Σελίδες

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Τι αλλαγές σχεδιάζονται στα νοσοκομεία για να βελτιωθεί άρον άρον η εικόνα του ΕΣΥ – Τα σχέδια Άδωνι Γεωργιάδη

Τι αλλαγές σχεδιάζονται στα νοσοκομεία για να βελτιωθεί άρον άρον η εικόνα του ΕΣΥ – Τα σχέδια Άδωνι Γεωργιάδη

Οι οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου για τα νοσοκομεία προβλέπουν άμεσες αλλαγές. Άγνωστο όμως πότε θα υλοποιηθούν

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Άμεσες αλλαγές στα νοσοκομεία ώστε να αλλάξει η εικόνα των πολιτών που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα και αποτυπώθηκε και στις τελευταίες ευρωεκλογές, θα επιδιώξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, είναι να βελτιωθεί με διαδικασίες εξπρές η πρόσβαση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν τις σημερινές αναμονές αλλά και τα ράντζα.

Τα επείγοντα στα νοσοκομεία

Με βάση τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί, οι πρώτες πρωτοβουλίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να εστιάζουν στη βελτίωση της λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, που αποτελούν την καρδιά του ΕΣΥ και σήμερα πνίγονται από ασθενείς που περιμένουν στην αναμονή έστω κι αν κινδυνεύει η ζωή τους.

Η βελτίωση στα ΤΕΠ αποτελεί άλλωστε προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος εδώ και καιρό έχει δηλώσει ότι η εικόνα θα βελτιωθεί.

Προς ώρας όμως καμία ενέργεια δεν έχει γίνει ούτε καν για την αλλαγή του συστήματος εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει σε έναν βαθμό και τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών.

Εξάλλου πρόκειται για ένα συνολικό πρόβλημα που πλήττει το σύστημα υγείας τα τελευταία χρόνια, αφού η έλλειψη των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας οδηγούν τους πολίτες στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν ακόμη και μικρά προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να καταπολεμηθούν σε δομές της γειτονιάς.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι παρά τις πιέσεις του Μεγάρου Μαξίμου για άμεσα αποτελέσματα – όπως σημειώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr – το υπουργείο Υγείας δεν έχει μέχρι στιγμής κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Οι σταδιακές αλλαγές στον χάρτη υγείας

Από την άλλη η κυβέρνηση σκοπεύει μακροπρόθεσμα όπως όλα δείχνουν, να προχωρήσει και σε γενικότερες αλλαγές στον χάρτη υγείας. Στις μονάδες υγείας δηλαδή που βρίσκονται στην επικράτεια και καλύπτουν τους τοπικούς πληθυσμούς.

Αν και έχει διαφημιστεί πολλάκις ότι ετοιμάζεται ο νέος υγειονομικός χάρτης, μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει καν η μελέτη για την υλοποίηση του. Στους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης ήταν να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους, είτε γιατί έχουν περιορισμένο προσωπικό και εξοπλισμό, είτε γιατί απέχουν μικρή απόσταση από άλλη μονάδα υγείας.

Ωστόσο και αυτό το σχέδιο φαίνεται ότι μετατίθεται για αργότερα, καθώς ένας από τους οργανισμούς που θα μπορούσε να συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση με την αξιολόγηση των υπηρεσιών ο ΟΔΙΠΥ, προς ώρας έχει μείνει χωρίς στελέχη στη Διοίκηση.

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι όλη η Διοίκηση απομακρύνθηκε δια χειρός Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς τα τελευταία 3 χρόνια δεν είχε παραχθεί κανένα έργο ουσίας που θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα στα νοσοκομεία.

Πάντως όπως λένε οι ίδιες πηγές, δεν θα είναι η μόνη Διοίκηση που απομακρύνεται με στο άψε σβήσε. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι…

3 σχόλια:

  1. Σημαντικο το οτι γελαμε καλοκαιριατικα με τοσα προβληματα και την πολλοστη δηθεν βελτιωση του ΕΣΥ ,ενω τα πραγματα βαινουν προς τον Καιαδα .Προφανως το μηνυμα που προαναγγελθηκε πολλακις ,δεν εγινε αντιληπτο .Για να ειμαστε και ειλικρινεις ,καμια προθεση βελτιωσης του ΕΣΥ δεν υπαρχει ,ουτε υπηρξε ποτε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμα δεν βγαίνουν τα νούμερα, ...οσο κι αν ανακατέψεις τα νούμερα.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παντελώς άσχετοι είναι οι ιθύνοντες....; Υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται... Τι προσπαθούν να πετύχουν; Χωρίς λεφτά δεν καταλαβαίνουν ότι δεν θα γίνει τίποτα...; Χρειάζεται γενναίες αυξήσεις ο προϋπολογισμός της υγείας... Με αναπτήρες και καθρεφτάκια δεν πετυχαίνεις τίποτα... Ξυπνήστε τους άσχετους που μας διοικούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή