Σελίδες

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Τι συζητήθηκε για το ΕΣΥ στη σύσκεψη Μητσοτάκη – Άδωνι Γεωργιάδη – Όλες οι πληροφορίες

Τι συζητήθηκε για το ΕΣΥ στη σύσκεψη Μητσοτάκη – Άδωνι Γεωργιάδη – Όλες οι πληροφορίες

Το ΕΣΥ στην ατζέντα της σύσκεψης μεταξύ πρωθυπουργού και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας

Μαρία Γλένη HR

Τον γόρδιο δεσμό του ΕΣΥ επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζουν τραγική εικόνα κυρίως εξαιτίας της έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου υγείας συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων για τα οποία είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Παρότι αρχικά ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει ότι 50.000 ασθενείς που έχουν πολύχρονες αναμονές για μια επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο θα εξυπηρετούνταν δωρεάν στα απογευματινά χειρουργεία, τελικώς αίτημα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα έγινε για 37.000 ασθενείς.

Ωστόσο ακόμη και σήμερα δεν έχει δοθεί η απαραίτητη έγκριση. Πάντως τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η έγκριση αυτή θα δοθεί πιθανώς οι επεμβάσεις να ξεκινήσουν να γίνονται μέσα στο Νοέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr.

Νέα Τμήματα Επειγόντων ΕΣΥ

Κατά τα άλλα στο τραπέζι της συζήτησης στο Μέγαρο Μαξίμου έπεσαν και οι εφημερίες αλλά και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που καθημερινά γεμίζουν ασφυκτικά από ασθενείς που περιμένουν επί ώρες για να βοηθηθούν.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρηματολογώντας στη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου σημείωσε ότι θα αλλάξει το πρόγραμμα των εφημεριών στο ΕΣΥ και θα αυξήσει τον αριθμό των νοσοκομείων που θα συνεφημερεύουν στην Αττική.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνεται ορθότερη κατανομή των περιστατικών και δεν θα συγκεντρώνονται όλοι οι ασθενείς σε ένα μεγάλο νοσοκομείο που εφημερεύει. Σχετικά με τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που σήμερα παρουσιάζουν δραματική εικόνα, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε όπως λένε οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr ότι ένα μεγάλο μέρος της αναμονής οφείλεται στην καθυστέρηση των αποτελεσμάτων από τις απεικονιστικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι ασθενείς.

Υπό το πρίσμα αυτό τόνισε ότι το πρόβλημα θα λυθεί με τις online διαγνώσεις των εξετάσεων που θα κάνουν γιατροί ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Ανέλυσε μάλιστα ότι έχει έτοιμη νομοθετική ρύθμιση ώστε να επιτρέπονται οι online διαγνώσεις ενώ πρόσθεσε όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές ότι στην περίπτωση αυτή θα ξεκινήσει συνεργασίες και με ιδιώτες γιατρούς.

Εξετάστηκε επίσης στη διάρκεια της σύσκεψης η πορεία εκτέλεσης των έργων αναβάθμισης τμημάτων επειγόντων περιστατικών και άλλων εγκαταστάσεων στις δομές του ΕΣΥ, σε συνδυασμό με βέλτιστες πρακτικές για την υποδοχή και κατανομή περιστατικών, με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Συζητήθηκαν ακόμη ο σχεδιασμός για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, το χρονοδιάγραμμα ψηφιοποίησης περισσότερων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η επικοινωνία των ασθενών με τους γιατρούς, και έγινε ανασκόπηση των επιδόσεων του ΕΚΑΒ και των αεροδιακομιδών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πώς εντός του επόμενου διαστήματος θα υπάρχουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τα επείγοντα των νοσοκομείων.

Γνωρίζουμε ότι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών αποτελούν μία εστία δυσαρέσκειας και πολλές φορές αδικούν και τη συνολική εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δεν θα σταθώ στην αναμόρφωση των ΤΕΠ, η οποία δρομολογείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναμένονται και άλλες πρωτοβουλίες ενίσχυσης σε προσωπικό, ειδικά όσον αφορά στους τραυματιοφορείς, και ενδεχομένως προτάσεις για μία καλύτερη διαχείριση των εφημεριών της Αττικής. Και κατέληξε:

Ο σκοπός μας είναι πάντα οι συμπολίτες μας να περιμένουν λιγότερο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, με λιγότερη ταλαιπωρία, με περισσότερη αξιοπρέπεια και τελικά να εξυπηρετούνται καλύτερα. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις άμεσης παρέμβασης σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα λειτουργίας του ΕΣΥ».

1 σχόλιο:

  1. ειδηση ανευ της παραμικρης σημασιας ,μπλα μπλα και τιποτε αλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή