Σελίδες

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Πώς θα μειωθεί η δαπάνη στα ακριβά φάρμακα -Τα σχέδια Άδωνι Γεωργιάδη

Πώς θα μειωθεί η δαπάνη στα ακριβά φάρμακα -Τα σχέδια Άδωνι Γεωργιάδη

Τι σχεδιάζει ο Άδωνις Γεωργιάδης για να μειωθεί η δαπάνη στα ακριβά φάρμακα

Μαρία Γλένη HR

Με δέσμη αυστηρών μέτρων σχεδιάζει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης να περιορίσει τη δαπάνη στα ακριβά φάρμακα.

Μετά την πρόσφατη παραδοχή του Άδωνι Γεωργιάδη πώς η φαρμακευτική δαπάνη έχει ξεφύγει, σκοπεύει να υλοποιήσει σειρά μέτρων προκειμένου να μειωθεί, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες όσο και οι γιατροί αλλά και οι ασθενείς, θα βρεθούν σε δύσκολη θέση αφού θα ψάχνουν με το κιάλι τις καινοτόμες θεραπείες για πολλές παθήσεις.

Έρχονται μέτρα για να μειωθεί η δαπάνη στα ακριβά φάρμακα

Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει κάποια μέτρα για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης στα ακριβά φάρμακα και προτίθεται βάση των εξαγγελιών του αρμόδιου υπουργού να λάβει και νέα.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει:

-Επέκταση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων ανά ασθένεια πράγμα που σημαίνει ότι για κάθε πάθηση θα προβλέπονται συγκεκριμένα φάρμακα που θα χορηγούνται από τους γιατρούς.

Μάλιστα η αρχή θα γίνεται από φάρμακα παλαιότερης γενιάς, και θα μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα, έως ότου χορηγηθούν αυτά της νεότερης γενιάς. Γεγονός που σημαίνει όμως οι ασθενείς δεν θα λαμβάνουν αμέσως τα νέα καινοτόμα σκευάσματα τα οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικά και με λιγότερες παρενέργειες.

Στην περίπτωση που κάποιος γιατρός θα θέλει να «ξεφύγει» από το πρωτόκολλο, θα πρέπει να παίρνει έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ για να τα χορηγήσει αποστέλλοντας τις εξετάσεις αλλά και όλα τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται

–Αυστηρούς ελέγχους στη χορήγηση ογκολογικών φαρμάκων με την ενεργοποίηση των ογκολογικών συμβουλίων στα νοσοκομεία ώστε ένα σκεύασμα να λαμβάνει το πράσινο φως πριν χορηγηθεί σε ασθενείς.

–Εφαρμογή νέων περιορισμών στις εισαγωγές φαρμάκων που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας και έρχονται για Έλληνες ασθενείς μέσω του ΙΦΕΤ. Και αυτό διότι στόχος είναι να μειωθεί η δαπάνη του ΙΦΕΤ που σήμερα αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ.

–Εντατικοποίηση ελέγχων στους γιατρούς που συνταγογραφούν μέσω του ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα της λιανικής, ώστε να μειωθεί και από εκεί η δαπάνη και να μην υπάρχουν υπερβάσεις.

1 σχόλιο:

  1. Ο γιατρος θα πρεπει να συνιστα την καλυτερη δυνατη θεραπεια στον ασθενη του,συμφωνα με τις αναγνωρισμενες κατευθυντηριες οδηγιες και οχι αυτη με το μικροτερο κοστος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή