Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου -
Health Report.gr
Για «οικονομική γενοκτονία» με το νέο ασφαλιστικό μιλούν γιατροί και φαρμακοποιοί με αφορμή τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση και ενώνουν τις δυνάμεις τους σε κοινό μέτωπο.
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται γιατροί και φαρμακοποιοί προκειμένου να διαπιστώσουν που θα «κάτσει η μπίλια» με το ασφαλιστικό και τις αλλαγές στις εισφορές που θέλει να φέρει η κυβέρνηση.
Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τα εισοδήματα, κάνει τους δύο κλάδους να εκφράζουν την οργή τους καθώς αυτό όπως λένε θα σημάνει το τέλος των μικρών ιατρείων και φαρμακείων.
Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί
Την αγανάκτησή του εκφράζει ενδεικτικά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) εκπροσωπώντας ουσιαστικά το σύνολο των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών που προσπαθούν να επιβιώσουν σε συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης με τον ΕΟΠΥΥ να έχει φεσώσει τους πάντες.
«Ο οικονομικός αφορισμός της υγιούς επαγγελματικής δραστηριότητας της ιδιωτικής υγείας είναι πράξη ιδιαίτερα κακόβουλη, αντιαναπτυξιακή και βαθύ πλήγμα για το ΑΕΠ της χώρας και τις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Τραγικές θα είναι οι επιπτώσεις για την οικονομία με εκτόξευση της ανεργίας, της φοροδιαφυγής και κατάρρευση των δημόσιων εσόδων.
Ο ακραιφνής διωγμός των μικρομεσαίων ιατρείων με ληστρική απαλλοτρίωση πάνω από 70% του εισοδήματος, αποτελεί αντισυνταγματική πράξη βίαιης αναδιανομής του κεφαλαίου, με χαρακτήρες οικονομικής γενοκτονίας των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, πρωτοφανής και ανήκουστη για τα Ελληνικά δεδομένα» λέει χαρακτηριστικά η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ διά της προέδρου Άννας Μαστοράκου.
Η πρόβλεψη πάντως της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ είναι πως σύντομα θα κλείσουν δεκάδες ιατρεία και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που σήμερα στηρίζεται από τον ιδιωτικό τομέα, θα καταρρεύσει και οι ασθενείς θα μείνουν στον αέρα.
«Με την ύπαρξη χιλιάδων ανασφάλιστων ιατρών, ανήμπορων να καταβάλουν τις υπάρχουσες ασφαλιστικές εισφορές, η αντισυνταγματική και ανήθικη διασύνδεση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών εισφορών με το εισόδημα, κατασπαράσσει κάθε θεμελιωμένο δικαίωμα επαγγελματικής αξιοπρεπούς διαβίωσης, χωρίς καμία εγγυημένη ανταπόδοση, καθώς καταδικάζει τους ιατρούς σε συντάξεις πείνας» σημειώνει η Άννα Μαστοράκου.
Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ προειδοποιεί ότι ο κλάδος δε θα ανεχθεί την προγραμματισμένη λεηλασία του αυτοχρηματοδοτούμενου ΕΤΑΑ-ΤΥ (ΤΣΑΥ), με την κλοπή και υφαρπαγή των αποθεματικών του, της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ταμείου και δηλώνει ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την αποτροπή της καταστροφικής επιδρομής στο ταμείο.
Και οι οδοντίατροι
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι οδοντίατροι που σημειώνουν ότι την ώρα που η Υγεία και ιδιαίτερα η στοματική υγεία πνέει τα λοίσθια, η «Κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στους χιλιάδες οδοντιάτρους, προωθώντας ευφάνταστες διατάξεις στοασφαλιστικό νομοσχέδιο που ουσιαστικά οδηγούν τους ελεύθερους επαγγελματίες στην ανεργία και εξωθούν τους μεν ελεύθερους επαγγελματίες στην εισφοροδιαφυγή, τους δε εργοδότες προς τη μαύρη εργασία».
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία εξηγεί ότι οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την αναλογική απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό 20% του εισοδήματος, «εάν συνυπολογιστούν με τα άλλα οικονομικά βάρη, όπως την αυξημένη προκαταβολή φόρου, την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, χαράσσουν το μονόδρομο προς τη φτωχοποίηση των οδοντιάτρων».
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία συμμετέχει στο κοινό μέτωπο που έχουν ετοιμάσει οι γιατροί (ΠΙΣ) αλλά και οι φαρμακοποιοί (ΠΦΣ) καθώς όπως αναφέρει το νέο ασφαλιστικό «τελικά καταστρέφει και τις τελευταίες δομές της παροχής ιδιωτικής υγείας, την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας έχει ήδη καταρρεύσει».
Όλοι οι κλάδοι θα πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να οργανώσουν τον αγώνα τους κατά των προθέσεων της Κυβέρνησης.
Και οι φαρμακοποιοί
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος από την πλευρά του δηλώνει την πλήρη αντίθεση του σε οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση.
«Είναι σίγουρο ότι σε περίπτωση που ισχύσει κάτι τέτοιο, θα αποτελέσει την ταφόπλακα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Ειδικά δε για τα φαρμακεία που έξι χρόνια έχουν υποστεί τα πάνδεινα, ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγήσει σε γενικευμένο κλείσιμο.
Επισημαίνουμε τόσο στον Υπουργό Εργασίας όσο και την κυβέρνηση ότι τα φαρμακεία δεν είναι δυνατόν να φοροδιαφύγουν δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών τους αφορά το Δημόσιο» υπογραμμίζει ο πρόεδρος τουΠανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος προβλέποντας πως οι όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα φέρουν λουκέτα σε φαρμακεία, θα είναι δυσμενής όχι μόνο για τον κλάδο αλλά και για την φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου