Σελίδες

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Ενημέρωση σχετικά με την ολομέλεια των Προέδρων (συλλογική σύμβαση εργασίας και κατάσταση στο ΕΣΥ)


Κατά τη διάρκεια της συνόδου των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα στις 22/6/2024, παρουσιάστηκε εισήγηση από τον νομικό σύμβουλο του ΠΙΣ, ο οποίος είναι επίσης Αντιπρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ, σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ) χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ.

Στην εισήγηση αυτή, αναφέρθηκε ότι η επίλυση του θέματος του clawback είναι ανέφικτη λόγω του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι η διαπραγμάτευση του ΠΙΣ για τη ΣΣΕ των εργαστηριακών ιατρών είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και ανέφικτη επι του παρόντος. Επίσης, ειπώθηκε ότι ο ΠΙΣ έχει τη νομοθετική αρμοδιότητα να διεκδικήσει τη συλλογική σύμβαση για ειδικότητες εκτός του προσωπικού ιατρού, με δικαίωμα απόφασης για την ένταξη ή αποβολή του ιατρού από τη σύμβαση. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι ο ΠΙΣ έχει μέλη τους Ιατρικούς Συλλόγους και όχι τους ιατρούς, άρα δεν έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις. Τέλος ξεκάθαρα ειπώθηκε ότι η διαπραγμάτευση δεν αφορά ούτε τους όρους εργασίας, ούτε το ύψος των αμοιβών. ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ!

Καταθέσαμε τις ακόλουθες προτάσεις για το διεκδικητικό πλαίσιο της ΣΣΕ:

1.Συλλογική σύμβαση με τους Ιατρικούς Συλλόγους υπό την αιγίδα του ΠΙΣ για όλες τις ειδικότητες εκτός του προσωπικού ιατρού.

2.Αναπροσαρμογή του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την ΠΦΥ από 6% στο 30%, όπως ισχύει κατά μέσο όρο στην ΕΕ και στις χώρες του ΟΟΣΑ.

3.Χαρτογράφηση και κοστολόγηση των αναγκών του πληθυσμού μετά την πανδημία COVID-19, με αναλογικότητα συνεισφοράς δημόσιου/ιδιωτικού τομέα, ανά νομό.

4.Αναλυτική κοστολόγηση των εξετάσεων με αναπροσαρμογή της ασφαλιστικής τιμής του ΕΟΠΥΥ και τιμολόγηση σύμφωνα με τους αναπτυξιακούς δείκτες του ΑΕΠ της χώρας.

5.Καθορισμός ποιοτικών κριτηρίων με επιστημονικούς όρους.

6. Θωράκιση του ιατρικού επαγγέλματος και των ιατρικών πράξεων με νομοθετική ρύθμιση για φορείς που δεν κατέχουν επιστημονική κατάρτιση.

7. Οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας του ιδιωτικού τομέα ως εγγύηση για την παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών.

8. Καθορισμός δικαιώματος ελεύθερης αμοιβής ιατρού για ειδικούς λόγους ειδικής γνωμάτευσης ή εξειδίκευσης.

9. Άμεση ενεργοποίηση της Επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ.

10. Θέσπιση οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων για τους ιατρούς για την επίτευξη στόχων δημόσιας υγείας.

11. Θέσπιση αναπτυξιακού clawback για τον διαγνωστικό τομέα.

12. Ψηφιακή εκκαθάριση σε πραγματικό χρόνο των παραπεμπτικών και online παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

13. Έλεγχος σε πραγματικό χρόνο της συνταγογράφησης και ταυτοποίησης των ασφαλισμένων.

14. Μηδενισμός clawback rebate για εξετάσεις πρόληψης.

15. Δέσμευση της πολιτείας για ανάληψη της δαπάνης του clawback για υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού άνω του 5%.

16. Θέσπιση ρήτρας αποζημίωσης του διαγνωστικού κλάδου από τον ΕΟΠΥΥ για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

17. Θέσπιση επιτροπών συνταγογράφησης και παρακολούθησης της δαπάνης.

Παρά το γεγονός ότι η πρότασή μας είχε τη συναίνεση πολλών Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων, το Προεδρείο του ΠΙΣ αρνήθηκε να την εντάξει, θεωρώντας την μαξιμαλιστική. Αυτή η στάση του Προεδρείου του ΠΙΣ, σύμφωνα με την οποία παραμελεί τα δικαιώματα των εργαστηριακών ιατρών απέναντι στον ΕΟΠΥΥ, είναι απαράδεκτη.

Τέλος, η δήλωση του Προέδρου του ΠΙΣ ότι το Υπουργείο Υγείας "δεν επιθυμεί αυτή τη συμφωνία" αποτελεί υποκρισία, καθώς ο ίδιος Υπουργός είχε δεσμευτεί δημόσια στην ημερίδα του ινστιτούτου (Ι.Ε.Ε) υπέρ της συλλογικής σύμβασης των εργαστηριακών ιατρών μετά την επιτυχημένη απεργία τους. Η υπονόμευση του αγώνα των εργαστηριακών ιατρών από την ετερόκλητη πλειοψηφία του ΔΣ του ΠΙΣ είναι αδιανόητη.

Όσον αφορά την εισήγηση για το ΕΣΥ και τις αμοιβές των ιατρών για άλλη μια φορά αναμασήθηκαν τα ίδια και τα ίδια χωρίς κανένα απολύτως πλαίσιο δράσης.

Κατόπιν αυτών η ΠΑΝΔΗΚΙ καταψήφισε και τις δύο εισηγήσεις του ετερόκλητου Προεδρείου καθώς αποτελούν παρελκυστικές προσπάθειες που κανένα απολύτως αποτέλεσμα δεν θα αποφέρουν για τους ιατρούς της χώρας.

Καλούμε τους ιατρούς της χώρας να ενωθούν, να διεκδικήσουμε, με συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης, αποτελεσματικά, τα δικαιώματά μας και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα του κλάδου μας. Μόνο με συλλογική δράση και αποφασιστικότητα μπορούμε να επιτύχουμε τις αλλαγές που χρειαζόμαστε.

2 σχόλια:

  1. πολυ σωστα και σοβαρα ολα .ενα τεραστιο προβλημα για τους γιατρους ο ΠΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο νομικος συμβουλος του ΠΙΣ ειναι αντιπροεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ δηλ των κεντρων κ εταιρειων.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΑΧΑΙΡΙ ΤΡΩΕΙ ΠΕΠΟΝΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή