Σελίδες

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Διαγνωστικές εξετάσεις εξ αποστάσεως – Το σχέδιο Άδωνι Γεωργιάδη για τα νησιά

Διαγνωστικές εξετάσεις εξ αποστάσεως – Το σχέδιο Άδωνι Γεωργιάδη για τα νησιά

Πώς θα λυθεί το πρόβλημα της αναμονής με τις διαγνωστικές εξετάσεις στα νησιά αλλά και στα μεγάλα νοσοκομεία

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Με διαγνωστικές εξετάσεις και διάγνωση εξ αποστάσεως σχεδιάζει να λύσει το πρόβλημα αναμονής στα νησιά αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την πρόσληψη ιδιωτών ακτινοδιαγνωστών οι οποίοι θα μελετούν τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασθενών και θα κάνουν τη διάγνωση, αλλά από απόσταση. Κάτι που θα μειώσει τις αναμονές ειδικά στα νησιά που δεν διαθέτουν το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό αλλά και στα νοσοκομεία που παρουσιάζουν σοβαρά κενά.

Ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πρόσφατα από τη Λέρο: «Με τη διάταξη για τους αξονικούς θα μπορούμε να κάνουμε τις εξ’ αποστάσεως διαγνώσεις, άρα θα λύσουμε αυτό το θέμα για να μειωθούν οι αναμονές».

Συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να μελετηθεί διεξοδικά η συνεργασία των δημοσίων νοσοκομείων με ιδιώτες ακτινοδιαγνώστες αλλά και διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου να επιταχύνονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τους ασθενείς.

Ένα πρόβλημα που φαίνεται πως σήμερα δημιουργεί σοβαρά προσκόμματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών ειδικά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε πρώτη φάση εξετάζει να δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες ακτινολόγους και ακτινοδιαγνώστες να κάνουν διαγνώσεις σε εξετάσεις ασθενών και θα αμείβονται με βάση το έργο που θα παράγουν.

Στην επόμενη φάση αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω η συνεργασία και να υπάρξουν όπως λένε οι ίδιες πηγές μεγαλύτερες συνεργασίες με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ώστε να αναλάβουν όλο το κομμάτι της διάγνωσης και των εξετάσεων.

Το επιχείρημα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα εξετάζονται καλύτερα και ταχύτερα οι ασθενείς που φτάνουν στα δημόσια νοσοκομεία και για το λόγο αυτό δεν θα αποτραπεί μία τέτοιου είδους συνεργασία. Μάλιστα και το Μέγαρο Μαξίμου έχει ενημερωθεί σχετικά και δεν έχει αντιρρήσεις όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Άλλωστε όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, μέλημα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να μπορεί να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες στον πρωθυπουργό ώστε να παρουσιάσει στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ένα σχέδιο για το νέο ΕΣΥ το οποίο θα είναι βελτιωμένο και θα παρέχει νέες υπηρεσίες χωρίς την ταλαιπωρία των πασχόντων.

Πώς θα αμείβονται οι ιδιώτες ακτινολόγοι για τις διαγνωστικές εξετάσεις

Πάντως όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη επεξεργαστεί το πρώτο σχέδιο για το πώς θα αμείβονται οι ιδιώτες ακτινολόγοι που θα συνεργάζονται με το δημόσιο σύστημα.

Υπό το πρίσμα αυτό υπάρχουν πολλά σενάρια που έχουν μελετηθεί μεταξύ αυτών είναι να αμείβονται ανά εξέταση για τις απεικονιστικές εξετάσεις, ενώ θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο αριθμό ασθενών που θα εξυπηρετούν καθημερινά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ιδιώτες γιατροί που θα συνεργαστούν το Δημόσιο σύστημα θα μπορούν να εργάζονται ακόμη και από το σπίτι τους, καθώς οι εξετάσεις θα τους αποστέλλονται μέσω δικτύου και θα μπορούν από τον υπολογιστή τους να κάνουν τις διαγνώσεις.

Αντίστοιχα θα αποστέλλουν τα αποτελέσματα με email.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

2 σχόλια: