Σελίδες

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Εφημερίες νοσοκομείων: Οι πρώτες 18 μέρες στα Επείγοντα με το νέο σύστημα στην Αττική

Ygeiamou.gr - ΤΟΤΑ ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ

Το μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Υγείας και τις ΥΠΕ είναι να αποτελέσουν δομικό κομμάτι του συστήματος των εφημεριών και τα Κέντρα Υγείας της Αττικής

Photo: Shutterstock

Στο σύστημα των εφημεριών στην Αττική ρίχνει το επόμενο διάστημα βάρος το υπουργείο Υγείας, σε μία προσπάθεια να αλλάξει μέχρι την ερχόμενη άνοιξη η εικόνα της ταλαιπωρίας των πολιτών και της επιβάρυνσης των μεγάλων νοσοκομείων που τώρα καταγράφεται.

Από την 1η Νοεμβρίου που άλλαξαν οι ομάδες νοσοκομείων που εφημερεύουν στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της Αττικής όλο το σύστημα εφημεριών βρίσκεται στο μικροσκόπιο του υπουργείου και των ΥΠΕ, με στόχο να αποτυπωθεί πλήρως και αναλυτικά, ανά νοσοκομείο και κλινικές, η λειτουργία με όσα δυνατά και τρωτά σημεία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει. Η επικοινωνία των αρμοδίων είναι συνεχής για το θέμα, ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα όπου χρειάζεται κατά την εφαρμογή του νέου συστήματος.

Μάλιστα, σήμερα Δευτέρα έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, με συμμετοχή της ηγεσίας, των επικεφαλής της 1ης και 2ης ΥΠΕ, του ΕΚΑΒ, για μία αποτίμηση των πρώτων 18 ημερών και τον σχεδιασμό μέχρι το τέλος του έτους.

Άλλωστε όπως είπε και στην Ημερίδα για τον Εμβολιασμό που διοργάνωσε το ygeiamou.gr, o υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης «πιστεύω ότι σε αυτόν τον τομέα θα μπορέσουμε σε μερικούς μήνες να πάμε λίγο καλύτερα από ό,τι μέχρι τώρα. Έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια, είμαι αισιόδοξος. Ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι, γιατί το σχέδιο αυτό έχει κάποια βήματα που είναι σε εφαρμογή και θα χρειαστεί να περάσει και ο Μάρτιος για να τα έχουμε πλήρως όλα εφαρμοστέα. Αλλά πιστεύω ότι το Πάσχα θα δείτε διαφορά».

Οι εφημερίες και οι ομάδες νοσοκομείων

Οι εφημερίες στην Αττική καθορίζονται μέσα από τέσσερις ομάδες νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει συγκεκριμένα νοσοκομεία της 1ης και της 2ης ΥΠΕ. Οι ομάδες χωρίζονται σε χρονικές ζώνες, έτσι ώστε κάποια νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης ΥΠΕ να έχουν πρωινή λειτουργία 08.00-14.30 καθημερινά, (με εξαίρεση την ημέρα της γενικής εφημερίας και της επομένης) και άλλα να έχουν εφημερία 14.30 με 08.00 της επόμενης ημέρας (τη λεγόμενη μεγάλη ή βραδινή εφημερία). Στον Πειραιά και στη δυτική Αττική εφημερεύουν εκ περιτροπής τα νοσοκομεία των περιοχών από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 της επομένης.

Από την 1η Νοεμβρίου κάποια νοσοκομεία άλλαξαν ομάδα και μετακινήθηκαν σε άλλη, ώστε ανάλογη μετακίνηση να γίνει και στο φορτίο των Επειγόντων. Οι τέσσερις ομάδες με βάση τα νοσοκομεία κορμού γενικής εφημερίας είναι οι εξής: Στην πρώτη ομάδα είναι τα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Αλεξάνδρα», «Σωτηρία» και «Τζάνειο», στη δεύτερη «Ευαγγελισμός», «Αττικόν» και «Ασκληπιείο», στην τρίτη ο «Ερυθρός Σταυρός», η «Παμμακάριστος» και το νοσοκομείο «Νίκαιας» και την τέταρτη το «Λαϊκό», το «Ελπίς», το ΚΑΤ, το «Σισμανόγλειο» και το «Θριάσιο».

Η τέταρτη ομάδα περιλαμβάνει από σήμερα και τα νοσοκομεία «Αρεταίο» και «Αιγινήτειο», για χειρουργικά και νευρολογικά περιστατικά αντίστοιχα. Επίσης, για την ενίσχυση του εφημεριακού συστήματος της τρίτης ομάδας το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» θα έχει από σήμερα και πρωινή λειτουργία για τα Επείγοντα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η πρωινή λειτουργία των Επειγόντων έχει αυξηθεί αλλάζοντας τη νοσηλευτική κίνηση γενικά. Καταγράφεται αύξηση έως και 17% στις επισκέψεις κατά την πρωινή εφημερία, γεγονός που φαίνεται να συσχετίζεται με μείωση στις προσελεύσεις στα Επείγοντα κατά τη βραδινή μεγάλη εφημερία των νοσοκομείων όπως έχουν ομαδοποιηθεί.

Η αύξηση των περιστατικών πυροδοτεί αντιδράσεις από νοσοκομειακούς εργαζόμενους, ωστόσο στο υπουργείο Υγείας θεωρούν πως με δεδομένο ότι η πρωινή λειτουργία είναι πάντοτε ενισχυμένη με υγειονομικό δυναμικό – σε σύγκριση με τις άλλες βάρδιες- οπότε μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα και στο αυξημένο φορτίο. Ο παράγοντας των ελλείψεων σε προσωπικό, πάντως, είναι κρίσιμος γενικά για τη λειτουργία των νοσοκομείων και δεν παραβλέπεται από τους αρμόδιους.

Το μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Υγείας και τις ΥΠΕ είναι να αποτελέσουν δομικό κομμάτι του συστήματος των εφημεριών και τα Κέντρα Υγείας της Αττικής. Κάποια όπως το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας ήδη βρίσκονται σε 24ωρη λειτουργία, ωστόσο φαίνεται ότι λείπει ο σχετικός προσανατολισμός των πολιτών μέσα στο σύστημα υγείας. Ετσι ο κύριος όγκος κατευθύνεται προς τα μεγάλα νοσοκομεία, χωρίς να αξιοποιεί τη δυνατότητα που δίνουν και τα Κέντρα Υγείας.

Η δημιουργία Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας σε οκτώ περιοχές της χώρας, εκ των οποίων δύο στην Αττική, εκτιμάται πως θα αλλάξει την κατάσταση αλλά και την αντίληψη των πολιτών για τα Κέντρα Υγείας, βάζοντας τα στον υγειονομικό χάρτη των Επειγόντων της Αττικής.

2 σχόλια:

  1. Το μεγαλο στοιχημα των κυβερνωντων ειναι εφημεριες χωρις γιατρους ,χωρις νοσηλευτικο προσωπικο .ετσι διχως προγραμμα .Ο ελληνας τιμωρει αυστηρα στην καλπη ομως ,οι φωστηρες το εχουν καταλαβει αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ( ΔΙΜΗΝΗ ΑΝΑΜΟΝΗ ΡΑΝΤΕΒΟΥ,ΗΛΙΚΙΑ 60+ ΓΙΑ ΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ) ΜΕ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ;
    "ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥ" ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΑΧΡΕΙΑΣΤΗΣ ΣΥΧΝΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ Η "ΣΤΑΘΜΑΡΧΗ " ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΛΑΘΩΝ-ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ ( ΣΥΧΝΑ ΜΗ ΔΙΟΡΘΩΣΙΜΩΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ )ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ...
    ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή