Σελίδες

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Υπουργείο Υγείας: «Πάγωσε» η νέα φαρμακευτική πολιτική – Γιατί δεν προχωρά

Υπουργείο Υγείας: «Πάγωσε» η νέα φαρμακευτική πολιτική – Γιατί δεν προχωρά

Γιατί το υπουργείο Υγείας δεν προχώρησε τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική

Μαρία Γλένη HR
Ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται ότι είναι τα φάρμακα και η νέα φαρμακευτική πολιτική για το υπουργείο Υγείας.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική που ασκείται στη χώρα μας, ώστε να μην υπάρχουν στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά, δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα.

Συνέπεια να εντείνεται το κλίμα ανησυχίας στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν γνωρίζουν τι θα γίνει το 2024, αφού ουδείς δίνει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Υπουργείο Υγείας: Ποιες αλλαγές σχεδιάζονται

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 προτίθεται να φέρει στο τραπέζι μία νέα πρόταση για τη διαχείριση των φαρμάκων στην χώρα μας, ενώ ευελπιστεί ότι η ισορροπία θα επέλθει ουσιαστικά στο τέλος του 2025, οπότε και θα ακολουθηθεί μία κοινή φαρμακευτική πολιτική για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει δεσμευτεί πολλές φορές ότι θα φέρει ένα νέο σχέδιο βάσει του οποίου θα επέλθει ισορροπία στην αγορά φαρμάκου ώστε και οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στις θεραπείες και δη τις καινούργιες, αλλά και οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό περιβάλλον.

Ωστόσο μέχρι στιγμής οι συνθήκες δεν φαίνεται να έχουν βελτιωθεί, αφού οι υπέρογκες εκπτώσεις αλλά και οι επιστροφές από τις εταιρείες προς τον ΕΟΠYΥ (rebate – clawback) φτάνουν ενίοτε και το 70%. Κάτι που δημιουργεί περαιτέρω στρεβλώσεις, ενώ όπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι του κλάδου (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF) περιορίζεται σημαντικά η αναπτυξιακή πορεία των επιχειρήσεων.

Από την άλλη και τα φάρμακα που πωλούνται από τα μικρά ιδιωτικά φαρμακεία φαίνεται ότι συνεχίζουν να παρουσιάζουν πρόβλημα, καθώς οι ελλείψεις συνεχίζουν να υφίστανται εν μέσω έξαρσης των λοιμώξεων σε πολλά σκευάσματα όπως είναι τα αντιβιοτικά και τα εισπνεόμενα.

Το app που δεν ήρθε ποτέ

Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δεσμευτεί ότι θα δημιουργηθεί μία πλατφόρμα (app) μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν ποιο φάρμακο λείπει από τα φαρμακεία και ποιο είναι διαθέσιμο ώστε να διευκολύνονται, ούτε αυτή η ψηφιακή πλατφόρμα έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής.

Προς ώρας οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Υγείας ελέγχουν τα αποθέματα των φαρμακαποθηκών ώστε να γνωρίζουν τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων θεραπειών, ενώ συνεχίζονται και οι απαγορεύσεις στις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές. Στις εξαγωγές δηλαδή των φαρμάκων που προορίζονται για τη χώρα μας αλλά μεταφέρονται στο εξωτερικό όπου οι τιμές πώλησης είναι πιο συμφέρουσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου