Σελίδες

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Προτάσεις για την φαρμακευτική περίθαλψη στα νοσοκομεία

Συντάκτης: Virus

Με στόχο μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη φαρμακευτική περίθαλψη στα νοσοκομεία κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις στο Πανελλήνιο συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας.

Ο φαρμακοποιός MSc, PhD, Προϊστάμενος Τμήματος Παρακολούθησης Θεραπευτικών μέσων & Αξιοποίησης Ελέγχων, Διεύθυνση Φαρμάκου Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, Βασίλης Κουράφαλος εξήγησε πως η αύξηση της δαπάνης οφείλεται μεταξύ άλλων στην εισαγωγή ακριβών γονιδιακών θεραπειών, νέων ογκολογικών αλλά και ορφανών φαρμάκων, και παρατήρησε πως οι κεντρικές προμήθειες που γίνονται τώρα από την Ε.Κ.Α.Π.Υ. θα μπορούσαν να την περιορίσουν. Καλύτερα αποτελέσματα θα διασφαλίζονταν εάν αξιοποιούνταν νέα προηγμένα εργαλεία, όπως συμφωνίες επιμερισμού κινδύνου και μεθόδους υπολογισμού του κόστους ευκαιρίας για την εισαγωγή καινοτόμων θεραπευτικών σχημάτων. Αναγκαία είναι η συγκέντρωση όλων των στοιχείων για την εισαγωγή ενός νέου πλαισίου ορθολογικότερης διαχείρισης καθώς η χρήση γενοσήμων και βιοομοειδών για τελικές θεραπείες με πολύ μικρότερο κόστος. Λύση μπορεί να αποτελέσει η λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων μέσα από κλειστούς προϋπολογισμούς καθώς και η ύπαρξη ενός σταθερού νομοθετικού πλαισίου.

Από την πλευρά της η Policy and Communications Excellence Lead, Roche (Hellas), Ρομίνα Σιατερλή στάθηκε στην τήρηση των βασικών αρχών χρηματοδότησης του φαρμάκου, (με βάση τις ανάγκες των ασθενών, την συνυπευθυνότητα του κράτους, την ισότητα των ασθενών και τη δικαιοσύνη στην κατανομή των πόρων, και τη διαφάνεια) που συνιστά ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον που εκλείπει σήμερα από την χώρα μας και διασφαλίζει τη βιωσιμότητα όλων των εμπλεκομένων μερών. Αναλύοντας τα αίτια της υπέρβασης, η κ. Σιατερλή παρατήρησε ότι υπάρχει ανεπαρκής χρηματοδότηση από την πλευρά της Πολιτείας, η οποία με σταθερό προϋπολογισμό καλύπτει ολοένα και μικρότερο ποσοστό δαπάνης, ενώ παράλληλα υπάρχει άνιση κατανομή πόρων, με μόνο 20% της δαπάνης για το φάρμακο να κατευθύνεται στα νοσοκομεία. Η κ. Σιατερλή πρότεινε την άμεση εξάλειψη των στρεβλώσεων με εξεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης και παράλληλο εξορθολογισμό της χρηματοδότησης, έλεγχο και διαχείριση της δαπάνης, με παράλληλη εφαρμογή συστημάτων αποζημίωσης με βάση την αξία. Τόνισε ιδιαίτερα ότι το πρόβλημα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και ότι οι λύσεις πρέπει να προκύψουν μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Ο Corporate & Government Affairs Lead, Bristol Myers Squibb, Γιώργος Τσιακαλάκης εστίασε στην τήρηση της αρχής της συνυπευθυνότητας στην υπέρβαση της δαπάνης και στην παρουσίαση του διεθνούς περιβάλλοντος στη βάση αυτή. Το clawback ανήλθε στο 55% το 2021 και στο 69% το 2022, επιβαρύνοντας εταιρείες και φάρμακα, με επιπλέον 70 εκ.

Στη συνέχεια ο κ. Τσιακαλάκης παρουσίασε τρεις άξονες παρεμβάσεων για τη θέσπιση ουσιαστικής συνυπευθυνότητας, οι οποίες περιλαμβάνουν τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, τα δημοσιονομικά μέτρα άμεσης απόδοσης και τον δυναμικό μηχανισμό χρηματοδότησης, οι οποίες έοχυν ως εξής:Διαρθρωτικές παρεμβάσεις: έλεγχος της κατανάλωσης μέσα από τη δεσμευτική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και την ενίσχυση των πολιτικών υποκατάστασης. Ηλεκτρονική διασύνδεση των νοσοκομείων και ενδυνάμωση της διαδικασίας αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας.

Δημοσιονομικά μέτρα άμεσης απόδοσης: Κάλυψη των εκπτώσεων-απαλλαγών των φαρμάκων κάτω των 30 ευρώ από τον δημόσιο προϋπολογισμό, εφαρμογή του κριτηρίου ισοσκελισμού της υπέρβασης των τριών καναλιών στην κατανομή των πόρων RRF, εξαίρεση των νοσοκομειακών ΜΗΣΥΦΑ από τον υπολογισμό clawback, εξαίρεση των ορφανών φαρμάκων για λόγους δημόσιας υγείας και θέσπιση ξεχωριστού προϋπολογισμού για το ΙΦΕΤ.
Δυναμικός μηχανισμός χρηματοδότησης: θέσπιση ενιαίου προϋπολογισμού φαρμάκου, συνεκτίμηση του horizon scanning και θεσμοθέτηση μίας βιώσιμης διαδικασίας αποζημίωσης.

Τέλος μέσω «φόρων αμαρτίας» που εφαρμόζονται σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου θα μπορούσε δημιουργηθεί ένας μηχανισμό χρηματοδότησης όλου του φάσματος της ογκολογικής φροντίδας.

Ολοκληρώνοντας τις τοποθετήσεις, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου και του Ινστιτούτου για τα Οικονομικά της Υγείας, Κώστας Αθανασάκης, παρουσίασε το Κείμενο Συμπερασμάτων της πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου για τη βιώσιμη διαχείριση του νοσοκομειακού φαρμάκου. Το κείμενο επεξεργάστηκε μια ομάδα εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων μερών και κατέληξε σε ορισμένες προτάσεις. Πρόκειται για ένα κείμενο δημόσιου διαλόγου, είπε ο κ. Αθανασάκης, το οποίο μπορεί να αποτελέσει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση της βιώσιμης διαχείρισης του νοσοκομειακού φαρμάκου.

3 σχόλια:

  1. 'Εξι απίθανοι τύποι που δεν έχουν εξετάσει ποτέ ασθενή ούτε καν ξεσκεπάσει σχεδιάζουν το μέλλον της φαρμακευτικής θεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο. Η βλακεία περισσεύει σε αυτόν τον τόπο δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχουμε γεμισει χρυσοκανθαρους κρατικοδιαιτους που λενε αρλουμπες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άσχετοι χαρτογιακαδες ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή