Σελίδες

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Φάρμακα: Εκατό γιατροί ελέγχονται για υπερσυνταγογράφηση το πρώτο οκτάμηνο του 2024

Το υπουργείο Υγείας έδωσε στοιχεία για την υπερσυνταγογράφηση το πρώτο οκτάμηνο της χρονιάς

Πάνω από 100 γιατροί «πιάστηκαν» να γράφουν παραπάνω φάρμακα σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με τα νέα συστήματα ελέγχου που έχουν μπει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ήδη το πρώτο οκτάμηνο του έτους αυτοί οι 100 γιατροί συνταγογράφησαν από 250-422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή σε ποσότητες από 250-1630 τεμάχια.

Μόνο σε έναν γιατρό από τους 100, καταλογίστηκε ποσό 800.000 ευρώ ως καταλογισμός επιστροφής των ποσών που αντιστοιχούν στα φάρμακα που συνταγογράφησε σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Οι συνταγές αφορούσαν τη μητέρα του, μέσα σε ένα μήνα και εκτελέστηκαν από ένα συγκεκριμένο φαρμακείο.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας πως η πλασματική συνταγογράφηση κοστίζει στο Δημόσιο περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως και τόνισε ότι «Δεν έχει κανένα νόημα να κοροϊδέψει κανείς το σύστημα. Τα ηλεκτρονικά ίχνη δεν σβήνουν. Θα τους ακολουθούν μια ολόκληρη ζωή. Όταν ολοκληρωθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, οι δυνατότητες ελέγχου θα είναι αδιανόητες».

Στο πλαίσιο της εξέλιξης των πληροφοριακών συστημάτων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τους επόμενους μήνες θα υπάρχει αυτόματος έλεγχος για φάρμακα που συνταγογραφούνται και είναι αντίθετα μεταξύ τους, ενώ οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις θα μπορούν στο εξής να γίνονται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων όπως γίνεται σήμερα.

Ήδη οι πρόσφατες αλλαγές της ΗΔΙΚΑ επιτρέπουν να φαίνεται άμεσα ποιοι ΑΜΚΑ έχουν αυξημένη συνταγογράφηση, ποιοι γιατροί συνταγογράφησαν, ποια φαρμακεία εκτέλεσαν τις συνταγές, ενώ η παρακολούθηση γίνεται σε 24ωρη βάση.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου κατά της υπερσυνταγογράφησης.

Στο πλαίσιο του τελευταίου ελέγχου, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ενδεικτικά, ότι κατά τους πρώτους 8 μήνες του 2024:

• Παθολόγος στη Γλυφάδα συνταγογράφησε 221 διαφορετικά σκευάσματα, συνολικά 1.621 τεμάχια, όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο και αφορούσαν τη μητέρα της.

• Παθολόγος από Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες 705 σκευάσματα, ποσότητα 1.818 τεμαχίων, για τον σύζυγό της, τις κόρες της και τον εαυτό της.

• Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογράφησε 500 διαφορετικά σκευάσματα, ποσότητα 925 τεμαχίων, σε δύο αλλοδαπούς.

• Γενικός γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε 258 σκευάσματα, συνολικά 704 τεμάχια, σε συγγενή του, με όλες τις συνταγές να εκτελούνται σε φαρμακείο συγγενή του ασθενούς.

• Παθολόγος στην Αθήνα συνταγογραφούσε 362 σκευάσματα, ποσότητα 686 τεμαχίων, με εκτέλεση σε φαρμακείο συγγενή του ασθενούς.

• Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογράφησε 300 διαφορετικά σκευάσματα, ποσότητα 1.350 τεμαχίων, για τέσσερα παιδιά συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, με όλες τις συνταγές να εκτελούνται σε κεντρικό φαρμακείο.

• Ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογράφησε 450 φάρμακα, ποσότητα 980 τεμαχίων, σε 10 ασθενείς.

• Ορθοπεδικός στην Πάτρα συνταγογραφούσε 320 διαφορετικά σκευάσματα, ποσότητα 1.760 τεμαχίων, για τέσσερις ασθενείς, με έμφαση σε αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά για τραυματισμούς.

• Δερματολόγος στο Ηράκλειο συνταγογράφησε 275 φάρμακα, συνολικά 1.500 τεμάχια, για θεραπείες χρόνιων δερματικών παθήσεων.

• Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογράφησε 200 διαφορετικά σκευάσματα, ποσότητα 1.100 τεμαχίων, εστιάζοντας σε γυναίκες σε εμμηνόπαυση και εγκύους.

Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη μπλοκάρει τη συνταγογράφηση αυτών των γιατρών, ενώ τα στοιχεία έχουν δοθεί στον ΕΟΠΥΥ για έλεγχο και νομική διαδικασία.

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει έλεγχος για πολίτες άνω των 60 που παίρνουν πάνω από 5 φάρμακα, ενώ πρόσφατα δόθηκε η δυνατότητα ανάρτησης των αποτελεσμάτων από διαγνωστικές εξετάσεις, ηλεκτρονικά, ώστε να τεκμηριώνεται η διάγνωση, που επιτρέπει την ενδεδειγμένη συνταγογράφηση. Πρόσθεσε ότι η δυνατότητα αυτή επιτρέπει καταλογισμούς σε εξετάσεις που δεν είχαν συνταγογραφηθεί, και ανέφερε ότι σύντομα θα χρησιμοποιηθεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για πληρέστερους ελέγχους.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα, επεσήμανε ότι καθώς τα ηλεκτρονικά ίχνη δεν σβήνουν, η λάθος συνταγογράφηση θα ακολουθεί τον συγκεκριμένο ασθενή σε όλη του τη ζωή και οι γιατροί δεν θα είναι σε θέση να ξέρουν από τι πραγματικά πάσχει, οπότε δεν θα μπορούν να τον θεραπεύσουν.

Υπογράμμισε επίσης τη συμβολή της τεχνολογίας στον έλεγχο, επισημαίνοντας ότι τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να παρακολουθούν και να καταγράφουν συναλλαγές για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Με την πλήρη ψηφιοποίηση της συνταγογράφησης, τα εργαλεία αυτά θα βοηθήσουν το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να ελέγχουν παραβατικές συμπεριφορές.

2 σχόλια:

  1. Ο πολιτικός φυσικός χώρος καταγωγής πολλών εκ των κυβερνώντων πάντα χρησιπομποιουσε Γκαιμπελικού τύπου προπαγάνδα ώστε να επιτύχει τους στόχους του. Έτσι και τώρα οι γιατροί γράφουν όχι δε δίνουμε χρήματα για την υγεία, απλά πράγματα με τη χρηματοδότηση στο χώρο κάτω από μισό του μέσου όρου στην ΕΕ.Πως γίνεται όμως να έχουμε λάβει όλοι κόκκινα χαρτιά των μέσων όρων αφού υπερσυνταγογραφούμε ; και δεύτερον δεν έχετε ίχνος ντροπής να αναγάγετε τους φαρμακοιποιούς σε κλινικούς γιατρούς με τις αρμοδιότηττες που τους εκχωρείται; Ο εισαγγελέας είχε ευαισθησία να δικάσει για παραπλάνηση του εκλογικού σώματος πολιτικό κώμα εσάς αναρωτιέμαι πιο κακουργοδικείο πρέπει να σας δικάσει για τα τόσα ψέματα και την τοση κακοδιαχείρηση της έρμης αυτής χώρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΟ ΚΑΠΟΤΕ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή