Σελίδες

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Γιατί δεν λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία υπέρ των ασθενών

Συντάκτης:
Virus

Επιφυλάξεις εκφράζει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την ευόδωση του μέτρου των απογευματινών χειρουργείων. Η επίτευξή του προϋποθέτει ενδελεχή σχεδιασμό, επαρκή διαβούλευση, συνεχή παρακολούθηση, μέτρηση και δημοσίευση των αποτελεσμάτων αλλά και εφαρμογή δικλείδων ελέγχου και ασφάλειας για την πάταξη των φαινομένων καταστρατήγησης τους.

Με την οπτική του χρήστη η Ένωση εκτιμά ότι ωφέλιμη θα ήταν η κατ΄ αρχήν πιλοτική εφαρμογή του θεσμού των απογευματικών χειρουργείων, για την εξαγωγή συμπερασμάτων και τη διόρθωση ατελειών. Ωστόσο, κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή τους θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι εγχώριες υψηλές ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή 33 % των δαπανών των νοικοκυριών κατευθύνεται στην υγεία, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών αντιμετωπίζει καταστροφικές δαπάνες για την υγεία, γεγονός που εντείνει τις ανισότητες στην πρόσβαση. Ακόμη, στην Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο των άτυπων πληρωμών, ενώ την ίδια στιγμή οι Έλληνες πολίτες έχουν ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών μεταξύ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ. Μεγάλες ανισότητες στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σε ελληνικές περιφέρειες, ειδικότερα σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Επιπλέον, πολύ υψηλότερο επίπεδο μη ικανοποιούμενων αναγκών νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος (14,3 %).

Η Ένωση υπενθυμίζει τις τεράστιες λίστες αναμονής για την διενέργεια των χειρουργείων, που οδηγεί πολλούς ασθενείς να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμη, η Ένωση σημείωσε ότι «υφίστανται ουκ ολίγες περιπτώσεις εκ πλαγίου παράκαμψης της λίστας χειρουργείων, μέσω άτυπων πληρωμών, σε βάρος ασθενών. «Συνεπώς, ενώ το Σύστημα Υγείας θα έπρεπε να διαπνέεται από ουσιαστική καθολικότητα και ισότητα στην πρόσβαση, η υποχρηματοδότηση του και οι διαχρονικές στρεβλώσεις και παθογένειες, έχουν εντείνει τις ανισότητες και κινδυνεύουν να του προσδώσουν προνοιακό χαρακτήρα» υπογραμμίζει στο κείμενο των θέσεων της η Ένωση.

Προτεραιότητες

Προβάδισμα ζητά να δοθεί η Ένωση κατά την μεταρρύθμιση στην ενίσχυση και αναβάθμιση της λειτουργίας των πρωινών χειρουργείων (πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επαρκείς υποδομές, τεχνολογικός εξοπλισμός, εισαγωγή ΤΝ). Επίσης, να διασφαλιστεί η διαφάνεια, με αυστηρούς κανονισμούς και πρόσβαση των ασθενών σε πραγματικό χρόνο στις λίστες των πρωινών και απογευματινών χειρουργείων.

Όσο αφορά τη μέχρι τώρα λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, η ΕΝΕαναφέει ότι «έχουν περιέλθει σε γνώση μας τόσο από δημοσιεύματα, όσο και από ασθενείς, περιπτώσεις μετακύλισης / διολίσθησης τακτικών πρωινών ή και επειγόντων περιστατικών σε απογευματινά περιστατικά/ χειρουργεία, με στόχο τη μεγιστοποίηση οικονομικού κέρδους και απολαβών, με κίνδυνο καταστρατήγησης της απαραίτητης και απαιτούμενης ισορροπίας μεταξύ πρωινών και απογευματινών χειρουργείων». Η Ένωση ζητά να παταχθούν τέτοια φαινόμενα και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματικούς, επιστημονικούς και διοικητικούς φορείς να τα καταγγέλλουν και να τα φέρνουν στο φως. Τα απογευματινά χειρουργεία μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσο αποσυμφόρησης της λίστας χειρουργείων μόνο εάν και εφόσον διασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, σύμφωνα με τις διακηρύξεις του Υπουργείου, και όχι από μεμονωμένες περιπτώσεις ασθενών, όπως τονίζει η Ένωση. Ακόμη στηλιτεύεται το γεγονός ότι κρίνεται θεμιτή η λειτουργία τους ως μέσο ενίσχυσης του εισοδήματος των γιατρών, αύξησης των δημοσίων εσόδων και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας προτείνει τις εξής ενέργειες για την επιτυχία των απογευματινών χειρουργείων προς όφελος των χρηστών του ΕΣΥ:Συνολική καταγραφή των αναγκών και κάλυψη των κενών για την πλήρη και απρόσκοπτη λειτουργία των πρωινών χειρουργείων στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Κάλυψη χειρουργικών πράξεων στα απογευματινά χειρουργεία από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες
Αναζήτηση ευρύτερων χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων, πέρα του RRF, για την δωρεάν εξυπηρέτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ασθενών της λίστας στα απογευματινά χειρουργεία (με εισοδηματικά κριτήρια και χρόνιες παθήσεις), προκειμένου να μειωθούν ουσιαστικά οι χρόνοι αναμονής και η χρήση των απογευματινών χειρουργείων να καταστεί πραγματικά επιλογή και όχι ανάγκη.
Συνεχής αξιολόγηση και μέτρηση της μεταρρύθμισης βάσει επιδόσεων, πραγματοποιηθέντων επεμβάσεων τόσο στα πρωινά όσο και στα απογευματινά χειρουργεία .
Απόλυτη προάσπιση της θεμελιώδους ισορροπίας πρωινών – απογευματινών χειρουργείων
Διαφάνεια στην τήρηση της λίστας αναμονής τόσο του πρωινού, όσο και του απογευματινού χειρουργείου. Δυνατότητα ελέγχου από τους ασθενείς, με ηλεκτρονική πρόσβαση και παρακολούθηση της θέσης τους στη λίστα και την εξέλιξη αυτής.
Δημοσίευση αριθμού πραγματοποιηθέντων πρωινών και απογευματινών χειρουργείων ανά νοσοκομείο και κλινική σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητα παράθεσης συγκριτικών στοιχείων με παρελθόντες μήνες και έτη.
Αυστηρές κυρώσεις και υποχρεωτική διακοπή απογευματινών χειρουργείων σε περίπτωση εξακρίβωσης περιστατικών παράκαμψης λίστας και επιβράδυνσης του ρυθμού εκτελέσεων των πρωινών χειρουργείων προς όφελος των απογευματινών.
Διαβούλευση με φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου