Έρχονται αυστηρότερα κριτήρια στη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων – Τι θα γίνει με τους ελέγχους
Νέους περιορισμούς ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας στη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων
HR
Νέους περιορισμούς και αυστηρότερα κριτήρια αναμένεται να επιβληθούν από το υπουργείο Υγείας στη συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να βάλει stop τόσο στον ανεξέλεγκτο αριθμό εξετάσεων, που πραγματοποιούνται όσο και να περιοριστούν οι πλασματικές εξετάσεις, οι οποίες χρεώνονται στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να πραγματοποιούνται.
Να σημειωθεί ότι κάθε μήνα διαπιστώνεται υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης κατά πολλά εκατ. ευρώ, που αποδίδεται από τον Οργανισμό σε μεγάλο βαθμό στις πλασματικές εξετάσεις που χρεώνονται στον ΕΟΠΥΥ.
Πάντως παραμένει άγνωστο εάν με τους νέους κόφτες που θα μπουν σε ισχύ θα υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση στην πρόσβαση των ασθενών στις δωρεάν εξετάσεις μέσω ΕΟΠΥΥ.
Ήδη όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο υπάρχουν σκέψεις για την αποζημίωση εργαστηριακών εξετάσεων (1,00 ευρώ ανά παραπεμπτικό) και απεικονιστικών εξετάσεων (3,00 ευρώ ανά παραπεμπτικό) ποσά που θα πληρώνονται από τον ασθενή.
Με βάση τις διευκρινίσεις του υπουργού Υγείας τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό.
Από «φύλλο και φτερό» οι εξετάσεις
Στο μεταξύ όμως στον ΕΟΠΥΥ έχουν ξεκινήσει δειγματοληπτικοί έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι εξετάσεις που έχουν χρεωθεί στον Οργανισμό πραγματοποιήθηκαν από τους ασφαλισμένους.
Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως μεταφέρουν έγκυρες πηγές, εκτιμά ότι θα μπούνε πραγματικά κανόνες στη διεξαγωγή και την αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων μόνο όταν εφαρμοστούν οι real time έλεγχοι.
Εξάλλου και η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή ανέφερε μεταξύ άλλων πώς «ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι το μεγάλο μας άγχος, το μεγάλο στοίχημα και το μεγάλο εργαλείο μας, για να τα καταφέρουμε» Και συνέχισε τονίζοντας ότι βασικός στόχος, είναι να φτάσουμε στο σημείο με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασφάλισης Υγείας και να έχουμε πραγματικά δεδομένα στην Υγεία τα οποία να μπορούμε να χρησιμοποιούμε για να λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις. Αλλά και ο ίδιος ο ασφαλισμένος, όπου και αν πάει, σε όποια δομή, να μη χρειάζεται να κουβαλάει τη σακούλα με τις εξετάσεις του, το εισιτήριο – εξιτήριό του από το νοσοκομείο, γιατί σήμερα εφημερεύει άλλο και λοιπά. Και να μπορεί, παράλληλα, να είναι και τα μάτια μας, και ο μεγαλύτερος ελεγκτής, στο αν τυχόν καταχωρηθεί κάτι το οποίο πραγματικά μια υπηρεσία δεν έχει λάβει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου