Σελίδες

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Εγκεφαλικά, Τραύμα, ΕΚΑΒ: Στην κορυφή της ατζέντας του Υπουργείου Υγείας το 2024

YGEIAMOU.GR

Η ολοκλήρωση του δικτύου 19 ΜΑΦ εξειδικευμένων στα εγκεφαλικά επεισόδια, η δημιουργία 16 Κέντρων Τραύματος και ο εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας τη νέα χρονιά

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

PHOTO: SHUTTERSTOCK

Το 2023 σηματοδότησε την αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Υγείας, μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου. Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα εστίασε στην καθημερινότητα των πολιτών στο ΕΣΥ και στην όσο το δυνατόν καλύτερη φροντίδα των χρονίως πασχόντων. Αντίστοιχα, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έχει αναλάβει τον δύσκολο τομέα της Δημόσιας Υγείας και της Πρόληψης.

Πλαισιωμένοι από τους δύο Υφυπουργούς, Μάριο Θεμιστοκλέους και Δημήτρη Βαρτζόπουλο, καθώς και τρεις γενικούς γραμματείς, τη Λίλιαν Βιλδιρίδη, την Φωτεινή Καλύβα και τον Άρη Αγγελή, τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους που ολοκληρώνεται, πραγματοποιήθηκε νομοθετικό, και όχι μόνο, έργο προς την κατεύθυνση των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί. Σε κομβικούς τομείς έχουν μπει τα «θεμέλια» και το 2023 δίνει τη σκυτάλη στο 2024 ώστε να προχωρήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία.

Λίγο πριν από τη λήξη του έτους, τέθηκαν σε λειτουργία οι δύο πρώτες Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και μέσα στην επόμενη χρονιά προχωρά η ολοκλήρωση του Δικτύου συνολικά 19 ΜΑΦ εξειδικευμένων στην αντιμετώπιση εγκεφαλικών καθώς και των αναπηριών που αφήνουν. Η πρώτη Μονάδα Εγκεφαλικών δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν» και η αμέσως επόμενη στο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης. Η λειτουργία αυτών των δομών στοχεύει στην παροχή ολιστικής φροντίδας για την αντιμετώπιση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και μετά από αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας μετά από εγκεφαλικό στην Ευρώπη.

Οι Μονάδες Εγκεφαλικών εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό δημιουργίας κέντρων αναφοράς που επιδιώκει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείαςγια σοβαρά χρόνια νοσήματα και όσα ο επιπολασμός τους αυξάνεται στη χώρα μας.

Κέντρα Τραύματος

Στο πλαίσιο αυτό και αναγνωρίζοντας ένα κενό για αντιμετώπιση τραυματιών, κυρίως θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων, τη νέα χρονιά προχωρά το Εθνικό Δίκτυο Τραύματος. Το σχετικό νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο και περιλαμβάνει τη δημιουργία 16 Κέντρων Τραύματος.

Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την πρώτη πιο συχνή αιτία τραύματος σε άτομα ηλικίας από 18 έως 55 ετών και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας. Επίσης, πρόκειται για μια βασική αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29 ετών. Μόνο την τριετία 2021-2023, 1.843 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους και 1.764 ζουν με συνοδό αναπηρία, που αφορά, κυρίως, στις κινητικές λειτουργίες, αλλά και τις γνωστικές ή συναισθηματικές ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου.

Το Εθνικό Σύστημα Τραύματος περιλαμβάνει: α) τη σύσταση Κέντρων Τραύματος σε κάθε Νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΚΤ), β) τη λειτουργία και αναδιοργάνωση τους με ειδική διατομεακή στελέχωση και εξοπλισμό, γ) την αναβάθμιση των υπαρχουσών δομών, δ) την εκπαίδευση- κατάρτιση του εμπλεκόμενου ανθρωπίνου δυναμικού και κυρίως ε) τη σύμπραξη με αρμόδιους φορείς, ώστε να επιτευχθεί η ταχεία μεταφορά του τραυματία/ ασθενούς. Τα Κέντρα Τραύματος αποτελούν τους πυλώνες βελτίωσης του συνόλου της διαχείρισης των τραυματιών/ασθενών και έχουν αποδείξει σε κάθε σύστημα υγείας, όπου εφαρμόστηκαν, την ικανότητά τους να ελαττώνουν τη θνησιμότητα, να επιτυγχάνουν αναστρεψιμότητα της βλάβης και τελικά να μετριάζουν το συναισθηματικό και οικονομικό κόστος για τους τραυματίες- ασθενείς, τις οικογένειές τους και το Κράτος.

ΕΚΑΒ

Το ΕΚΑΒ είναι ακόμη μια από τις προτεραιότητες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Από εκεί ξεκίνησε τις παρεμβάσεις του ο Υπουργός, όταν ανέλαβε, δίνοντας τη δυνατότητα σε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να στελεχώνει ασθενοφόρα στη θέση του οδηγού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες της τουριστικής περιόδου σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

Εκτός από τις προσλήψεις που προωθούνται για πληρώματα ασθενοφόρων (800 στον αριθμό), αναμένονται μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του Κέντρου με σκοπό ταχύτερες διακομιδές. Ο σκοπός είναι σε αστικές – ημιαστικές περιοχές τα ασθενοφόρα να φτάνουν στα περιστατικά εντός 7-10 λεπτών. Όλα τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας της χώρας μεταφέρονται στο ΕΚΑΒ, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται ανανέωση του στόλου των οχημάτων, καθώς και ψηφιακή αναβάθμιση με τη δημιουργία ενός «Πύργου Ελέγχου» που θα δίνει τη δυνατότητα της εικόνας σε πραγματικό χρόνο, καθώς και την ευχέρεια άμεσης παρέμβασης.

Με τον εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ αλλάζει και το μοντέλο των αεροδιακομιδών. Δημιουργούνται επιπλέον βάσεις αεροδιακομιδών στη χώρα, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ερμής Θεοχαρόπουλος» και αναμένεται εκπαίδευση του προσωπικού στην πραγματοποίηση πρωτογενών διακομιδών που σημαίνει ότι το ΕΚΑΒ θα αποκτήσει τη δυνατότητα παραλαβής των επειγόντων περιστατικών από τον τόπο του συμβάντος και τη μεταφορά του απευθείας στο νοσοκομείο, κερδίζοντας χρόνο μεταφοράς, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής.

Προληπτικές εξετάσεις

Παράλληλα με την αναδιάρθωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, «τρέχει» η αλλαγή σελίδας στη Δημόσια Υγεία. Με το νέο έτος – και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο – θα ξεκινήσει το δωρεάν προληπτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε επεξεργασία οι προδιαγραφές συμμετοχής των διαγνωστικών εργαστηρίων για τη διενέργεια του HPV dna test. Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα για δωρεάν εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επιπλέον, γίνεται μια προσπάθεια να αλλάξει η πρόληψη και να πηγαίνει το κράτος στον πολίτη και όχι το αντίθετο. «Πρόβα» αυτού του σχεδιασμού ήταν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Μέσω κινητών ιατρικών μονάδων εμβολιάστηκαν οι κάτοικοι και πραγματοποιήθηκαν ό,τι εξετάσεις χρειάζονταν, ενώ τους δόθηκαν οδηγίες για πρόληψη μολυσματικών ασθενειών και χειρισμού της οικοσκευής και των πλημμυρισμένων τους σπιτιών.

1 σχόλιο:

  1. Που τα ειδε ολα αυτα ο συντακτης του αρθρου ? Μην υποτιματε τη νοημοσυνη μας επιτελους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή