Σελίδες

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Έλλειψη αναισθησιολόγων: Τι πρέπει να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα στην Ελλάδα (μελέτη)

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Το πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ απασχόλησε συνάντηση, μεταξύ της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) και υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο γιατροί επικεντρώθηκαν στην παράθεση επιχειρημάτων στον υπουργό Υγείας στην κατεύθυνση της ανάγκης επείγουσας θέσπισης γενναίων οικονομικών κινήτρων για να ανακοπεί κι αν είναι δυνατόν να αναστραφεί το κύμα φυγής των γιατρών στο ΕΣΥ.

Παράλληλα, οι αναισθησιολόγοι στην ίδια συνάντηση παρουσίασαν έρευνα, μέσω της οποίας προκύπτει η επείγουσα ανάγκη να υπάρξουν οικονομικά κίνητρα αλλά και αναγνώριση της βαρύτητας του έργου που προσφέρουν οι αναισθησιολόγοι καθημερινά στους ασθενείς, κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Οι αναισθησιολόγοι δεν παρέλειψαν μάλιστα να διατυπώσουν την αγανάκτησή τους αναφορικά με το αδιανόητο γεγονός της κατάρρευσης της αναισθησιολόγου που κατέρρευσε μετά από εφημερία από burnout. Συγκεκριμένα η αναισθησιολόγος του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, έγινε γνωστό πως υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, η Ελεάνα Γαρίνη, πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, αναφέρει:

«Από το 2014 υπήρχε προειδοποίηση προς το υπουργείο Υγείας για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί με τους αναισθησιολόγους. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστα. Μάλιστα, κάποια κίνητρα που μας έδωσα, μας τα πήραν πίσω. Συγκεκριμένα οι αναισθησιολόγοι έπαιρναν επίδομα άγονης ειδικότητας 400 ευρώ καθαρά, ως αφορολόγητο επίδομα. Αυτό έγινε το 2022. Ωστόσο, το 2023 φορολογήθηκε και κατέληξε να εξανεμίζεται. Αισθανόμαστε σαν να μας κοροϊδεύουν και έτσι οι αναισθησιολόγοι αποχωρούν από το δημόσιο».

Τι έδειξε η έρευνα στους αναισθησιολόγους του ΕΣΥ

Στην έρευνα που έγινε από την ΕΑΕ ανταποκρίθηκαν 511 αναισθησιολόγοι, μεταξύ των οποίων, επιμελητές ΕΣΥ (29,22%), διευθυντές ΕΣΥ (28,63%), μέλη ΔΕΠ (1,79%), στρατιωτικοί (2,19%), επικουρικοί (1,39%), ιδιώτες (10,34%) και ειδικευόμενοι (26,44%) από όλη την Ελλάδα.

Στην ερώτηση εάν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο που εργάζονται, η απάντηση ήταν θετική σε ποσοστό 53,18%, ενώ πλήρης κάλυψη αναφέρεται μόνο στο 18,89%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι σε τμήματα που έχουν ελλείψεις αναισθησιολόγων, το 32,85% μετακινούνται για να καλύψουν κενά σε άλλα νοσοκομεία ενώ η μετακίνηση αναισθησιολόγων από τμήματα που έχουν πλήρη κάλυψη θέσεων αφορά μόλις 10,06%. Ιδιώτες αναισθησιολόγοι καλύπτουν κενές θέσεις σε ποσοστό 7,60%.

Τα εργασιακά προβλήματα των αναισθησιολόγων

Όσον αφορά την περιγραφή της κατάστασης στο εργασιακό περιβάλλον, το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετεχόντων (53,38%) την περιέγραψε ως «απογοητευτική», ενώ ως «ικανοποιητική» την περιέγραψαν σε ποσοστό 30,65%.

Σχετικά με τη σειρά προτεραιότητας στα κοινώς παραδεκτά προβλήματα στην άσκηση της αναισθησιολογίας στο ΕΣΥ την πρώτη θέση κατέχουν οι χαμηλές οικονομικές απολαβές (54,37%). Ακολουθούν η έλλειψη προσωπικού, η υπερεργασία, οι μετακινήσεις/εντέλλεσθε και οι πολλές διακομιδές.

Στα επιπρόσθετα σχόλια αναφέρεται πολύ συχνά η υπερφορολόγηση.

Απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των γιατρών ΕΣΥ

Σχετικά με το νόμο για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ιατρών ΕΣΥ και των ιατρών μελών ΔΕΠ, εντελώς υπέρ ήταν μόνο το 14,22%. Ως θετική πρόταση υπό όρους ψηφίστηκε σε ποσοστό 37,86%, ενώ επιφυλακτικοί ήταν σε ποσοστό 31,07%.

Εντελώς αντίθετοι ήταν σε ποσοστό 16,85% (συνολικά 52% προς το θετικό, 48%προς το αρνητικό).

Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα για το νόμο σχετικά με τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων: εντελώς υπέρ (12, 91%), θετική πρόταση υπό όρους (42,23%), επιφυλακτικός/η (30,63%), εντελώς αντίθετος/η (14,22%). (συνολικά 55% προς το θετικό 45% προς το αρνητικό).
Τι προτείνουν οι αναισθησιολόγοι

Τόσο στην ερώτηση, εάν θα πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους αναισθησιολόγους για εργασία στην Περιφέρεια, αλλά και στις παρακάτω ερωτήσεις, οι απαντήσεις είναι συντριπτικά υπέρ.

Συγκεκριμένα, οι αναισθησιολόγοι απάντησαν:
  • Αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόληση (παράταση χειρουργείων) στο πρωινό ωράριο (88%)
  • Ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών και έγκαιρη προκήρυξη (πριν την ολοκλήρωση της παραίτησης) κενούμενων οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (89%)
  • Βελτίωση συνθηκών εργασίας- βελτίωση θέσης των αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία (92%),
  • Φορολόγηση των εφημεριών αυτοτελώς ώστε να επανέλθει στο προ των μνημονίων καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης (94%),
  • Βελτίωση συνθηκών εργασίας- βελτίωση θέσης των αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία (92%),
  • Εθνικό σχέδιο για να σταματήσουν οι μετακινήσεις ιατρών (90%)
  • Επικαιροποίηση των Οργανισμών των Νοσοκομείων ώστε οι οργανικές θέσεις Αναισθησιολόγων να συμβαδίζουν με τις τρέχουσες ανάγκες των
  • Τμημάτων- ενσωμάτωση των ιατρείων πόνου στους οργανισμούς (88%),
  • Επαναχάραξη του υγειονομικού χάρτη (83%)
  • Πρόσληψη μόνιμων ιατρών για κάλυψη των αναγκών του ΕΚΑΒ σε εθνικό επίπεδο, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στην ασφαλή διακομιδή των βαριά πασχόντων ασθενών (88%),
  • Ανανέωση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού των Αναισθησιολογικών Τμημάτων (82%),
  • Βελτίωση της εκπαίδευσης με ολοκλήρωση του νέου curriculum για την ειδικότητα και τη θέσπιση ειδικών αντικειμένων (fellowships) όπως αυτά που έχουμε καταθέσει σαν προτάσεις στο ΚΕΣΥ (86%),
  • Αναγνώριση του τίτλου του Αλγολόγου (76%),
  • Ανανέωση του Νομοθετικού πλαισίου για τη στελέχωση και ασφάλεια στην αναισθησία- Νομοθέτηση των νέων κατευθυντηρίων οδηγιών για την ασφάλεια στην αναισθησία (ΚΕΣΥ 2018) (89%),
  • Δυνατότητα συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων από την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας (78%).

1 σχόλιο:

  1. Δεν θα λυθει .ιδιωτικος τομεας ή εξωτερικο .οι ηλιθιοι μας τελειωσαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή