Σελίδες

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Σε κλοιό διαδηλωτών η ΔΕΘ: Οι διαμαρτυρίες και οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη στην υγεία

Σε κλοιό διαδηλωτών η ΔΕΘ: Οι διαμαρτυρίες και οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη στην υγεία

Στη ΔΕΘ αναμένεται να ανακοινώσει αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ΕΣΥ ο πρωθυπουργός

Μαρία Γλένη HR

Τον παλμό των αντιδράσεων των υγειονομικών θα νοιώσει την επόμενη εβδομάδα στη ΔΕΘ η κυβέρνηση, καθώς διοργανώνεται πανελλαδική κινητοποίηση από όλους τους υγειονομικούς σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ αλλά και σε άλλους φορείς της υγείας αναμένεται να κάνουν συγκεντρώσεις στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης όπου βεβαίως θα παραστεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να ανακοινώσει αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ΕΣΥ, οι εργαζόμενοι διατυπώνουν αντιδράσεις για την κατάρρευση του συστήματος Υγείας που ειδικά το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά εμφανές.

Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Με έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών ο πρωθυπουργός θα εστιάσει και στο χώρο της υγείας όπου αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στο σύστημα υγείας και στις βελτιώσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να εξυπηρετούνται ταχύτερα και καλύτερα οι πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό κυβέρνηση πάντως σε μια προσπάθεια να αλλάξει την επικοινωνιακή της εικόνα αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ αλλαγές που θα γίνουν στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όλης της χώρας που εστιάζουν κυρίως σε κτιριακές ανακαινίσεις και χρηματοδοτούνται από το ταμείο ανάκαμψης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και τις αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Βέβαια το μεγάλο αγκάθι για να λειτουργήσουν τα νέα ΤΕΠ παραμένει η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού αλλά και ανασυγκρότηση του συστήματος των εφημεριών, το οποίο αναμένεται να γίνει από το φθινόπωρο.

Προσλήψεις: Στο ίδιο έργο θεατές

Και φέτος στην καθιερωμένη ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικεντρωθεί στις προσλήψεις του υγειονομικού προσωπικού που θα γίνουν το επόμενο διάστημα και στα νέα κίνητρα που θα δοθούν στο ιατρικό προσωπικό προκειμένου να μετακινηθεί σε άγονες περιοχές.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι από την πρώτη θητεία του είχε προαναγγείλει πώς πάνω από 10.000 εργαζόμενοι θα στελεχώσουν τις δημόσιες μονάδες υγείας, αλλά μέχρι στιγμής οι προσλήψεις είναι με το σταγονόμετρο

Πάντως με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) πάνω από 8.000 οργανικές θέσεις γιατρών είναι σήμερα κενές στο ΕΣΥ.

Πρωτοβάθμια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον πάγο

Εκτενής αναφορά αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στην αναβάθμιση των υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των κέντρων υγείας των 156 Κέντρων Υγείας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Βέβαια παρά τις εξαγγελίες περί ανασυγκρότησης της Πρωτοβάθμιας, μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί καμία σχετική διαδικασία.

Ακόμη και ο πολυδιαφημισμένος προσωπικός γιατρός έχει «παγώσει» αφού και ο αριθμός των γιατρών δεν αυξάνεται, αλλά ούτε και οι εγγεγραμμένοι πολίτες. Αποτέλεσμα είναι σχεδόν η μισή χώρα να μη διαθέτει προσωπικό γιατρό, ενώ και όσοι πολίτες έχουν εγγραφεί, σε πολλές περιπτώσεις να μην μπορούν να επισκεφθούν το γιατρό τους λόγω απόστασης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του https://prosopikos.gov.gr/ το σύνολο των προσωπικών γιατρών είναι 3.545 εκ των οποίων στην ΠΦΥ είναι μόλις 2.214 και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι 1.331 για όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου