Σελίδες

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Μ. Μαλλιώρη: Σφοδρή κριτική κατά των ρυθμίσεων για τις εξαρτήσεις

Συντάκτης:
Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Ποιος είδε τη Μένη Μαλλιώρη και δεν φοβήθηκε. Μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, άσκησε σφοδρή κριτική για τις βασικές ρυθμίσεις, που αφορούν τις εξαρτήσεις. Μάλιστα, έκανε λόγο για… παιδοκτονία!

Η αναφορά της σχετίζεται με τα Κέντρα Πρόληψης για τα ναρκωτικά, που ουσιαστικά αναπτύχθηκαν επί των ημερών της στην πρώτη της θητεία ως Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ την περίοδο 1997-1999. Είπε, δε, ότι τότε την αποκαλούσαν μητέρα των Κέντρων Πρόληψης. Και τόνισε επί λέξει: “Είμαι σήμερα εδώ, γιατί κατά την αντίληψή μου διαπράττεται μια παιδοκτονία”…

Όπως είπε, σήμερα λειτουργούν 75 Κέντρα σε όλους τους Νομούς της χώρας. Αναγνωρίστηκαν από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, αξιολογήθηκαν σαν η αποτελεσματικότερη προσέγγιση προληπτικών παρεμβάσεων, προτάθηκαν και σε άλλα κράτη Μέλη, βρήκαν μιμητές και βραβεύθηκαν για τις καινοτομίες τους.

Παρόλα αυτά, επισήμανε ότι το παρόν Σχέδιο Νόμου αναγνωρίζει τη βιωσιμότητα τους μέχρι το 2027 που λήγει η ισχύουσα προγραμματική Σύμβαση. Το μόνο που αναφέρεται στη διαβούλευση για μετά το 2027 είναι ότι, «..παρόλο που δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια και μέριμνα για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας».

Η κα Μαλλιώρη πρότεινε το εξής: το Δίκτυο Κέντρων Πρόληψης να διατηρήσει τη σχέση επιστημονικής εποπτείας από τον υπό ίδρυση ενιαίο φορέα για τις εξαρτήσεις (Ε.Ο.Π.Α.Ε), αλλά να έχει ταυτόχρονα την θεσμική του αυτοτέλεια με την σημερινή νομική του μορφή, ώστε να μπορούν οι τοπικοί φορείς και η αυτοδιοίκηση να είναι ενεργοί εταίροι.

Ακόμη, η καθηγήτρια άσκησε κριτική για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αφήνει παράθυρα για κλείσιμο μονάδων. Όπως είπε, όταν ο εκάστοτε Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Α.Ε. έχει την δυνατότητα, βάσει των αρμοδιοτήτων του να ιδρύει ή και να καταργεί Μονάδες, Προγράμματα, Φορείς, Δομές χωρίς να δεσμεύεται από εγκεκριμένη Εθνική Στρατηγική, τότε η έννοια της ακεραιότητας των υφιστάμενων μονάδων είναι τουλάχιστον ασαφής, αίολη και παραπλανητική.

Τέλος, άσκησε δριμεία κριτική και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο καταργεί τον θεσμό του Εθνικού Συντονιστή για τα Ναρκωτικά υπό τον Πρωθυπουργό. Είπε πως το 2013 ως μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Νόμου 4139/2013 είχε εισηγηθεί το θεσμό σύμφωνα με τα ισχύοντα σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Δεν διανοήθηκα να ταυτιστεί ο ρόλος αυτός με τον εκάστοτε Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, θέση που άλλωστε κατείχα εκείνη τη χρονική περίοδο, γιατί πίστευα και πιστεύω ότι, όποιος υλοποιεί την Εθνική Στρατηγική δεν μπορεί ταυτόχρονα να την αποφασίζει και να την αξιολογεί. Δηλαδή Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει. Γνωρίζω από προσωπική ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων ότι ο Πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον για το θέμα των εξαρτήσεων. Ειλικρινά δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχει κατανοήσει και συμφωνήσει για αυτή την ταύτιση ρόλων”, κατέληξε.

4 σχόλια:

  1. Πάντως εγώ που παρακολούθησα την συζήτηση στη βουλή, δεν είδα καμία βοή, καμία αστραπή, τίποτα.
    άκουσα μόνο μία αντίδραση, στο πλαίσιο του καθηγητηλικίου, καθόλα μη έχουσα τεκμηρίωση, πως και τι και γιατί, απλώς να μην αλλάξουμε, αυτά που ξέρουμε και αυτά που έχουμε.

    ΑΑΑ επίσης άκουσα και για το άλλο, που δεν αναφέρεται στο άρθρο σας, το ΕΚΤΕΠΝ, μην το "χάσουμε" και αυτό...

    Ειλικρινα έχουν διαβάσει όλοι αυτοί το σχέδιο νόμου; που τα λέει όλα αυτά;;;
    Γιατί για όλα υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία και δεν είναι στον αέρα, όπως ήταν τόσα χρόνια, ακόμη και επί κάποιων περισπούδαστων επικεφαλής, όπως διατείνονται ότι τα έκαναν όλα και έχουν σχέση μητρότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολακης και παλι Πολακης ,τουλαχιστον ,ειναι τιμιος και ειλικρινης .Αυτοι ειναι ψευτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς συμαδελφε και πάντως για επίταξη ποτέ δεν έκανε κουβέντα

      Διαγραφή