Σελίδες

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Μπλακ άουτ στα Κέντρα Υγείας: Ακόμη απλήρωτοι οι γιατροί για τις εφημερίες!

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος
HEALTH REPORT.GR 

Μπορεί οι περισσότεροι νοσοκομειακοί γιατροί να έχουν πληρωθεί τις εφημερίες τουλάχιστον των τριών πρώτων μηνών του 2015 δεν ισχύει όμως όπως φαίνεται το ίδιο και για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας.

Παραμένουν εδώ και μήνες απλήρωτοι σε πολλές υγειονομικές περιφέρειες εξαιτίας γραφειοκρατικών δυσκολιών που παρουσιάζονται στις υγειονομικές περιφέρειες ΥΠΕ.

Άλλωστε η μεταφορά των Κέντρων υγείας στις ΥΠΕ βρήκε τον κρατικό μηχανισμό απροετοίμαστο για να αποπληρώσει ακόμη και τις εφημερίες.

Έτσι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας περιμένουν με αγωνία μέρα με τη μέρα μήπως και δουν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα που τους οφείλονται.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα καταγγέλλουν πως επιχειρείται το κούρεμα των δεδουλευμένων τους. Ενδεικτική η περίπτωση των γιατρών των Κέντρων Υγείας της Κέρκυρας. Η Ένωση ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας λέει χαρακτηριστικά:

«Παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις του υπουργείου περί εξόφλησης των δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών, φαίνεται πως για το υπουργείο υγείας οι ιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι ιατροί Β’ κατηγορίας. Έτσι συνεχίζουν για έκτο συνεχόμενο μήνα να παραμένουν απλήρωτοι για το (ούτως ή άλλως κακοπληρωμένο) εφημεριακό έργο».

Οι γιατροί μέρα με την ημέρα χάνουν τις ελπίδες τους και προειδοποιούν πως αν δεν πληρωθούν άμεσα στο τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσουν επισχέσεις.

«Εδώ και 7 ημέρες η 6η υγειονομική περιφέρεια αρέσκεται να αποστέλλει συνεχώς έγγραφα απαιτώντας από τους διευθυντές των κέντρων υγείας, την περικοπή των ήδη δεδουλευμένων και εγκεκριμένων από την ίδια εφημεριών, σύμφωνα με προκαθορισμένα από την ίδια ποσά τα οποία είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι κατά 30%… Να τονίσουμε εδώ ότι η υπέρβαση ανά κέντρο υγείας στην Κέρκυρα παρά τη μείωση αυτή σε σχέση με πέρυσι κυμαίνεται μόλις στο 6% μεσοσταθμικά.

Σε αντίθετη περίπτωση η υγειονομική περιφέρεια απειλεί με την μη έγκαιρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών (ούτε δηλαδή εντός του Ιουνίου) και ενώ θα εισερχόμαστε στον έβδομο μήνα απλήρωτης εργασίας . Είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας δεν μπορούν, αλλά ούτε οφείλουν να περικόψουν δεδουλευμένες ώρες εργασίας».

Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας της Κέρκυρας αποφάσισαν πως σε περίπτωση που η διοίκηση της 6ης Υ.Πε. πραγματοποιήσει την απειλή της μη αποπληρωμής των δεδουλευμένων 6 μηνών εντός του Ιουνίου, θα ασκήσουν από τη Δευτέρα 29/6/2015 το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου