Σελίδες

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Τα «καυτά» υπουργεία του ανασχηματισμού: Έντεκα νέα πρόσωπα σε δύσκολες αποστολές

Newsroom cnn.gr

Στιγμιότυπο από την ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργώνKONTARINIS GEORGE EUROKINISSI

Με στόχο να δοθεί έμφαση στο μέτωπο της ακρίβειας, να πατήσει γκάζι στις μεταρρυθμίσεις και κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών ο πρωθυπουργός έχοντας λάβει το μήνυμα από την ευρωκάλπη, χρησιμοποίησε το χαρτί του ανασχηματισμού επιλέγοντας να τοποθετήσει σε νευραλγικά υπουργεία, έντεκα νέα πρόσωπα, υπουργούς και υφυπουργούς.

Αντίστοιχα, την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση είδαν τέσσερις υπουργοί (Κώστας Σκρέκας, Δόμνα Μιχαηλίδου, Δημήτρης Καιρίδης, Λευτέρης Αυγενάκης) και επτά υφυπουργοί (Χάρης Θεοχάρης, Στάθης Κωνσταντινίδης, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Μάξιμος Σενετάκη, Μαρία Κεφάλα, Σταύρος Κελέτσης, Γιάννης Παππάς).

Οι έντεκα νέοι υπουργοί και υφυπουργοί, ορκίστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής και όλοι δήλωναν αποφασισμένοι να σηκώσουν τα μανίκια και να εργαστούν σκληρά για να πετύχουν τους στόχους που τους έθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αποφάσισε όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές με κριτήριο την αποτελεσματικότητα τους.

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα κάνει επίσημη πρεμιέρα αύριο Σάββατο (15/6) όταν θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό με τη νέα συνθεσή του και με τα θέματα που είχαν προγραμματιστεί.

Οι δύσκολες αποστολές

Ετσι, ο Τάκης Θεοδωρικάκος από το υπουργείο Ανάπτυξης καλείται να λύσει το «γόρδιο δεσμό» της ακρίβειας, ο Κώστας Τσιάρας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέλαβε την ευθύνη να ανακουφίσει τον αγροτικό κόσμο από τα «πολλά και μεγάλα προβλήματα».

Επίσης, στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος παρέλαβε από τον Δημήτρη Καιρίδη προκειμένου να απαντήσει στην πρόκληση της μετανάστευσης.

Πόστο «κλειδί» ανέλαβε και ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών με θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης Βασίλης Σπανάκης που μετακινήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών με στοίχημα «να λύσουμε ότι αφορά την καθημερινότητα του πολίτη», γιατί όπως είπε ο ίδιος «αυτοδιοίκηση σημαίνει καθημερινότητα».

Νέα αποστολή στο υπουργείο Εργασίας ανέλαβε και η Νίκη Κεραμέως, που θεωρείται από την κυβέρνηση αποτελεσματική υπουργός.

Οσα έγιναν στις τελετές παράδοσης - παραλαβής

Οι τελετές παράδοσης παραλαβής στα υπουργεία πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά από την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης που ακολούθησε τον ανασχηματισμό ο οποίος ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή (14/6).

Πρώτη πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Εσωτερικών με τη Νίκη Κεραμέως να παραδίδει τη σκυτάλη στον Θοδωρή Λιβάνιο.

Η κ. Κεραμέως παραδίδοντας την θέση της υπουργού Εσωτερικών, σημείωσε πως «ολοκληρώνεται για εκείνη ένας πολύ γόνιμος κύκλος» με μόνο στόχο «ένα καλύτερο κράτος στην υπηρεσία του πολίτη».

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών στις δηλώσεις του τόνισε πως «θα δουλέψουμε σκληρά και θα κριθούμε από το αποτέλεσμά μας» με σκοπό μια «καλύτερη και ισχυρότερη αυτοδιοίκηση» στην υπηρεσία των πολιτών.

Ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Νίκη Κεραμέως για τα νέα της καθήκοντα στο υπουργείο Εργασίας, σε ένα - όπως το χαρακτήρισε - απαιτητικό υπουργείο. «Είναι μαθημένη στα δύσκολα» δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Αλλαγή σκυτάλης» στο υπουργείο Εργασίας

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Eργασίας από τον απερχόμενη υπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου στη νέα υπουργό Νίκη Κεραμέως.

«Είναι πολύ μεγάλη η τιμή και το αίσθημα ευθύνης να αναλαμβάνουμε σήμερα μαζί με τον κ. Καραγκούνη και τον κ. Τσακλόγλου την ηγεσία αυτού του πάρα πολύ κρίσιμου υπουργείου» τόνισε η κα Κεραμέως.

«Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια άοκνα, συνεργατικά με συνέπεια και όραμα προκειμένου και από αυτή θέση να εργαστούμε για την καθημερινότητα και το μέλλον εκατομμυρίων Ελληνίδων και Ελλήνων. Έχουν γίνει πραγματικά εξαιρετικές προσπάθειες πάνω στις οποίες θέλουμε να χτίσουμε, να χτίσουμε πάνω στα πολύ σημαντικά κεκτημένα της πενταετίας και να οικοδομήσουμε πραγματικά για όλες τις κατηγορίες που ωφελούνται από αυτό το υπουργείο, είτε μιλάμε για εργαζόμενους, είτε μιλάμε για ανέργους, είτε μιλάμε ευρύτερα για συνταξιούχους, ευρύτερα για την κοινωνία ολόκληρη».

Η τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Ανάπτυξης

Στο υπουργείο Ανάπτυξης ο κ. Κώστας Σκρέκας παρέδωσε στον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο
«Είμαι βέβαιος ότι νέοι κύκλοι περιμένουν τον κ. Σκρέκα το επόμενο διάστημα», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Θεοδωρικάκος απευθυνόμενος στον κ. Σκρέκα και ευχαριστώντας τον για το έργο του στο υπουργείο.

«Οφείλουμε και θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την αισχροκέρδεια και να αποκλιμακώσουμε τις τιμές, με την αξιοποίηση όλων των μηχανισμών» τόνισε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας πως «το κέρδος είναι θεμιτό αλλά όχι η αισχροκέρδεια», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο Δ. Καιρίδης παρέδωσε στον Ν. Παναγιωτόπουλο στο υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής

Στο υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής ο κ. Δημήτρης Καιρίδης παρέδωσε στον Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Αποχωρώντας ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του υπουργείου στον στόχο για την αντιμετώπιση της παράναμης μετανάστευσης, την καλύτερη φυλαξη των συνόρων με την Τουρκία και την αντιμετώπιση των διακινητών.

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν το επόμενο διαστημα με ενίσχυση των πολιτικών ενταξης για την παράνομη μετανάστευση. Το μεταναστευτικό είναι μια μεγάλη διαρκής πρόκλησης για όλο τον κόσομο και πιστεύω στην οδό της λογικής
Είμαστε περήφανοι στη ΝΔ ευχαριστώ τον Μητσοτάκη για την μακρά εμπιστοσύνη του. Παράμενω στρατιώτης και χαίρομαι που παραδίδω σε ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη της παράταξης», είπε ο κ. Καιρίδης.

Εχω την αίσθηση ότι θα τα ξαναπούμε γιατί τα θέματα είναι πολλά.

Με τη σειρά του ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι ο κ. Καιρίδης: κατέλαβε «επάξια» τα αξιώματα που του δόθηκαν και εξέφρασε την αίσθηση ότι θα τα ξαναπεί σύντομα με τον προκατοχό του στο υπουργείο «γιατί τα θέματα είναι πολλά».

Η αλλαγή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Κώστας Τσιάρας παρέλαβε από τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωτογενής τομέας είναι γεμάτος προκλήσεις» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε με ταχύ τρόπο προς τη σωστή κατεύθυνση».

Μάλιστα, είπε ότι «είμαστε εδώ να προσπαθήσουμε σαν μια ομάδα όλοι μαζί, να δώσουμε όλη μας τη δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα».

Μεταξύ άλλων, ο νέος ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι η ανάληψη των νέων του καθηκόντων αποτελεί «μεγάλη τιμή για μένα» και υποσχέθηκε ότι θα γίνει ό,τι «είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε μια κοινωνική ομάδα που έχει ιδιαιτερότητες και αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας».

Σημείωσε ότι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη κλιματική αλλαγή, αλλά και με την ακρίβεια που υπάρχει. Πρόσθεσε επίσης, ότι «η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έρχεται και φέρνει νέα ζητήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έργο που επιτέλεσε ο προκάτοχός του, υπογραμμίζοντας πως όλοι ξέρουν τον μεγάλο αγώνας που έγινε το προηγούμενο διάστημα από το ΥΠΑΑΤ, ο οποίος έδειξε «σε όλη την κοινωνία και στον πρωτογενή τομέα, ότι τίποτα δεν είναι εύκολο».

Ο Χάρης Θεοχάρης παρέδωσε στον Χρίστο Δήμα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής ανάμεσα στον απερχόμενο υφυπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη και το νέο υφυπουργό κ. Χρίστο Δήμα.

Μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Χάρης Θεοχάρης υπήρξε στενός μου συνεργάτης για ένα χρόνο, για μια σειρά από θέματα που απαιτούσαν γνώση, ταχύτητα, σκληρή δουλειά και ειλικρινή ανθρώπινη επαφή. Προωθήσαμε μαζί μια σειρά από πρωτοβουλίες, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος. Του εύχομαι καλή επιτυχία στη συνέχεια της πολιτικής του διαδρομής. Οι γνώσεις του, η εργατικότητά του κι η διάθεσή του για προσφορά θα είναι πάντοτε χρήσιμες στη Νέα Δημοκρατία και την Κυβέρνηση.

Με τον Χρίστο Δήμα γνωρίζομαι πολλά χρόνια. Πολιτικός της νέας γενιάς, που έχει παράλληλα νέες ιδέες και διεθνείς παραστάσεις. Αναλαμβάνει την κρισιμότερη ίσως θέση της μέχρι τώρα διαδρομής του. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει και θα συμβάλει αποφασιστικά στη συλλογική μας προσπάθεια να ανεβάσουμε την Ελλάδα ακόμα ψηλότερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου