Στη φαρμακευτική πολιτική, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εστιάζει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το επόμενο διάστημα
ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ - Ygeiamou.gr
PHOTO: SHUTTERSTOCK
Μια σειρά από εκκρεμότητες, κάποιες από τις οποίες «περίμεναν» να τελειώσουν οι Ευρωεκλογές, έχει να διαχειριστεί το Υπουργείο Υγείας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις που έχουν ως απώτερο σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Σε αναμονή είναι όμως και διαρθρωτικές κινήσεις, κατά βάση στον τομέα του φαρμάκου. Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών περιμένουν εδώ και καιρό συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για να ενημερωθούν για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης τους πρώτους μήνες του 2024 και κατά πόσο τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το Υπουργείο έχουν λειτουργήσει θετικά ως προς τη συγκράτηση της δαπάνης. Η συνάντηση φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες.
Οι εταιρείες θεωρούν τη δαπάνη και κατά συνέπεια το clawback του 2023 ως ένα μεγάλο «πονοκέφαλο» που τους δημιουργεί οικονομική δυσχέρεια. Υπενθυμίζεται ότι το κράτος δίνει περίπου 2,8 δις ευρώ (συνολική φαρμακευτική δαπάνη) και οι εταιρείες εκτιμάται ότι θα κληθούν να επιστρέψουν για το 2023 περίπου 3,6 δις ευρώ. Σε σχέση με το 2022 η αύξηση των επιστροφών υπολογίζεται στα 700 εκατ. Ευρώ.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν και οι αυξήσεις τιμών 812 κωδικών φαρμάκων, όπως έχει γράψει το ygeiamou.gr. Η πρωτοβουλία του Υπουργείου έχει ως στόχο να δώσει κίνητρο στις εταιρείες να κρατήσουν πολύ φθηνά φάρμακα, πλην όμως μοναδικά και απαραίτητα για μια σειρά παθήσεων, στην ελληνική αγορά.
Τι να σας πω...αν εγώ έπρεπε να δώσω πίσω στο κράτος 3,6 δις ενώ μου είχε δώσει 2,8 δις δεν θα είχα μόνο πονοκέφαλο. Θα είχα βαρύτατη πρωκταλγία
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαρεθηκαμε να ακουμε κουταμαρες..
ΑπάντησηΔιαγραφήαι σιχτιρ
ΑπάντησηΔιαγραφή