Σελίδες

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Διαξιφισμοί για το νοσοκομείο στη Κω- Ποιες είναι οι ανάγκες του

Virus
Συντάκτης: Μαρία Αλιμπέρτη 

Μεγάλη ένταση υπήρξε με την πρόεδρο του συλλόγου των Εργαζομένων του νοσοκομείου στη Κω κατά την επίσκεψη του υπουργού στο νοσοκομείο. Οι δυσλειτουργίες του νοσοκομείου σε ΤΕΠ, Παθολογική και Καρδιολογική Κλινική, καθώς και με τις διακομιδές αναδείχθηκαν κατά την συζήτηση με τον κ. Γεωργιάδη.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν σε συζήτηση μεταξύ του υπουργού με στελέχη και εκπροσώπους εργαζομένων του νοσοκομείου όταν η πρόεδρος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Γαρυφαλλιά Καρανάσιουπήρε τον λόγο και στηλίτευσε τα κακώς κείμενα, κατηγόρησε την ηγεσία του Υπουργείου για πλημμελή μέριμνα για τα προβλήματα της υγειονομικής δομής και την πολιτική που ακολουθεί. Ο υπουργός ανταπάντησε ότι άλλαξε το πλαίσιο και έδωσε κίνητρα, αλλά η πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν αρκούν εάν δεν αλλάξουν οι εργασιακές συνθήκες και δεν προσφερθεί ουσιαστική βοήθεια, αφού τα ενοίκια στο νησί είναι πολύ υψηλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την εισαγωγική συζήτηση με τον διοικητή του νοσοκομείου ο υπουργός είχε σχολιάσει ότι νοσοκομείο έχει μια μέση πληρότητα προσωπικού, αλλά όχι όμοια κατανομή αυτού, γεγονός που προκαλεί προβλήματα, τα οποία πρέπει να διορθωθούν. Ο διοικητής του νοσοκομείου Σταμάτης Βασιλειάδης εξήγησε ότι το νοσοκομείο σε σχέση με το 2019 έχει τέσσερα άτομα προσωπικό περισσότερο,αλλά οι παθολόγοι έφυγαν και πλέον ιδιωτεύουν.

Πράγματι, μεγάλη πληγή για το νοσοκομείο αποτελεί η Παθολογική κλινική αφού μια γιατρός,-οι άλλοι δυο είναι σε αναρρωτική άδεια- υποδέχεται παθολογικά, ψυχιατρικά, καρδιολογικά καθώς το νοσοκομείο είναι και κέντρο υγείας, δηλαδή καλύπτει ανάγκες ΠΦΥ ε ξήγησε η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Νοσοκομείου, Τομεάρχης Παθολογικού τομέα και Πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου Μαρία Φρατζάκη. Από την ίδια γιατρό γίνονται και οι διακομιδές του ΕΚΑΒ. Ήδη παραιτήθηκαν δυο παθολόγοι λόγω εξουθένωσης, όπως περιέγραψε η χειρουργός, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κω, Κατερίνα Γαβαλά. Η πρόεδρος επισήμανε ότι η υπάρχουσα στελέχωση θα επαρκούσε με βάση έναν οργανόγραμμά του 80’, αλλά πλέον το νησί τους θερινούς, από τον Μάιο και μετά, έχει πληθυσμό 180 χιλιάδων ανθρώπων μαζί με τους επισκέπτες. Από την πλευρά της διοίκησης τονίστηκε ότι έχουν γίνει ήδη 24 μετακινήσεις γιατρών αλλά δεν είναι αρκετό (έχουν μετακινηθεί χειρουργός από Σητεία, παθολόγος από Ικαρία, ουρολόγος από Γρεβενά, επισκέπτεται κάθε εβδομάδα το νοσοκομείο νευρολόγος κ.ά.).

Εξουθένωση

Στην εργασιακή κόπωση του προσωπικούέδωσε έμφαση η πρόεδρος των Εργαζομένων διαμαρτυρόμενη ότι υγειονομικοί του νοσοκομείου εργάζονται 4 νύχτες την εβδομάδα. Η ίδια σχολίασε ότι«φθάσαμε στα όρια μας, είμαστε εξαντλημένοι». Έντονο είναι και το πρόβλημα τις διακομιδές αφού βαριά περιστατικά πρέπει να μεταφέρονται και όπως τόνισε η πρόεδρος εργαζομένων προκαλείται επιβάρυνση οικονομική από «3.000 έως 33.000 χιλιάδες» όπως σχολίασε, ενώ με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό το νοσοκομείο.

Ανάγκες νοσοκομείου

Όπως τόνισε η κ. Γαβαλά από την πλευρά της, υπάρχει ζήτημα οργάνωσης των ΤΕΠκαι δεν μπορεί η λειτουργία τους να καλύπτεται από τις εφημερεύουσες κλινικές. Στα ΤΕΠ χρειάζεται ένας άμεσος τρόπος αντιμετώπισης, ενώ είναι ανάγκη για μεγαλύτερη στελέχωση στις Κλινικές της Παθολογικής και Καρδιολογικής (3-4 άτομα προσωπικό). Προς το παρόν ο ασθενής δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ποιοτικά και στους χρόνους που θα έπρεπε. Η κ. Γαβαλά επισήμανε ότι το θεσμικό πλαίσιο όπως είναι διαμορφωμένο, περιορίζει την διοίκηση από την προκήρυξη των αναγκαίων θέσεων συνολικά του νοσοκομείου.

Ακόμη τέθηκε θέμα μετακίνησης ογκολόγουγια να καλύψει αυξημένες ανάγκες καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός ογκολογικών ασθενών στο νησί. Στο νοσοκομείο πραγματοποιούνται ανοσοθεραπείες και χημειοθεραπείες σε 50 με 70 περιστατικά, 35 μετακινούνται στην Αθήνα, σύμφωνα με την υπεύθυνη του Χειρουργικού τομέα. Λόγω του αυξημένου αριθμού των ασθενών υπάρχει συνεργασία με το ΕΚΠΑ. Επίσης, τέθηκε ζήτημα ενίσχυσης του νοσηλευτικού τμήματος για το οποίο ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν προσλήψεις. Τέλος έγινε συζήτηση με τον στρατιωτικό γιατρό – ειδικό παθολόγο Θεοδόσιο Προύσαλη για συνεργασία με ένα ευέλικτο σχήμα.

Στα θετικά του νοσοκομείου

Ο χειρουργικός τομέας είναι από τους πιοκαλά οργανωμένους του νοσοκομείου,φέτος- έως τώρα- έχουν διεξαχθεί 167 χειρουργεία, ενώ γίνονται επεμβάσεις μέχρι και για τον προστάτη. Επίσης λειτουργεί Ιατρείο Πόνου, ενώ έχει παραλάβει σε αρκετά τμήματα σύγχρονο εξοπλισμό.

3 σχόλια:

  1. Συστηματικη και σοβαρη προσπαθεια του υπυγ να υπονομευθει και να διαλυθει το νοσοκομειο .Χρειαζονται χρηματα και κινητρα ,αλλα δεν διδονται .Στην ελευθερη οικονομια που ζουμε και οχι στο σταλινικο καθεστως που θεωρει ο υπυγ, οι γιατροι φευγουν και ιδωτευουν και εχουν καθε δικαιωμα να το κανουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παίρνετε ότι ριξατε στην κάλπη, μην μιλάτε λοιπον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τωρα βεβαια, για να ειμαστε και λιγο αντικειμενικοι ,η τοπικη κοινωνια ουδολως επιθυμει γιατρους ,διοτι ,αν το επιθυμουσε ,θα τους ειχε λυσει το προβλημα της στεγης .Το μονο που την ενδιαφερει ειναι ο τουρισμος .Το κρατος επισης δεν επιθυμει γιατρους ,διοτι θα εβρισκε τροπο να δωσει πραγματικα κινητρα και οχι κοροιδιες .Οι γιατροι επισης δεν επιθυμουν αν εργαστουν στο νησι λογω κοσοτους ζψης και χαμηλων αμοιβων .Αφου λοιπον κανεις δεν θελει γιατρους ,που εινια το προβλημα ? Οι ιδιωτες δεν ειναι γιατροι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή