών κατά το 1ο δίμηνο του έτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα προβλήματα αυτά, έρχεται να «χτυπήσει» το υπουργείο Υγείας, με την κατάρτιση των προϋπολογισμών εντός του 1ου δεκαημέρου του Ιανουαρίου.

«Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων δεν θα καθυστερήσει. Έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, ούτως ώστε μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, όλα τα νοσοκομεία της χώρας να έχουν το σύνολο του προϋπολογισμού και να μπορούν να προχωρήσουν στις ενέργειές τους, να προκηρύξουν διαγωνισμούς και να γίνει όλος ο προγραμματισμός της χρονιάς από τις πρώτες μέρες, όπως θα έπρεπε να γίνεται», ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας σε πρόσφατη παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ για τα οικονομικά των νοσοκομείων. Ο Υφυπουργός, τόνισε ότι τον τελευταίο καιρό γίνεται προσπάθεια για συστηματική ανάλυση των στοιχείων, έτσι ώστε να είναι εφικτές οι συγκρίσεις και οι συνεργασίες και να είναι σε θέση οι διοικητές να ανταλλάσσουν ιδέες και εμπειρίες. Παράλληλα, θα δίνεται δυνατότητα υιοθέτησης των καλών πρακτικών αλλά και θα υπάρχει αυστηρότερη αντιμετώπιση σε προβλήματα, παραλείψεις και άλλα κακώς κείμενα.

Προϋπολογισμοί βάσει έργου

Σημαντική βελτίωση στα οικονομικά των νοσοκομείων αναμένεται να επιφέρει η καθολική χρήση του νέου συστήματος κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών DRG. Μέχρι και σήμερα, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων καταρτίζονται βάσει ιστορικών στοιχείων, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το παραγόμενο έργο, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία που ξοδεύουν περισσότερα, να λαμβάνουν και τα περισσότερα. Με το σύστημα DRG, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων θα καταρτίζονται βάσει του έργου που παράγουν και όχι των δαπανών που έκαναν στο παρελθόν. Έτσι, οι διαθέσιμοι πόροι θα κατανέμονται με δικαιότερο και τον πλέον αποδοτικό τρόπο, επιφέροντας εν τέλει αύξηση του παραγόμενου έργου των νοσοκομείων. Ήδη δύο Υγειονομικες Περιφέρειες (ΥΠε), η 3η και η 7η, τα χρησιμοποιούν και από το Μάρτη του 2024 θα ενταχθούν πλήρως στο σύστημα όλες οι ΥΠε. Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του 2025, θα είναι στον ΕΟΠΥΥ και όχι στο υπουργείο Υγείας.

«Ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αναλάβει το δικό του ρόλο, που είναι ο κυρίαρχος στην αγορά. Πάνω από το 90% του προϋπολογισμού θα μεταφερθεί στον Οργανισμό, ενώ το υπουργείο Υγείας θα περιοριστεί σε έναν πιο στρατηγικό, πιο ελεγκτικό ρόλο. Ο μεν ΕΟΠΥΥ θα έχει τα οικονομικά και θα αποζημιώνει με βάση το παραγόμενο έργο με τη χρήση των DRG’s και η καθημερινή λειτουργία του συστήματος θα γίνεται εκτός του υπουργείου Υγείας», τόνισε ο Υφυπουργός Υγείας.

Photo: Shutterstock

1 σχόλιο: