Οι πολίτες κρίνουν ότι η ποιότητα των υπηρεσιών φθίνει, όμως θεωρούν υψηλό το επίπεδο των γιατρών
Πέννυ Μπουλούτζα - kathimerini.gr
Δυσαρεστημένοι από το δημόσιο σύστημα υγείας, λόγω κυρίως της έλλειψης οργάνωσης και προσωπικού, δηλώνουν έξι στους δέκα πολίτες στη χώρα μας. Παρά αυτή την αρνητική εικόνα, η πρώτη επιλογή των πολιτών στην αναζήτηση ιατρικής φροντίδας είναι τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς αναγνωρίζουν το καλό επίπεδο των γιατρών τους. Τέσσερις στους δέκα πολίτες και γιατρούς κρίνουν αρνητικά τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, ενώ αντίθετα οι πολίτες σε υψηλό ποσοστό είναι ικανοποιημένοι με τον προσωπικό γιατρό.
Και η φετινή πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης που διενήργησε η εταιρεία GPO σε δείγμα 1.066 ατόμων άνω των 17 ετών, το διάστημα από 5 έως 13 Μαρτίου για λογαριασμό του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, είναι μάλλον απογοητευτική σε ό,τι αφορά τις απόψεις των πολιτών για το σύστημα υγείας της χώρας μας.
Ειδικότερα, το 48,1% των πολιτών δήλωσε δυσαρεστημένο από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) και μόλις το 21,9% δήλωσε ικανοποιημένο (το υπόλοιπο 30% δεν ήταν ούτε ικανοποιημένο ούτε δυσαρεστημένο).
Το ποσοστό όσων δήλωσαν φέτος δυσαρεστημένοι από το σύστημα υγείας είναι λίγο υψηλότερο σε σχέση με το περυσινό της αντίστοιχης έρευνας (45,1% το 2024) και πολύ υψηλότερο σε σχέση με το 2023 (31,2% δυσαρεστημένοι) όταν οι θετικές εντυπώσεις από τη συμβολή των υπηρεσιών υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν ακόμη «φρέσκιες».
Οταν οι ερωτώμενοι κλήθηκαν να εστιάσουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, το 61,1% δήλωσε δυσαρεστημένο, έναντι μόλις 18,8% που είναι ικανοποιημένο. Οι λόγοι της δυσαρέσκειας ήταν κυρίως η κακή οργάνωση, οι ελλείψεις προσωπικού, οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ο παλιός εξοπλισμός. Στον αντίποδα, το επίπεδο του ιατρικού προσωπικού είναι ο κύριος λόγος ικανοποίησης από το δημόσιο σύστημα υγείας.
Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες (54,7%) που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών έχει χειροτερέψει. Ενας στους τέσσερις (25%) εκτιμά ότι έχει μείνει ίδια και το 17,5% ότι έχει βελτιωθεί (2,8% των συμμετεχόντων δεν απάντησε). Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών εκτιμά ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια: 83,5% έχει αυτή την άποψη.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ των χειρουργών το ποσοστό όσων έχουν αρνητική άποψη για τα απογευματινά χειρουργεία αγγίζει το 60% – Θετική ανταπόκριση στον προσωπικό γιατρό.
Στην ερώτηση «σε σχέση με την ιατρική σας περίθαλψη, τι από τα παρακάτω επισκέπτεστε κυρίως (συχνότερα);», τα νοσοκομεία έλαβαν τη μερίδα του λέοντος, με τις θετικές απαντήσεις να φτάνουν το 64,8% και ακολούθησαν από κοντά τα ιδιωτικά ιατρεία, για τα οποία απάντησε θετικά το 62,4% των πολιτών.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους και για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Οπως προέκυψε, αρνητικά κρίνει τον νέο θεσμό το 43,4%, έναντι του 27,3% που έχει θετική άποψη. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είτε δεν γνώριζαν είτε δεν εξέφρασαν άποψη. Οι άνδρες και τα άτομα μικρότερης ηλικίας είχαν τις πιο αρνητικές θέσεις. Πάντως, απογευματινό χειρουργείο χρησιμοποίησε το 11,1% των ερωτώμενων (οι ίδιοι, ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους ή στενός φίλος).
Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Νοέμβριο και έως το τέλος του 2025 τα απογευματινά χειρουργεία είναι δωρεάν. Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη έρευνα της GPO σε δείγμα 760 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, φάνηκε ότι αρνητική άποψη για τα απογευματινά χειρουργεία είχε το 44,3% και θετική το 38,1%. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ των χειρουργών το ποσοστό όσων έχουν αρνητική άποψη για τον νέο θεσμό είναι 60%, δηλαδή αρκετά υψηλότερο από τον μέσο όρο.
Θετική ανταπόκριση από τους πολίτες φαίνεται να έχει ο θεσμός του προσωπικού γιατρού – 68,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς (55,7%) δηλώνουν ικανοποιημένοι από την επαφή τους με αυτόν.
Μισθοί και κίνητρα
Οι πολίτες κλήθηκαν να εκφράσουν άποψη σε μια σειρά από προτάσεις – θέσεις που απασχολούν γενικά τη λειτουργία του ΕΣΥ. Συμφώνησαν σε ποσοστό 93% στο να διατηρήσουν τα νοσοκομεία τον δημόσιο χαρακτήρα τους και να μη μετατραπούν σε ΝΠΙΔ, σε ποσοστό 94,2% στο να αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών στο επίπεδο του μέσου όρου των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και σε ποσοστό 97,9% στο να δοθούν κίνητρα για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές.
μα καλα δεν τα εχει φτιαξει ολα ο πλασιε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή τι σημαινει ακριβως το επιλεγουν; Αν δεν έχεις λεφτά.....επιλεγεις; Αλλά εσείς που να καταλάβατε τον κοσμάκη ας είναι καλά η λίστα Πετσα
ΑπάντησηΔιαγραφή