Σελίδες

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Τα νέα φάρμακα και οι θεραπείες που δίνουν ελπίδα: Τα μικρά και μεγάλα επιστημονικά θαύματα που έρχονται το 2025 στον χώρο της Υγείας

Για ποιες ασθένειες πρόκειται

Τα νέα φάρμακα και οι θεραπείες που δίνουν ελπίδα: Τα μικρά και μεγάλα επιστημονικά θαύματα που έρχονται το 2025 στον χώρο της Υγείας

Για ποιες ασθένειες πρόκειται

Φάρμακα για το Αλτσχάιμερ, τις κακοήθειες, την παχυσαρκία ή τον χρόνιο πόνο, που αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, φαίνεται να βρίσκονται προ των πυλών, δίνοντας ελπίδα για το αύριο
Βασιλης Βενιζελος - parapolitika.gr

Το 2025 πρόκειται να είναι μια διαφορετική χρονιά για τον χώρο της Υγείας. Και αυτό γιατί υπόσχεται να φέρει καινοτόμες θεραπείες, με μια σειρά νέων μηχανισμών σε όλο το φάσμα των ασθενειών.

Πολλά είναι αυτά που περιμένουμε, κυρίως από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) των ΗΠΑ, η οποία ως συνήθως έχει το χρονικό προβάδισμα στις εγκρίσεις αδειών κυκλοφορίας για νέα φάρμακα ή/και για επεκτάσεις των ενδείξεων για παλαιότερα φαρμακευτικά σκευάσματα. Φάρμακα για το Αλτσχάιμερ, τις κακοήθειες, την παχυσαρκία ή τον χρόνιο πόνο, που αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, φαίνεται να βρίσκονται προ των πυλών, γεμίζοντας ελπίδα για ένα αύριο απαλλαγμένο από προβλήματα που μέχρι χθες έμοιαζαν αξεπέραστα.

Πολλαπλή σκλήρυνση

Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στα μέσα του έτους η έναρξη στη χώρα μας των κλινικών δοκιμών της νέας θεραπείας επαναμυελίνωσης Diaprotectome, που φαίνεται ότι έχει την ιδιότητα να φρενάρει την εξέλιξη των συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης ή σκλήρυνσης κατά πλάκας, μιας νόσου που πλήττει ολοένα και περισσότερα άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο. Τη δραστική ουσία, που πρόκειται να δοκιμαστεί φέτος και σε Έλληνες ασθενείς, δημιούργησε ο ομογενής Στήβεν Πετράτος, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας υπολογίζεται ότι χουν διαγνωστεί με σκλήρυνση περισσότεροι από 21.200 ασθενείς με μέση ηλικία διάγνωσης τα 30 έτη. Στα πλεονεκτήματα της θεραπείας είναι ότι χορηγείται εύκολα από το στόμα, καθώς είναι σε μορφή χαπιού και ότι θα λαμβάνεται παράλληλα με την αγωγή που ήδη παίρνουν οι συμμετέχοντες, χωρίς να χρειαστεί να διακόψουν κανένα φάρμακο. Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, το φάρμακο αυτό προάγει την επαναμυελίνωση των κυττάρων του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενώ δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι περιορίστηκαν η απομυελίνωση του νωτιαίου μυελού και ο εκφυλισμός στο πλαίσιο της νευροφλεγμονής.

Μάλιστα κάποια παράλυτα ποντίκια μπόρεσαν να περπατήσουν ξανά. Όπως είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ, Νικόλαος Γρηγοριάδης, στη συγκεκριμένη μελέτη θα ενταχθούν κέντρα από όλη την Ελλάδα. «Ενδιαφέρει να συμμετέχουν όσο περισσότερα κέντρα γίνεται προκειμένου να υπάρχει εκπροσώπηση, όσον αφορά τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση, από όλη την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο αυξάνει την αξιοπιστία της μελέτης. Προγραμματίζεται να ενταχθούν 400 ασθενείς και τα κριτήρια θα καθοριστούν στο πρωτόκολλο του οποίου η συγγραφή ολοκληρώνεται», είπε.

OZEMPIC - Νεφρική νόσοςΑρχικά εγκεκριμένο για τον διαβήτη τύπου 2, το Ozempic (σεμαγλουτίδη) έχει έναν αυξανόμενο κατάλογο πιθανών χρήσεων. Πιο πρόσφατα έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει όφελος σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 τα οποία πάσχουν επίσης από χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ). Αυτό είναι σημαντικό, γιατί υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ενήλικες με διαβήτη έχει επίσης ΧΝΝ.

Κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών, τα άτομα που έλαβαν Ozempic είχαν κατά 24% πιο χαμηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρά συμβάματα τα οποία να σχετίζονται με τη νεφρική νόσο, σε σύγκριση με εκείνους τους ασθενείς οι οποίοι δεν το έλαβαν. Υπήρχε επίσης ένα ποσοστό της τάξης του 18% πιο χαμηλός κίνδυνος για την ανάπτυξη σοβαρών καρδιαγγειακών συμβαμάτων και ένα άλλο ποσοστό της τάξης του 20% πιο χαμηλός κίνδυνος για θάνατο από οποιαδήποτε αιτία. Αν εγκριθεί για ΧΝΝ, αυτός θα ήταν ένας άλλος λόγος που το Ozempic μπορεί να εξεταστεί έναντι άλλων επιλογών θεραπείας για τον διαβήτη. Η απάντηση της FDA αναμένεται τον Ιανουάριο του 2025.

LEQEMBI - Αλτσχάιμερ

Τον Ιούνιο του 2023 το Leqembi (lecanemab) έγινε το πρώτο πλήρως εγκεκριμένο από την FDA φάρμακο του είδους του για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Θεωρείται ότι λειτουργεί στοχεύοντας τις βήτα-αμυλοειδείς πλάκες για να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Το Leqembi χορηγείται επί του παρόντος ως έγχυση που χορηγείται κάθε δύο εβδομάδες. Όμως αυτό θα μπορούσε να αλλάξει μέχρι τις αρχές του 2025.

Ο κατασκευαστής έχει υποβάλει συμπληρωματική αίτηση για μία και μοναδική, μηνιαία, δόση συντήρησης. Μετά τη λήψη Leqembi δύο φορές την εβδομάδα και ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα οι άνθρωποι μπορεί να έχουν την επιλογή να μεταβούν σε εγχύσεις μία φορά τον μήνα. Η FDA αναμένεται να εκδώσει απάντηση έως τις 25 Ιανουαρίου 2025.

Ο κατασκευαστής της Leqembi έχει επίσης ξεκινήσει τη διαδικασία για κατάθεση μιας αίτησης για την έγκριση της κυκλοφορίας μιας έκδοσης του φαρμάκου με υποδόρια αυτοένεση. Αντί να λαμβάνετε το Leqembi ως έγχυση συντήρησης, εσείς (ή ένας φροντιστής) θα μπορούσατε να κάνετε ένεση στο σπίτι μία φορά την εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου