Σελίδες

Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

Στοιχεία σοκ για τα ναρκωτικά-Εξαπλασιάστηκε η κοκαΐνη στα λύματα της Αθήνας

Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών μονοπωλεί το δημόσιο ενδιαφέρον με συνέπεια να περνούν απαρατήρητες σημαντικές εξελίξεις. Αυτό συνέβη με την τελευταία έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα Ναρκωτικά (EUDA), που αφορά ανάλυση στα λύματα 128 ευρωπαϊκών πόλεων μεταξύ των οποίων και η Αθήνα.

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου 2025 και αφορά τη χρονική περίοδο Μαρτίου και Μαΐου του 2024. Η μέθοδος της ανάλυσης λυμάτων επιτρέπει στους επιστήμονες να δουν σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο και γεωγραφική περιοχή, ποιες ουσίες χρησιμοποιούνται καθώς επίσης να παρακολουθήσουν τη διαχρονική τους τάση.

Ειδικότερα για την Ελλάδα και την Αθήνα, η ανάλυση λυμάτων έδειξε σημαντική διαχρονική αύξηση της κοκαΐνης ιδιαίτερα στην διάρκεια αλλά και μετά την πανδημία.Για το 2024 η μέση ημερήσια κατανάλωση στην Αθήνα αυξήθηκε από 30,41mg το 2016 στα 181,21mg το 2024.
Στη διάρκεια του 2024 η μέση ημερήσια κατανάλωση διαφέρει ανά ημέρα με το Σάββατο και την Κυριακή να είναι 191,22 και 222,8 αντίστοιχα.

“Είναι αξιοπερίεργο γιατί οι επίσημοι φορείς δεν αναφέρουν κάτι σχετικά με την αύξηση χρήσης της κοκαΐνης, που προφανώς συνδέεται τουλάχιστον με κάποια από τα φαινόμενα βίας και επιθετικότητας, τροχαίων και όχι μόνο ατυχημάτων αλλά και άλλων επιβλαβών συνεπειών. Οι έρευνες δεν γίνονται μόνο για να ενημερώνονται οι ειδικοί μεταξύ τους, αλλά κυρίως, για να υπάρξουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα έγκαιρης παρέμβασης. Φαντάζομαι όταν ο ΕΟΠΑΕ τελειώσει με την «τακτοποίηση» των διοικητικών του θεμάτων να ασχοληθεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, και με την ατομική και δημόσια υγεία των πολιτών αυτής της χώρας”, επισημαίνει η ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής κα Μένη Μαλλιώρη, που είναι εκλεγμένη εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του EUDA.


Μείωση της κάνναβης

Το αντίθετο συμβαίνει με την κάνναβη με σημαντική μείωση της χρήσης διαχρονικά. Ποιο αναλυτικά η μέση ημερήσια κατανάλωση στην Αθήνα ήταν από 103,56mg το 2013 στα 36,9mg το 2024. Στην διάρκεια του 2024 η μέση ημερήσια κατανάλωση της κάνναβης διαφέρει ανά ημέρα ενώ το Σάββατο και την Κυριακή παρατηρούνται οι χαμηλότερες τιμές προφανώς λόγω χρήσης διεγερτικών ουσιών όπως είδαμε παραπάνω.


Βέβαια, η κάνναβη παραμένει η πιο δημοφιλής ουσία στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις έρευνες του EUDA. Χρήση κάνναβης κατά το τελευταίο έτος αναφέρει το 59% των ερωτηθέντων, καθιστώντας την κάνναβη την πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία.

Ακολουθούν το MDMA/έκσταση 30%, η κοκαΐνη 29%, ενώ 18% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι έκαναν χρήση «μαγικών» μανιταριών. Παράλληλα, 17% ανέφεραν χρήση αμφεταμινών, ενώ 16% δήλωσαν ότι είχαν καταναλώσει νέες ψυχοδραστικές ουσίες (NPS) τον τελευταίο χρόνο.

Σχετικά με τα κίνητρα χρήσης ναρκωτικών το 75% των χρηστών MDMA, κεταμίνης ή κοκαΐνης ανέφεραν ότι κατανάλωσαν αυτές τις ουσίες «για να διασκεδάσουν», ενώ το 51% των χρηστών αμφεταμίνης και το 44% των χρηστών μεθαμφεταμίνης δήλωσαν ότι τις χρησιμοποιούν «για να παραμείνουν ξύπνιοι». Επιπλέον, το 60% των χρηστών κάνναβης ανέφεραν ότι την καταναλώνουν «για να μειώσουν το άγχος».

Σχετικά με τις τοποθεσίες χρήσης, η πλειονότητα των ουσιών καταναλώνεται στο σπίτι, ωστόσο υπάρχουν διαφοροποιήσεις με το MDMA/έκσταση να καταναλώνεται κυρίως σε μουσικά φεστιβάλ και πάρτι (79%), ενώ η κοκαΐνη να χρησιμοποιείται περισσότερο σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα (68%).

Το ανησυχητικό συμπέρασμα των ερευνών είναι ότι: Έχει μειωθεί δραματικά η μέση ηλικία έναρξης κάποιας ψυχοδραστικής ουσίας και ταυτόχρονα έχει αυξηθεί εντυπωσιακά η διαθεσιμότητα και η προσβασιμότητα των παράνομων ουσιών.

Αλήθεια, ο νέος οργανισμός για τις εξαρτήσεις (ΕΟΠΑΕ) και ειδικά ο προσωρινός του πρόεδρος Αθ. Θεοχάρης έχει να μας πει πως θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα, που αποκαλύπτονται από τις έρευνες των ευρωπαϊκών αρχών; Την ώρα που η βία και η παραβατικότητα νέων και εφήβων εντείνονται, οι αρμόδιοι κάνουν σχέδια επί χάρτου για τη λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αλλά η Ελλάδα είναι ουραγός στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας εφήβων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου