Σελίδες

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Μετ’ εμποδίων τα σχέδια για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων – Οι προβληματισμοί της κυβέρνησης

Υπουργείο Υγείας: Μετ’ εμποδίων τα σχέδια για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων – Οι προβληματισμοί της κυβέρνησης

Πονοκέφαλο προκαλούν στην κυβέρνηση οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων γι' αυτό είναι άγνωστο εάν θα υλοποιηθούν

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Πολλά προβλήματα φαίνεται ότι παρουσιάζει το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις νοσοκομείων, καθώς πριν ακόμη ξεκινήσει να υλοποιείται καταγράφονται έντονες αντιδράσεις στο κυβερνών κόμμα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr ενώ το αρχικό σχέδιο περιελάμβανε ξεκάθαρα συγχωνεύσεις νοσοκομείων, φαίνεται ότι πλέον υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο αφού ήδη διατυπώνονται διαμαρτυρίες από τοπικούς βουλευτές αλλά και κομματικούς παράγοντες.

Παρότι στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο Υγείας εδώ και καιρό έχουν φθάσει προτάσεις που περιγράφουν συγχωνεύσεις αλλά και περιορισμό των μονάδων υγείας ώστε αυτές που θα μείνουν να είναι πλήρως εξοπλισμένες και με το απαραίτητο προσωπικό, δεν φαίνεται προς ώρας η κυβέρνηση να θέλει να πραγματοποιήσει μία τέτοια ρήξη, μεταφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr.

Γι’ αυτό και το σχέδιο με τον νέο Υγειονομικό χάρτη δεν θα περιλαμβάνει πλήρη ανασυγκρότηση του απαρχαιωμένου πια ΕΣΥ, αλλά κάποιες μικροαλλαγές που δεν θα επηρεάσουν όμως σχεδόν σε τίποτε το κομματικό κοινό της κυβέρνησης.

Επιφανειακές αλλαγές χωρίς συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Ο νέος Υγειονομικός χάρτης πάντως που αναμένεται να παρουσιασθεί με τη δέουσα επισημότητα από την κυβέρνηση, θα περιλαμβάνει κυρίως αλλαγές σε κλινικές, μετακινήσεις εργαζομένων από το ένα τμήμα στο άλλο, χωρίς ουσιαστική αναδιάρθρωση του συστήματος.

Ήδη πάντως από το 2012 μέχρι το 2021 έχει περιορισθεί ο αριθμός των δημοσίων νοσοκομείων, είτε με τη μέθοδο της συγχώνευσης και της κοινής διοίκησης είτε με τη μέθοδο της δραστικής μείωσης των κλινικών με συνέπεια να παύει αθόρυβα η λειτουργία τους. Μάλιστα με βάση πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ ενώ το 2012 η χώρα μας διέθετε 133 δημόσια νοσοκομεία (ΝΠΔΔ), το 2021 μειώθηκαν σε 124.

Να σημειωθεί ότι σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας εδώ και δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί νοσοκομεία τα οποία δημιουργήθηκαν με βασικό κριτήριο την εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας των τοπικών βουλευτών.

Αποτέλεσμα όμως είναι τα περισσότερα σήμερα να βρίσκονται εγκαταλειμμένα χωρίς εξοπλισμό και προσωπικό και οι ασθενείς να μεταφέρονται και πάλι στην Αθήνα για επεμβάσεις και θεραπείες, αφού δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες.

Πάντως με την πλήρη υλοποίηση των DRG’ s που αναμένεται τους επόμενους μήνες (Σύστημα Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων με κατηγοριοποίηση ασθενών και ακριβή καταγραφή κόστους), η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πληρότητα και την αποδοτικότητα του κάθε νοσοκομείου ξεχωριστά, καθώς και για τις δαπάνες του ώστε να μπορεί να κατευθύνει αντίστοιχα και τα κονδύλια ή να περιορίσει τις σπατάλες.

Γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι οι όποιες τροποποιήσεις σε νοσοκομεία, ή αλλαγή χρήσης, θα γίνουν χωρίς να προκληθεί θόρυβος ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

4 σχόλια:

  1. Μονιμο προβλημα στο υπυγ η σοβαροτητα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρειαζόμαστε σοβαρές προτάσεις για να λυθεί μια και καλή το οικονομικό πρόβλημα το ΕΣΥ. Πρότασή μου η συγχώνευση Ιπποκρατείου, Ευαγγελισμού και Ερυθρού στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας. 'Οπως είπαμε ΜΟΝΟ σοβαρές προτάσεις από εδώ και πέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πραγματικό σχέδιο; Ξεθεμελιωστε το ΕΣΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πληρωστε γιατρους και δωστε τους τα μεσα να δουλεψουν .Εξω οι κηφηνες διευθυντες και τα κομματοσκυλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή