Σελίδες

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

Προβληματισμός για τα φάρμακα στις εταιρείες μετά τη σύσκεψη με Άδωνι Γεωργιάδη – Τι τους ανακοίνωσε για τα on patent και τα off patent

Προβληματισμός για τα φάρμακα στις εταιρείες μετά τη σύσκεψη με Άδωνι Γεωργιάδη – Τι τους ανακοίνωσε για τα on patent και τα off patent

Τι ανακοίνωσε για τα φάρμακα ο Άδωνις Γεωργιάδης στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Προβληματισμός επικρατεί για τα φάρμακα στις εταιρείες του κλάδου μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) αλλά και του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος (κυρίως σε ρόλο παρατηρητή), ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και του ΙΦΕΤ, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Άρης Αγγελής κ.α.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης γνωστοποίησε στους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ, του PIF αλλά και της ΠΕΦ, ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει διαχωρισμός της δαπάνης στα φάρμακα της λιανικής, σε on patent και off patent γεγονός που σημαίνει ότι θα αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμού του clawback στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Κάτι που βρίσκει αντίθετες τις πολυεθνικές εταιρείες, όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr.

Ταυτόχρονα ο Άδωνις Γεωργιάδης τους ανακοίνωσε ότι με βάση τις επίσημες καταγραφές τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) φαίνεται πως έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την προϋπολογισθείσα δαπάνη καθώς παρουσιάζουν αύξηση στη χρήση τους κατά 15% το 2024 σε σχέση με το 2023.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πλαίσιο ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει αύξηση στη χρήση των νοσοκομειακών φαρμάκων για το έτος 2024, ενώ μια μικρή αύξηση της τάξης του 3% καταγράφεται στα φάρμακα που διατίθενται μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι θα εστιάσει το επόμενο διάστημα στα μέτρα συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης με επιπλέον ελέγχους στον ΕΟΠΥΥ και με την εφαρμογή πρωτοκόλλων, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ώστε να μειωθεί όσο είναι δυνατόν το ποσοστό της υποχρεωτικής επιστροφής που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Αναζητώντας επιπλέον χρηματοδότηση για τα φάρμακα

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα της επιπλέον χρηματοδότησης της δαπάνης καθώς σήμερα τα κονδύλια που διατίθενται οδηγούν σε ένα στρεβλό σύστημα αλλά και σε πολύ υψηλές υποχρεωτικές επιστροφές.

Με βάση τις ίδιες πηγές του HealthReport.gr ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι αναζητούνται νέες πηγές χρηματοδότησης από διάφορα «κανάλια» ώστε να ελαφρυνθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες που σήμερα πληρώνουν ακόμη και 83% επιστροφές.

Μέχρι τότε όμως τα κονδύλια που θα διατεθούν θα είναι πολύ περιορισμένα ενώ σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε θα καταβάλλονται ετησίως επιπλέον 160 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και περίπου 65 εκατομμύρια από το ΑΕΠ. Ωστόσο οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις τονίζουν ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να αγγίζει τουλάχιστον τα 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ώστε να πάψει να υφίσταται το υπάρχον στρεβλό σύστημα στην αγορά.

Μνημόνιο με ερωτηματικά

Κατά τα άλλα προβληματισμό προκαλεί στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και το μνημόνιο συνεργασίας που συζητείται να υπογραφεί με το υπουργείο υγείας για τα επόμενα 3 χρόνια.

Το μνημόνιο αυτό θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση αλλά και για τους ελέγχους, αλλά είναι αμφίβολο τι ακριβώς θα εφαρμοστεί και αν οι δεσμεύσεις θα μπορούν να τηρηθούν.

Όμως όπως έλεγαν υψηλόβαθμες πηγές της αγοράς στο HealthReport.gr εάν οι φαρμακευτικές εταιρείες υπογράψουν το συγκεκριμένο μνημόνιο θα είναι ουσιαστικά σαν να αποδέχονται τα υψηλά ποσοστά των επιστροφών γεγονός που μπορεί να εγκλωβίσει τον κλάδο στο ίδιο στρεβλό σύστημα που ισχύει και σήμερα.

Το clawback για το 2024 και τα σημειώματα

Σε ό,τι αφορά τα σημειώματα για το clawback για το 2024, όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr, ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ότι το 2023 θα κλείσει στο 77%, ενώ για το 2024 οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σε όσα φάρμακα είναι άνω των 30 ευρώ θα κινηθεί στο 68%.

Σχετικά με το μοίρασμα της δαπάνης των 362 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για το 2024, αυτά θα κατανεμηθούν ως εξής:

-127 εκατ. ευρώ στα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ

-80 εκατ. ευρώ στα φάρμακα της λιανικής

-155 εκατ. ευρώ στα νοσοκομειακά φάρμακα

1 σχόλιο:

  1. απορω πως σοβαροι επιχειρηματιες καθονται και μιλανε με τον πλασιε

    ΑπάντησηΔιαγραφή