Σελίδες

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Η Κυβέρνηση μετράει τις "πληγές" της μετά την καταστροφή - Τον Σεπτέμβριο η συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές

Capital.gr

Η κυβέρνηση μετράει τις "πληγές" της μετά την καταστροφή - Τον Σεπτέμβριο η συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές
Του Δημήτρη Γκάτσιου

Αντιμέτωπη με τη σφοδρή κριτική των κομμάτων στα αριστερά και τα δεξιά της, αλλά και με τα ερωτήματα που προκύπτουν όσον αφορά στην προετοιμασία απέναντι στον κίνδυνο πυρκαγιών, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται η κυβέρνηση. Σύσσωμη η αντιπολίτευση, είτε με τοποθετήσεις των αρχηγών της, είτε μέσω ανακοινώσεων, επιτίθεται στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Οι ευθείες βολές για…κυβερνητική αβελτηρία στην αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων που κατέστρεψαν μεγάλα τμήματα των περιοχών της βορειοανατολικής Αττικής συνοδεύονται από αιχμές για το επιτελικό κράτος και αιτήματα για παραίτηση του αρμόδιου υπουργού, Βασίλη Κικίλια, την ίδια στιγμή που το…γαλάζιο στρατόπεδο επιχειρεί να ορθώσει αναχώματα στον κύκλο αποδόμησης της στρατηγικής του, όπως έγινε σαφές με το πέρας της διευρυμένης σύσκεψης στο κτήριο "Φάρος" της Πολιτικής Προστασίας, υπό τον πρωθυπουργό.

Βολές και απαντήσεις

Η διυπουργική σύσκεψη στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας στο Μαρούσι αποτέλεσε ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να απαντήσει στις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού το…μαύρο 48ωρο της Κυριακής και της Δευτέρας για τη βορειοανατολική Αττική. Ο πρωθυπουργός, σε ένα momentum που μετατοπίζεται στην καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις, προκειμένου, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, να…τρέξουν άμεσα οι αποζημιώσεις προς τους πληγέντες, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τους χειρισμούς στο πεδίο από τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και για το βελτιωμένο βαθμό συντονισμού των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της σφοδρής κατάστασης στα βόρεια και ανατολικά του νομού. "Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι, με τις συνθήκες δυστυχώς να γίνονται όλο και δυσκολότερες…Δε θα επιτρέψουμε να αποδομηθεί η σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει φέτος στην Πολιτική Προστασία", φέρεται να τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης. Σε χρόνο παράλληλο και με τον ΣΥΡΙΖΑ, δια του προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη, να αφήνει αιχμές για τον αριθμό των εναέριων μέσων που πετούσαν επάνω από τις πληγείσες περιοχές ένα συγκεκριμένο χρονικό εύρος το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη διαχείριση. "Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη σε όσους χειρίζονται την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναέριων μέσων", επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης, προσθέτοντας πως η κατανομή των εναέριων μέσων γίνεται πλέον από τους υπηρεσιακούς που έχουν γνώση του αντικειμένου και με βάση συγκεκριμένα επιχειρησιακά κριτήρια. Είχε προηγηθεί η ενημέρωση του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για τον αριθμό των εναέριων μέσων που επιχείρησαν από την Κυριακή μέχρι και τη Δευτέρα, με ειδική αναφορά στο επίμαχο χρονικό ορόσημο που ο κ. Κασσελάκης είχε βρεθεί στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο, υποστηρίζοντας, κατά την έξοδό του, ότι είδε να πετούν μόνο τρία αεροσκάφη. Σύμφωνα με το αρχηγείο "τη Δευτέρα 12 Αυγούστου το χρονικό διάστημα από τις 19:30 έως τις 21:00 επιχειρούσαν σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς 20 εναέρια μέσα". 

Τα απανωτά αντιπολιτευτικά βέλη των τελευταίων ωρών προϊδεάζουν, σε κάθε περίπτωση, για τη σφοδρότητα της κριτικής εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου, η οποία δεν αποκλείεται να κορυφωθεί ακόμη και εντός του Κοινοβουλίου και σε μία ενδεχόμενη συζήτηση για τα πύρινα μέτωπα του καλοκαιριού, με το άνοιγμα των εργασιών του. "Το θράσος και η ανευθυνότητα του κ. Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο. Λίγες ώρες αφότου η καταστροφική πυρκαγιά έκαψε ακόμη και περιοχές εντός του αστικού ιστού της Αττικής, ο κ. Μητσοτάκης για μια ακόμα φορά κρύφτηκε πίσω από τις "δύσκολες συνθήκες", ενώ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι "προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι". Αλήθεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν γνώριζε εδώ και πέντε χρόνια πως οι συνθήκες είναι δύσκολες; Έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα του Αυγούστου και να καούν 100.000 στρέμματα αλλά και δεκάδες σπίτια κι επιχειρήσεις εντός της Αττικής για να το αντιληφθεί; Δυστυχώς για τον ελληνικό λαό, η φράση που περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η εξής: κάθε χρόνο και χειρότερα, σε όλους τους τομείς. Κάθε μέρα και πιο επικίνδυνοι. Για τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την οικονομία, την ασφάλεια, το περιβάλλον, τις ίδιες μας τις ζωές", ανέφερε η Κουμουνδούρου. "Αν ο πρωθυπουργός στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση του μετά την καταστροφική πυρκαγιά που από τον Βαρνάβα έφτασε να σβήσει στο Χαλάνδρι, δηλώνει ικανοποιημένος, τότε μόνο ένα σχόλιο απομένει: Ανεπαρκής, αμετροεπής και αλαζόνας", σημείωσε, σε σχόλιό της, η Χαριλάου Τρικούπη.

Με μείζον ζητούμενο στη μετά την καταστροφή περίοδο τις άμεσες διαδικασίες για την ανακούφιση των πυρόπληκτων συμπολιτών μας (ανακοινώθηκαν 14 μέτρα για την κρατική αρωγή σε πολίτες και επιχειρήσεις, ενώ οι οκτώ δήμοι που επλήγησαν από την πυρκαγιά ενισχύονται με 4,7 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές) η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη, απάντησε στις ευθείες βολές της αντιπολίτευσης, ενώ σε χρόνο παράλληλο ο επιχειρηματικός κόσμος ασκεί σφοδρή κριτική για την καταστροφή στη βορειοανατολική Αττική, ζητώντας την υιοθέτηση γενναίων μέτρων.

Απέναντι στις αντιπολιτευτικές αιχμές για ολιγωρία και ελλείψεις, η κυβέρνηση σημειώνει ότι εφέτος η χώρα διαθέτει 17.500 πυροσβέστες, πραγματοποιήθηκαν προσλήψεις ακόμη 700 δασοπυροσβεστών και αυξήθηκαν οι μονάδες των δασοκομάντος από έξι σε 16. Στο μέτωπο της πρόληψης (εκεί που είναι εστιασμένη σε μεγάλο βαθμό η κριτική της αντιπολίτευσης) κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως εφαρμόστηκε το πρόγραμμα Antinero, ύψους 321 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και…τρέχει το πρόγραμμα "ΑΙΓΙΣ". Επίσης, 25 drones επιτηρούν όλο το 24ωρο τους ορεινούς όγκους της Αττικής, τις δασικές και τις ημιαστικές περιοχές, ενώ ελικόπτερα πραγματοποιούν έμφορτες περιπολίες.

2 σχόλια:

  1. Θα πρεπει να πεσουν κεφαλια και να αλλαξει το πλαισιο ,εκτος αν θελουμε να γεμισουμε παλι ανεμογεννητριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι".
    Τώρα παραδέχτηκαν οτι είναι μαθητευόμενοι, στου κασίδη το κεφάλι. Αντε καλή πρόοδο.Και είς ανώτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή