Σελίδες

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Διαγνωστικά: Παρέχουν «δωρεάν» μία στις 3 εξετάσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ - moneyreview.gr

Φωτ.: Shutterstock

Αποκαλυπτικά είναι για μια ακόμη φορά τα στοιχεία για τις επιβαρύνσεις των διαγνωστικών κέντρων λόγω του μη επαρκούς προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των εξετάσεων. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων που δημοσιεύει ο οργανισμός κάθε μήνα, διαπιστώνεται ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2024, ο ΕΟΠΥΥ κάλυψε μόνο το 66,5% των αποζημιούμενων ιατρικών πράξεων των εργαστηριακών γιατρών, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν μέσω του μέτρου το clawback το υπόλοιπο ποσό.

Περίπου ανάλογη είναι η εικόνα και για τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίες φέρονται να πρέπει να καλύψουν κατά περίπου 30% το κόστος αποζημίωσης των νοσηλειών των πολιτών.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στους μηνιαίους πίνακες που δημοσίευσε ο ΕΟΠΥΥ για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2024 συνολικά όλοι οι συμβεβλημένοι πάροχοι με τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή οι προμηθευτές υλικών και επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών υγείας (δε συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος του φαρμάκου) υπέβαλαν αιτήματα για αποζημίωση αξίας 938 εκατ. ευρώ. Όμως με βάση τον προϋπολογισμό του, ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να καλύψει μόνο τα 694 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι ιδιώτες προμηθευτές και πάροχοι υπηρεσιών πρέπει να εισφέρουν το 26% της συνολικής δαπάνης που θα έπρεπε να πληρώσει ο οργανισμός.

Όπως διαπιστώνεται από τα σχετικά στοιχεία, τα διαγνωστικά κέντρα τα οποία έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο των διεκδικούμενων ασφαλιστικών καλύψεων, επιβαρύνονται περισσότερο.


Συγκεκριμένα στο 5μηνο, οι υποβληθείσα συνολική δαπάνη ήταν της τάξης των 325 εκατ. ευρώ, όμως η σχετική πρόβλεψη του ΕΟΠΥΥ αφορούσε την κάλυψη μόνο των 216 εκατ. ευρώ. Άρα το 33,5% της δαπάνης πρέπει να καλυφθεί μέσω του clawback και αυτό είναι ένα ποσό το οποίο προσεγγίζει τα 110 εκατ. ευρώ μόνο για το 5μηνο. Οι δε εργαστηριακοί γιατροί θα πρέπει να προκαταβάλουν το 70% αυτού πριν τελειώσει το έτος και γίνει η τελική εκκαθάριση.

Τη δε μεγαλύτερη επιβάρυνση προκαλούν οι εξετάσεις βιολογικών υλικών και οι μαστογραφίες.

Την ίδια περίοδο οι ιδιωτικές κλινικές καλούνται επίσης να εισφέρουν σε ποσοστό 29,8%. Ειδικότερα οι υποβληθείσα συνολική δαπάνη ήταν 285,6 εκατ. ευρώ με τον ΕΟΠΥΥ να προβλέπει μόνο 200 εκατ. ευρώ.

Οι γιατροί διαμαρτύρονται έντονα για τη συγκεκριμένοι κατάσταση και με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις ζητούν από την πολιτεία τα εξής:Κατάργηση του claw back με εφαρμογή πλαφόν στις εξετάσεις ή στην εσχάτη των περιπτώσεων σταθερό ποσοστό claw back που να μην υπερβαίνει το 5%.Αυτό το ποσοστό είναι το ανώτερο ποσοστό που ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Κάθε υπέρβαση θα πρέπει να καλύπτεται από το κράτος.

Διαγραφή του τεχνητού χρέους.
Εφαρμογή των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών ορθής ιατρικής συνταγογράφησης με διαγνωστικά πρωτόκολλα τα οποία έχουν νομοθετηθεί και μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως.
Τη σύναψη συλλογικής σύμβασης με τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ.

Τα εργαστήρια πρέπει να είναι βιώσιμα και οι γιατροί να λειτουργούν με αξιοπρέπεια για να μπορούν να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες όπως κάνουν μέχρι σήμερα.

Να αναφέρουμε εδώ ότι το Υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού της δαπάνης έχει θέση σε εφαρμογή το Μεσοσταθμικό Δείκτη Εξομάλυνσης στην εκτέλεση ιατρικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων, μια παρέμβαση προκειμένου να γίνει ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση του clawback, η οποία προκύπτει λόγω των πολυάριθμων αιτημάτων για αποζημιώσεις. Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε την 1η Αυγούστου απόφαση με την οποία εφαρμόζεται τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 29 Απριλίου και με την οποία καθορίζεται Μεσοσταθμικός Δείκτης Εξομάλυνσης με στόχο τη θέσπιση μέτρων ελέγχου της αιτούμενης μη εκκαθαρισμένης δαπάνης υπηρεσιών υγείας.

Επί της ουσίας ο οργανισμός θέτει νέους «κόφτες» στη συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων, λαμβάνοντας υπόψη δημογραφικά στοιχεία ανά γεωγραφική περιοχή, πλήθος εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ, ειδικά χαρακτηριστικά ιατρικών πράξεων και άλλα δεδομένα.

4 σχόλια:

  1. Εξηγείστε μας παρακαλω τι εννοειτε γράφοντας οτι το υπουργειο έθεσε τον δείκτη εξομάλυνσης για εξορθολογισμό τγς δαπάνης ;;;Εαν ο δειξτης ειναι 40, σημΑινει οτι σε εναν εξεταζόμενο δικαιολογεί δαπάνη εως 40€ τον μηνα κ το υπερβάλλον ποσο δεν το αποζημιώνει στον πάροχο
    Εσεις το ονομάζετε εξορθολογισμό δαπάνης αυτο;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν εκδίδουν οι κλινικοί γιατροι σωριδον οαραπεμπτικα φορτωμένα με τα παντα ολα για να ευχαριστήσουν τους ασφαλισμένους ( με ανύπαρκτους κοφτές—- μονο στα λογια ) ενω ο προϋπολογισμός ειναι κλειστός κ παμε σε υπερβαση ηδη νεχρι τον Ιουνιο , η υπερβάλλουσα δαπάνη να καλύπτεται απο τον ασφαλισμένο
    Ετσι μονο θα κοπούν μαχαιρι οι υπερβολες κ οι υπερβάσεις !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρέπει να γίνει υποχρεωτική η αΰλη συνταγογράφηση. Ωστε να είναι ενήμερος ο ασθενής για το τι γράφεται στο ΑΜΚΑ του. Ετσι θα ελαχιστοποιηθούν οι πλαστές εξετάσεις και συνταγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μιλάμε για τιμές αναφοράς του Νόμου του 1991!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή