Σελίδες

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Απώλεια βάρους: Έρχονται νέα φάρμακα αδυνατίσματος, με λιγότερες παρενέργειες

Iatropedia newsroom

Στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA) του 2024 που θα πραγματοποιηθεί στο Ορλάντο της Φλόριντα, οι ερευνητές αναμένεται να παρουσιάσουν δεδομένα για 27 φάρμακα GLP-1

Μέσα στο επόμενο διάστημα έρχεται και νέο κύμα φαρμάκων αδυνατίσματος, καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες δίνουν μάχη για το ποια θα ξεχωρίσει στον τομέα των φαρμάκων GLP-1 μετά την επιτυχία των Ozempic και Wegovy της Novo Nordisk και των Mounjaro και Zepbound της Eli Lilly.

Μάλιστα, κάποια από τα πειραματικά φάρμακα που βρίσκονται ήδη στα σκαριά μπορεί να μην περιορίζονται στην αντιμετώπιση του διαβήτη και της παχυσαρκίας, βελτιώνοντας επίσης τη λειτουργία του ήπατος και της καρδιάς, ενώ θα έχουν και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η απώλεια μυικής μάζας, που παρατηρείται με τα φάρμακα που κυκλοφορούν.

Στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA) του 2024 που θα πραγματοποιηθεί στο Ορλάντο της Φλόριντα, οι ερευνητές αναμένεται να παρουσιάσουν δεδομένα για 27 φάρμακα GLP-1 που βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

«Έχουμε ακούσει για το Ozempic και το Mounjaro και ούτω καθεξής, αλλά τώρα βλέπουμε πολλά διαφορετικά υποψήφια φάρμακα στα σκαριά, από πολύ πρώιμο προκλινικό στάδιο μέχρι και σε τελικό στάδιο κλινικών δοκιμών», ανέφερε ο Marlon Pragnell, Αντιπρόεδρος Έρευνας και Επιστήμης της ADA.

Ένα μεγάλο μέρος των δεδομένων που παρουσιάζονται προέρχεται από μελέτες σε ζώα ή δοκιμές σε ανθρώπους σε αρχικό στάδιο. Ωστόσο, ορισμένες παρουσιάσεις περιλαμβάνουν και δοκιμές μεσαίου ή και τελικού σταδίου, σύμφωνα με μια λίστα που κοινοποιήθηκε από τον οργανισμό.

Η έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναμένεται, ωστόσο, να καθυστερήσει αρκετά χρόνια για τα περισσότερα από αυτά, αν και κάποια θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα για συνταγογράφηση στις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Είμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου επιτάχυνσης στην ανάπτυξη φαρμάκων GLP», ανέφερε από την πλευρά του ο Δρ Christopher McGowan, γαστρεντερολόγος που διευθύνει μια κλινική απώλειας βάρους στο Cary της Βόρειας Καρολίνας.

«Παρότι τα φάρμακα που υπάρχουν είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, χρειάζονται νέα φάρμακα αδυνατίσματος που να είναι πιο προσιτά και να έχουν λιγότερες παρενέργειες», πρόσθεσε ο McGowan.

Ο ανταγωνισμός στην αγορά αναμένεται, πράγματι, να πιέσει τις τιμές προς τα κάτω.

Όμως, δεν υπάρχουν μόνο φάρμακα GLP-1 στα σκαριά. Ενόψει του συνεδρίου για τον διαβήτη, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Zealand Pharma με έδρα τη Δανία δημοσίευσε δεδομένα που έδειξαν ότι μια υψηλή δόση του πειραματικού φαρμάκου αδυνατίσματος πετρελιντίδη βοήθησε στη μείωση του σωματικού βάρους κατά 8,6%, κατά μέσο όρο, στις 16 εβδομάδες.

Το εβδομαδιαίο ενέσιμο φάρμακο είναι μοναδικό επειδή μιμείται την ορμόνη αμυλίνη, η οποία βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η ελπίδα είναι ότι οι ασθενείς θα εμφανίζουν λιγότερες παρενέργειες, όπως η ναυτία, που συνοδεύει συνήθως φάρμακα GLP-1 όπως το Wegovy και το Zepbound.

Φωτογραφία: iStock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου