Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Έγκριση 3,5 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό του ΟΚΑΝΑ

Συντάκτης: Virus

Με απόφαση του Άδωνη Γεωργιάδη εγκρίνεται ποσό 3,5 εκατ. που προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά δράσεις για τον εκσυγχρονισμό του ΟΚΑΝΑ, ο οποίος καλείται να υποβάλει σχετικές προτάσεις προς έγκριση.

Να αναφέρουμε ότι ως δυνητικοί δικαιούχοι θεωρούνται και όσοι φορείς έχουν συνάψει σχετικό έγγραφο με ΟΚΑΝΑ (προγραμματική σύμβαση ή έγγραφο αρμοδίου οργάνου για την πρόθεση υλοποίησης του
έργου). Σε αυτή την περίπτωση η πρόταση υποβάλλεται από τον φορέα που έχει/θα αναλάβει την υλοποίηση της πράξης. Μένει να δούμε ποιος φορέας ή φορείς έχουν συνάψει τέτοια συμφωνία με τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ…

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ξήλωσε» όλον τον ΟΔΙΠΥ – Ζήτησε και έλαβε παραιτήσεις από Πρόεδρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο και όλο το ΔΣ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ξήλωσε» όλον τον ΟΔΙΠΥ – Ζήτησε και έλαβε παραιτήσεις από Πρόεδρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο και όλο το ΔΣ

Σάρωσε τον ΟΔΙΠΥ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης οδηγώντας σε παραίτηση όλο το ΔΣ

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Τις παραιτήσεις της Προέδρου του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνης Καϊτελίδου, του Διευθύνοντος Συμβούλου Βασίλη Μπαλάνη αλλά και από όλο το ΔΣ, ζήτησε και έλαβε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης νωρίτερα σήμερα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr ο υπουργός Υγείας σήμερα Τετάρτη ζήτησε από τους επικεφαλής του ΟΔΙΠΥ Δάφνη Καϊτελίδου και Βασίλη Μπαλάνη «να τον διευκολύνουν» και να δώσουν την παραίτησή τους όπως και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του Οργανισμού.

Διοικητές Νοσοκομείων: Λήγει η προθεσμία υποβολής ενστάσεων – Πόσοι «κόπηκαν» από τους εν ενεργεία

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Μεγάλος αριθμός διοικητών Νοσοκομείων «κόπηκαν» στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ για επαναπρόσληψη στις θέσεις που υπηρετούσε.

Ένας στους δύο εν ενεργεία διοικητές δημόσιων νοσοκομείων «κόπηκαν» στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ για την επαναπρόσληψή τους στο ΕΣΥ.

Συνολικά 1.277 άτομα υπέβαλαν αιτήσεις για 173 θέσεις, εκ των οποίων οι 21 για διοικητές και υποδιοικητές ΥΠΕ (Υγειονομικές Περιφέρειες) και οι υπόλοιπες για τη διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πολλοί διοικητές από τους ήδη υπηρετούντες κατέθεσαν εκ νέου αίτηση, ωστόσο μόνο το 55% εξ αυτών κατάφερε να περάσει τις εξετάσεις.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Υπουργείο Υγείας: Βγαίνει τις επόμενες 10 ημέρες η απόφαση για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ

Υπουργείο Υγείας: Βγαίνει τις επόμενες 10 ημέρες η απόφαση για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ

Έρχονται από τις αρχές Ιουλίου τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου - HR

Αφού πέρασαν οι Ευρωεκλογές, το υπουργείο Υγείας αναμένεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr να εκδώσει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες την διευκρινιστική υπουργική απόφαση για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ.

Η απόφαση αν και ήταν έτοιμη από καιρό από τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, επελέγη να μην προωθηθεί πριν τις κάλπες. Και αυτό για να αποφευχθούν οι πιθανές αντιδράσεις.

Πλέον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κρίνει ότι είναι ώριμο το έδαφος ώστε να μπορέσουν οι γιατροί του ΕΣΥ να κάνουν και ιδιωτικό έργο, προκειμένου να αυξήσουν τα εισοδήματά τους.

«Η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής», προειδοποιεί ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος

Iatropedia newsroom

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ότι θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, ώστε αν υπάρξει νέα πανδημία να έχουμε εμβόλιο πολύ πιο σύντομα.

Στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην πιθανότητα για μια νέα πανδημία αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Brian Abel-Smith και επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας στο LSE, στο πλαίσιο του 1st SFEE Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής ειδήσεων του Star Channel, Γιώργος Ευγενίδης, ο Η. Μόσιαλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής» λόγω της ανθεκτικότητας των μικροβίων αλλά και του γεγονότος ότι στην Ευρώπη «δεν έχουμε αρκετό οπλοστάσιο στα αντιβιοτικά».

Παιδική παχυσαρκία: «Καμπανάκι» για την Ελλάδα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

«Το 60% των ενηλίκων μας και ένα στα τρία παιδιά μας ζουν με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία»

Η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – Ευρώπης με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, παρουσία του επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα και του Γραφείου του ΠΟΥ/Ευρώπης για την Ποιότητα Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, Joao Breda.

«Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι η κοιτίδα της διάσημης μεσογειακής διατροφής, αντιμετωπίζει ανησυχητικά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στους νέους της»

Το «παρών» έδωσαν επίσης ο επικεφαλής του προγράμματος για την παχυσαρκία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, Dr Kremlin Wickramasinghe και ο διπλωματικός εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Dr Ghassan Khalil.

Ο ΠΟΥ/Ευρώπης στο πλευρό του Υπουργείου Υγείας για τον μετασχηματισμό της υγείας στην Ελλάδα

 Onmed

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχουν χτίσει μια δυνατή συνεργασία, η οποία επισφραγίστηκε το 2021 με την ίδρυση του Γραφείου του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα.

Το Γραφείο αυτό έχει τοποθετήσει την Αθήνα στο επίκεντρο των δράσεων του ΠΟΥ με τις πρωτοβουλίες που εφαρμόζονται πιλοτικά στην Ελλάδα να επεκτείνονται σταδιακά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ, αναγνωρίζοντας την κρίσιμη σημασία της υψηλής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και της ασφάλειας των ασθενών, ξεκίνησε την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εργασίας (EPW) 2020-2025 - "Ενωμένη Δράση για Καλύτερη Υγεία στην Ευρώπη" που είναι αφιερωμένο στη διασφάλιση ασφαλούς, αποτελεσματικής, έγκαιρης, ισότιμης και ανθρωποκεντρικής περίθαλψης.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Γεωργιάδης: Αναμένουμε μέσα στο καλοκαίρι να ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Iatropedia newsroom

Για τα απογευματινά χειρουργεία, τις ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία και τον τουρισμό μίληε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να αυξήσει τα κίνητρα ώστε οι γιατροί να πηγαίνουν να δουλεύουν στα νησιά, ενόψει της τουριστικής σεζόν που θα αυξήσει τον φόρτο εργασίας στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.

Όπως δήλωσε, οι αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών στα νησιά θα ψηφιστούν πολύ σύντομα.

«Θα είμαστε καλύτερα από πέρσι» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης σε ερώτηση σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη στα νησιά. «Είμαστε αρκετά καλύτερα οργανωμένοι δεν σημαίνει θα είμαστε ιδανικά. Ιδανικό δεν υπάρχει. Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσίασα και μια νέα διάταξη που αυξάνει το κίνητρο για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που θέλουν να πάνε σε νησί το καλοκαίρι. Θα τους δίνουμε 2.100 ευρώ πλέον του μισθού τους και θα μπορεί ο κάθε Δήμος να τους πληρώνει και την έξτρα κατοικία τους, έτσι ώστε να έχουν και δωρεάν σπίτι και επιπλέον πάνω από ένα μισθό στην τσέπη. Σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέπουν και το ιδιωτικό έργο των γιατρών, άρα θα τους επιτρέπει να κάνουν αν θέλουν και ιδιωτικό έργο στο νησί που θα τους συγκεντρώνει ένα πολύ μεγάλο εισόδημα».

Χάνουμε τους στόχους για το περιβάλλον, την υγεία και την αντιμετώπιση της πείνας

Bigstock

Ο κόσμος έχει μείνει πίσω στην επίτευξη των περισσότερων στόχων του για βιώσιμη ανάπτυξη, στους οποίους είχε συμφωνήσει το 2015, όπως η αντιμετώπιση της φτώχειας και της πείνας, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.


Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη βαθμολογεί τις επιδόσεις των 193 χωρών μελών του οργανισμού σε ό,τι αφορά την εφαρμογή 17 “στόχων βιώσιμης ανάπτυξης” (SDG), στους οποίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η πρόσβαση στην παιδεία και την υγειονομική περίθαλψη, η καθαρή ενέργεια και η βιοποικιλότητα.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κανένας από τους 17 στόχους δεν θα έχει επιτευχθεί ως το 2030, ενώ στους περισσότερους τομείς παρατηρήθηκε “περιορισμένη ή αντιστροφή της προόδου”.

ΚΕΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τους 700 γιατρούς – Μέχρι πότε οι ενστάσεις

Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τις προσλήψεις γιατρών στα ΚΕΠΑ

HR

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τους 700 γιατρούς που θα στελεχώσουν τα ΚΕΠΑ.

Αναλυτικότερα η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του Φορέα (www.efka.gov.gr), στη θεματική ενότητα Διαγωνισμοί :

(α) ο Προσωρινός Πίνακας Επιτυχόντων με φθίνουσα σειρά κατάταξης ανά ειδικότητα και

(β) ο Πίνακας Αποκλειομένων,

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Υπουργείο Υγείας: Ποιες υπηρεσίες ψηφιοποιούνται μέχρι το 2025 στα νοσοκομεία

Τι αλλάζει το υπουργείο Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία έως το 2025

Μαρία Γλένη HR
Το υπουργείο Υγείας επισπεύδει τις διαδικασίες, ώστε τα νοσοκομεία να παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, που θα διευκολύνουν περαιτέρω τη ζωή των ασθενών στο ΕΣΥ.

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούνται μια σειρά από ψηφιακές δράσεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελλο Υγείας

Ψηφιακή ενοποίηση των συστημάτων των νοσοκομείων

Ψηφιακό σύστημα διαχείρισης ογκολογικών ασθενών

Ήδη όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα «Το μέλλον της ψηφιακής υγείας, σήμερα» το 2025 θα ολοκληρωθούν τα περισσότερα έργα ψηφιακής αναβάθμισης των νοσοκομείων που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Γεωργιάδης: Κίνητρα 2.100 ευρώ επιπλέον τον μήνα και δωρεάν σπίτι σε γιατρούς στα νησιά

Συντάκτης:
Virus

Κίνητρα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας για τους ιατρούς που θα εργαστούν στα νησιά. Χρήματα και δωρεάν διαμονή θα μετάβουν οι γιατροί του ΕΣΥ που θα παρέχουν υπηρεσίες σε νησιώτες και τουρίστες.

Διάταξη προώθησε το Υπουργείο Υγείας η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα ψηφιστεί άμεσα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο Open, ο υπουργός. Η κινητροδότηση για τους γιατρούς που θα πάνε και έναν μήνα σε ένα νησί, θα του θα είναι πρόσθετα 2.100 ευρώ για κάθε μήνα. Ακόμη θα παρέχεται δωρεάν σπίτι από τον δήμο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι δήμοι θα πριμοδοτούν με 500 ευρώ επιπλέον.

Κλιματική αλλαγή: Τροπικές νύχτες, θερμικό στρες και δείκτης δυσφορίας, οι νέοι κίνδυνοι υγείας

Iatropedia newsroom

Η κλιματική αλλαγή, δηλαδή οι παρατεταμένοι καύσωνες σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη, προκαλούν ένα τοξικό καιρικό «κοκτέιλ».

Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή, τονίζει ο καθηγητής – πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης, σχετικά με τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται αρχές Ιουνίου, στην Ελλάδα.

«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα καιρικά δεδομένα, καύσωνες με αφρικανική σκόνη, γιατί όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε προς νέες καιρικές συνθήκες, όπως αυτές που έχουμε φέτος, οι οποίες σε λίγα χρόνια θα γίνουν μια κανονικότητα», τονίζει.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Ενοποιούνται από Σεπτέμβριο φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα

Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Capital.gr

Σε τρεις μήνες θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα έκδοσης κοινού πιστοποιητικού ενημερότητας για οφειλές προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ. Το νέου τύπου έγγραφο, που αποκαλείται πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας, θα υποκαταστήσει το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας και θα τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Σεπτεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης, για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας μέσω ειδικής πλατφόρμας μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα μπορεί να αιτηθεί, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας. Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα στοιχεία του αποδεικτικού του σημερινού φορολογικής ενημερότητας, όπως περιγράφεται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, και του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

Τα «καυτά» υπουργεία του ανασχηματισμού: Έντεκα νέα πρόσωπα σε δύσκολες αποστολές

Newsroom cnn.gr

Στιγμιότυπο από την ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργώνKONTARINIS GEORGE EUROKINISSI

Με στόχο να δοθεί έμφαση στο μέτωπο της ακρίβειας, να πατήσει γκάζι στις μεταρρυθμίσεις και κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών ο πρωθυπουργός έχοντας λάβει το μήνυμα από την ευρωκάλπη, χρησιμοποίησε το χαρτί του ανασχηματισμού επιλέγοντας να τοποθετήσει σε νευραλγικά υπουργεία, έντεκα νέα πρόσωπα, υπουργούς και υφυπουργούς.

Αντίστοιχα, την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση είδαν τέσσερις υπουργοί (Κώστας Σκρέκας, Δόμνα Μιχαηλίδου, Δημήτρης Καιρίδης, Λευτέρης Αυγενάκης) και επτά υφυπουργοί (Χάρης Θεοχάρης, Στάθης Κωνσταντινίδης, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Μάξιμος Σενετάκη, Μαρία Κεφάλα, Σταύρος Κελέτσης, Γιάννης Παππάς).

Διοικητές ΥΠΕ: Πώς ο νόμος Κεραμέως αφήνει εκτός ΕΣΥ στελέχη με διδακτορικά -

Ενστάσεις στο ΑΣΕΠ και προβληματική μοριοδότησηΠρόκειται για τη διαδικασία που διεξάγεται μέσω ΑΣΕΠ και βασίζεται στον πρόσφατο νόμο Κεραμέως ο οποίος προκαλεί ακόμη έντονες δυσαρέσκειες στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης

Νοσοκομείο (Φωτογραφία αρχείου/EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ενστάσεις επί του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την επιλογή νέων Διοικητών στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) αναμένεται να καταθέσουν πολλοί υποψήφιοι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr.

Η διαδικασία

Πρόκειται για τη διαδικασία που διεξάγεται μέσω ΑΣΕΠ και βασίζεται στον πρόσφατο νόμο Κεραμέως, ο οποίος να σημειωθεί προκαλεί ακόμη έντονες δυσαρέσκειες στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης. Είναι άλλωστε μία νέα διαδικασία η οποία αμφισβητήθηκε από πολλά «γαλάζια» στελέχη, ενώ όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, ακόμη και πολλοί υπουργοί τάσσονται κατά της εφαρμογής του.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Ανασχηματισμός: Αμετακίνητοι στο υπουργείο Υγείας – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Ανασχηματισμός: Αμετακίνητοι στο υπουργείο Υγείας – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Τι έδειξε ο ανασχηματισμός για το υπουργείο Υγείας από το οποίο δεν φεύγει κανείς τελικά

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Ο ανασχηματισμός δεν πείραξε τελικώς το υπουργείο Υγείας καθώς η «τετράδα» μένει στη θέση της. Παρά τις φημολογούμενες αλλαγές αλλά και το άγχος που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες κυρίως μεταξύ των υφυπουργών, καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη αρχή ακουγόταν πως θα παραμείνει στη θέση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε άλλη μία ευκαιρία.

Εξάλλου το επιχείρημα του Άδωνι Γεωργιάδη (παρότι αρχικά θα επιθυμούσε να αλλάξει αντικείμενο) είναι πως βρίσκεται στην θέση του μόλις 5 μήνες και δεν έχει προλάβει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.

Γι’ αυτό όπως λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr κατά την πρόσφατη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, του επισημάνθηκε πως θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές στο ΕΣΥ ώστε να αλλάξει η εικόνα των πολιτών για την υγεία.

Ποιοι διοικητές ΥΠΕ πέρασαν στην επόμενη φάση- Επικρατέστεροι υποψήφιοι

Συντάκτης: Μαρία Αλιμπέρτη - Virus.com.gr

Δυο στους πέντε νυν ΥΠεάρχες έμειναν «μεταξεταστέοι» και συγκριμένα εκτός της λίστας των 15 πρώτων επιτυχόντων των γραπτών εξετάσεων κάθε ΥΠΕ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΑΣΕΠ. Άνθρωποι του χώρου Υγείας, στην πλειονότητά τους καταρτισμένοι στο αντικείμενο έρχονται στις πρώτες θέσεις της λίστας επιτυχίας για την διοίκηση των επτά ΥΠΕ της χώρας.

Ο Χρήστος Ροϊλός νυν διοικητή της 2ης ΥΠΕ κατατάχθηκε στην τριάδα επικρατέστερων για την 1η ΥΠΕ και έκτος στην λίστα της 2ης ΥΠΕ. Ο νυν διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης ήρθε τέταρτος στην κατάταξη των γραπτών εξετάσεων. Στην 3η ΥΠΕ ο κ. Παναγιώτης Μπογιατζής έρχεται 5ος στην κατάταξη και 6ος στην 4η ΥΠΕ. Ο κ. Δημήτρης Τσαλικάκης νυν διοικητής της 4ης ΥΠΕ έρχεται πρώτος στην κατάταξη της 3ης ΥΠΕ και στην 4η ΥΠΕ. Ο κ. Νεοκλής Παπαβασιλίου της 7ης ΥΠΕ έρχεται πέμπτος στην λίστα κατάταξης των υποψηφίων. Εκτός της λίστας είναι ο διοικητής 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης και της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης.

Ενα «χάπι» κάνει… δειγματοληψία του εντερικού μικροβιώματος

Mικρή συσκευή που μοιάζει με χάπι και ταξιδεύει ως το γαστρεντερικό σύστημα προκειμένου να συλλέξει δείγμα των μικροοργανισμών που το αποικίζουν αναμένεται να ρίξει φως σε πλήθος νόσων.


Ερευνητές της Σχολής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Ταφτς ανέπτυξαν μια μικρή συσκευή με μέγεθος όσο αυτό μιας κάψουλας βιταμινών η οποία… πίνεται και περνά από το γαστρεντερικό σύστημα προκειμένου να συλλέξει δείγμα των μικροοργανισμών που το αποικίζουν.

Η συσκευή-«χάπι» αναμένεται να ρίξει φως στη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και πολλών και διαφορετικών προβλημάτων υγείας. Μπορεί επίσης να αποτελέσει διαγνωστικό εργαλείο για τις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και «όχημα» μεταφοράς φαρμάκων για τη θεραπεία αυτών των παθήσεων.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Υπουργείο Υγείας: «Τρέχουν» να ξεμπλοκάρουν τη στάσιμη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Υπουργείο Υγείας: «Τρέχουν» να ξεμπλοκάρουν τη στάσιμη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από την αρχή από το υπουργείο Υγείας ώστε να σταματήσει η στασιμότητα των τελευταίων χρόνων


Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Μετά το σοκ που έφεραν οι Ευρωεκλογές στο κυβερνητικό επιτελείο, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί με κάθε τρόπο να ενεργοποιήσει τομείς που είχε «ξεχάσει».

Μεταξύ αυτών και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η ανασυγκρότηση της οποίας διαφημίζεται εδώ και 5 χρόνια, αλλά προς ώρας το υπουργείο Υγείας έχει περιοριστεί μόνο σε επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από το 2019 η τότε ηγεσία του υπουργείου είχε προαναγγείλει αλλαγές, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

ΑΣΕΠ: Βγήκαν οι 15αδες για τους Διοικητές ΥΠΕ – Πίνακες

ΑΣΕΠ: Βγήκαν οι 15αδες για τους Διοικητές ΥΠΕ – Πίνακες

Το ΑΣΕΠ εξέδωσε τους τελικούς πίνακες με τους υποψήφιους Διοικητές ΥΠΕ που προκρίνονται

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Εξέδωσε τελικά το ΑΣΕΠ αργά το απόγευμα της Πέμπτης του τελικούς πίνακες με τους υποψήφιους Διοικητές ΥΠΕ που προκρίνονται στον γραπτό διαγωνισμό.

Από τις “15αδες” διαφαίνεται και ποιοι εντάσσονται στις “7αδες” που θα περάσουν από προσωπική συνέντευξη. Ωστόσο θα μεσολαβήσει ένα διάστημα ενστάσεων που θεωρείται πιθανό ότι θα υποβληθούν.

Για τους υποδιοικητές των ΥΠΕ οι τελικές λίστες με όσους θα περάσουν συνέντευξη περιλαμβάνουν 14 ονόματα καθώς κάθε Υγειονομική Περιφέρεια διαθέτει 2 υποδιοικητές και η αξιολόγηση θα γίνει μαζί.

Α. Γεωργιάδης: Η Ελλάδα εξελίσσεται εντυπωσιακά στις ψηφιακές τεχνολογίες στον τομέα της Υγείας

Συντάκτης: Virus

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συμμετείχε την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα: “Το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας σήμερα” που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, στη Θεσσαλονίκη, με συνδιοργανωτή τη CISCO.

Tα highlights της ομιλίας:

«Κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, είχα τημεγάλη ευτυχία να έχω προχωρήσει τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Ξέρετε ότι η Κυβέρνησή μας είναι μία φιλοεπενδυτική Κυβέρνηση, ανοιχτή στις συνεργασίες. Άλλωστε έτσι καταφέραμε αυτή την 5ετία να έχουμε φέρει στην πατρίδα μας όχι μόνο τη Pfizer και τη Cisco, αλλά και την Google, τη Microsoft, την Digital Realty, την Amazon Services και μία σειρά άλλων μεγάλων εταιρειών. Και η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο».

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι περικοπές μισθών ιατρών του ΕΣΥ με το νόμο 4472/2017


Aντισυνταγματικές είναι οι περικοπές των αμοιβών ιατρών ΕΣΥ της πρωτοβάθμιας υγείας, των επίκουρων γιατρών και των ειδικευομένων σύμφωνα με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Με την με την υπ΄ αριθμ. 2/2024 απόφαση οι γιατροί δικαιώθηκαν για την διμαρτυρία τους έναντι των περικοπών των αμοιβών που επιβλήθηκαν με το νόμο 4472/2017, όπως προέβλεπε το μνημόνιο.

Πριν δυο χρόνια, οι αποφάσεις της υπ΄ αριθμ. 3/2022 και 4/2022 από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ήταν και αυτές υπέρ των ιατρών. Στην νεότερη απόφαση δε, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρόεδρο την Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και εισηγητή τον αρεοπαγίτη Αριστείδη Βαγγελάτο, έκρινε ότι και την περίοδο 2017 έως 2022 οι διατάξεις βάσει των οποίων καταβάλλονταν οι μισθοί στους ιατρούς του ΕΣΥ ήταν αντισυνταγματικές και συνεπώς μη εφαρμοστέες. Ειδικότερα οι δικαστικοί λειτουργοί θεωρούν πως οι διατάξεις των άρθρων 138-140 του ν. 4472/2017, με τις οποίες καθορίστηκε αναδρομικά από 1.1.2017 ο βασικός μισθός, τα επιδόματα και τα ωρομίσθια εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ, στο πλαίσιο θεσμοθέτησης εξ υπαρχής νέου ειδικού μισθολογίου για τους γιατρούς, σε συνδυασμό με τα άρθρα 136 και 137 αυτού, αντίκεινται στις αρχές της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ιατρών του ΕΣΥ (άρθρο 21 του Συντάγματος), της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 του Συντάγματος) και, ως εκ τούτου, είναι ανίσχυρες.

Υπουργείο Υγείας: Έρχεται «ανασχηματισμός» στους φορείς και τους Οργανισμούς – Οι προτάσεις σε υποψηφίους και οι πιέσεις

Υπουργείο Υγείας: Έρχεται «ανασχηματισμός» στους φορείς και τους Οργανισμούς – Οι προτάσεις σε υποψηφίους και οι πιέσεις

Μετά τον ανασχηματισμό ετοιμάζονται αλλαγές από το υπουργείο Υγείας σε πρόσωπα και φορείς

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Δομικό «ανασχηματισμό» και στα στελέχη των φορέων και των Οργανισμών σκέφτονται στο υπουργείο Υγείας. Μόλις περάσει η «μπόρα» του κανονικού ανασχηματισμού, αναμένεται να προωθηθούν αλλαγές σε πρόσωπα που σήμερα ηγούνται μεγάλων Οργανισμών.

Αλλαγές που έχουν σχεδιαστεί εδώ και καιρό από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά ανέμενε τον κατάλληλο πολιτικό χρόνο για να τις κάνει.

ΠΟΥ: Ποιες βιομηχανίες σκοτώνουν 2,7 εκατ. Ευρωπαίους κάθε χρόνο

Αποτελούν «μείζον εμπόδιο για τις πολιτικές πρόληψης», τονίζει ο ΠΟΥ, καθώς «μεγιστοποιούν τα κέρδη και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία»


Ο καπνός, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα ορυκτά καύσιμα και το αλκοόλ, που προωθούν βιομηχανικά λόμπι, ευθύνονται για 2,7 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη, προειδοποιεί σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καλώντας να υπάρξουν αυστηρότερες ρυθμίσεις από τις αρχές.

Αυτές οι τέσσερις βιομηχανίες «σκοτώνουν καθημερινά τουλάχιστον 7.000 ανθρώπους» στην περιφέρεια αυτή του ΠΟΥ, η οποία συμπεριλαμβάνει 53 χώρες και εκτείνεται ως την κεντρική Ασία, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Χανς Κλούγκε.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Οι 7 παρεμβάσεις σε οικονομία και κράτος που προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης - "Θα προχωρήσω σε διορθωτικές κινήσεις"

Του Δημήτρη Γκάτσιου - Capital.gr

Παρεμβάσεις σε επτά τομείς στην οικονομία και το κράτος προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha κατά την οποία παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ήταν αυτό που περίμενε η κυβέρνηση, αλλά δήλωσε ότι η εντολή της κάλπης είναι "Μητσοτάκη πήγαινε πιο γρήγορα".

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν:

1. Στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι παρεμβάσεις θα αφορούν στις τράπεζες, στις τηλεπικοινωνίες αλλά και σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης στην αγορά, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν στρεβλώσεις.

2. Στο πρόβλημα της στέγασης με αιχμή το νέο πρόγραμμα "Σπίτι Μου". Παράλληλα δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει αν θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Στα δημόσια νοσοκομεία η μετεκλογική μάχη: Οι αλλαγές - εξπρές που προωθούνται


Οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που εξυπηρετούνται στα δημόσια νοσοκομεία

νοσοκομείο (Eurokinissi)

Σε αλλαγές εξπρές αναμένεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το επόμενο διάστημα στα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα των πολιτών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, το κυβερνητικό επιτελείο διαπιστώνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών επηρεάστηκε άρδην και από την εικόνα που έχουν για τα νοσοκομεία οι πολίτες, αλλά και από τους γενικότερους χειρισμούς στο δημόσιο σύστημα, με τις χρεώσεις που προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα για χειρουργεία, εξετάσεις και φάρμακα.

Η κυβέρνηση επιδιώκει αντιστροφή του κλίματος

Υπό το πρίσμα αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να αλλάξει την αντίληψη που έχουν αποκομίσει οι Έλληνες πολίτες για τις προθέσεις της ως προς τη λειτουργία του ΕΣΥ. Γι’ αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπερτονίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Υπουργείο Υγείας: Restart σε 4 πεδία – Έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών

Στη φαρμακευτική πολιτική, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εστιάζει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το επόμενο διάστημα

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ - Ygeiamou.gr

PHOTO: SHUTTERSTOCK

Μια σειρά από εκκρεμότητες, κάποιες από τις οποίες «περίμεναν» να τελειώσουν οι Ευρωεκλογές, έχει να διαχειριστεί το Υπουργείο Υγείας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις που έχουν ως απώτερο σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Σε αναμονή είναι όμως και διαρθρωτικές κινήσεις, κατά βάση στον τομέα του φαρμάκου. Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών περιμένουν εδώ και καιρό συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για να ενημερωθούν για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης τους πρώτους μήνες του 2024 και κατά πόσο τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το Υπουργείο έχουν λειτουργήσει θετικά ως προς τη συγκράτηση της δαπάνης. Η συνάντηση φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Καύσωνας: Οδηγός προφύλαξης – Τι πρέπει να προσέχουν παιδιά, ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες

Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών - Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι κάτοικοι των αστικών κέντρων

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή στα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης των επιπτώσεων από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα.

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες δημιουργούνται συνθήκες που δεν είναι ανεκτές, από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ειδικά, στα αστικά κέντρα που οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται με αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η επικινδυνότητα αυξάνεται. Οι παθολογικές καταστάσεις που ακολουθούν μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή.

Φταίει και η Υγεία για το στραπάτσο των εκλογών

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής

Τι έφταιξε για το στραπάτσο της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές; Δεν είναι μόνο η ακρίβεια, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ή ακόμη και οι ρυθμίσεις για τη δήλωση καθαρισμού οικοπέδων. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αδυναμία της κυβέρνησης να ανατάξει το ΕΣΥ.

Θυμίζω ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την Υγεία ως πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης στις εκλογές του 2023. Η αλήθεια είναι ότι δεν το είδαμε. Εκτός και αν θεωρούμε μείζονα μεταρρύθμιση τα απογευματινά χειρουργεία. Που άλλωστε είχαν θεσπιστεί από το 2000…

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση επιχείρησε να αλλάξει τη δυσμενή εικόνα στην υγεία, προβάλλοντας έργα ανακαίνισης νοσοκομείων και κέντρων υγείας, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όμως, εκ του αποτελέσματος, πολλοί πολίτες δεν πείστηκαν.

ΑΣΕΠ: Ανακοινώνεται μέσα στην εβδομάδα η τελική «15αδα» για τους Διοικητές ΥΠΕ – Τι ακολουθεί

ΑΣΕΠ: Ανακοινώνεται μέσα στην εβδομάδα η τελική «15αδα» για τους Διοικητές ΥΠΕ – Τι ακολουθεί

Το ΑΣΕΠ αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να γνωστοποιήσει ποιοι Διοικητές ΥΠΕ προηγούνται

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Εντός της εβδομάδας αναμένεται μετά από αρκετές καθυστερήσεις και μεταθέσεις, η ανακοίνωση από το ΑΣΕΠ της τελικής “δεκαπεντάδας” με τα ονόματα των επικρατέστερων που έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό για Διοικητές ΥΠΕ.

Πρόκειται για τους πρώτους πίνακες με τους 15 επικρατέστερους υποψήφιους που πέρασαν με καλό βαθμό το γραπτό τεστ του ΑΣΕΠ και διαθέτουν και τα απαραίτητα τυπικά προσόντα όπως προβλέπει ο νόμος Κεραμέως.

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Ευρωεκλογές: Πρώτη η ΝΔ, αλλά με μεγάλες απώλειες – Άνοδος του ΠΑΣΟΚ και της ακροδεξιάς

Ηχηρά μηνύματα έβγαλαν οι κάλπες των ευρωεκλογών για τη ΝΔ που πέφτει κάτω του 30% και τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ποσοστό του να είναι μικρότερο του 15%. Ενισχυμένο το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση για ενίσχυση των δεξιών κομμάτων.

Κοντά στο 28% καταγράφεται το ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές, αρκετές μονάδες κάτω από το 33% που είχε θέσει ως πήχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μήνυμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση είναι σαφές, όπως ηχηρό είναι το μήνυμα και στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν φαίνεται να καταφέρνει να προσεγγίσει ούτε το 15%.

Η πανευρωπαϊκή τάση ανόδου της ακροδεξιάς δεν άφησε αλώβητη ούτε τη χώρα μας, με τα «πατριωτικά θέματα» που κυριάρχησαν στην προεκλογική ατζέντα ερεθίζοντας εθνικιστικά αντανακλαστικά να λειτουργούν ως βούτυρο στο ψωμί της. Το τρομακτικό ποσοστό αποχής έχει τη δική του βαρύτητα.

Γ. Πατούλης: Πώς θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι πάνω από 20.000 γιατροί που έφυγαν στο εξωτερικό

Iatropedia newsroom

Τη στρατηγική για τη διάδοση του ιπποκρατικού πνεύματος και την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού παρουσίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος

Τη στρατηγική για τη διάδοση του ιπποκρατικού πνεύματος και την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού παρουσίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος, που διοργανώθηκε από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ), στη Λευκάδα (7-9 Ιουνίου), υπό την αιγίδα ΙΣΑ.

Στο συνέδριο, το οποίο έχει καταστεί θεσμός, συμμετείχαν σημαντικοί εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Λευκάδας Ξενοφών Βεργίνης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας Ιωάννης Σγουρόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, τέως πρόεδρος Στέφανος Φούσας κά.

Υπουργείο Υγείας: Ποιες αλλαγές ετοιμάζονται στα νοσοκομεία μετά τις Ευρωεκλογές

Υπουργείο Υγείας: Ποιες αλλαγές ετοιμάζονται στα νοσοκομεία μετά τις Ευρωεκλογές

Τι θα αλλάξει το υπουργείο Υγείας το επόμενο διάστημα στα νοσηλευτικά ιδρύματα

Μαρία Γλένη ΗR

Αλλαγές στα νοσοκομεία μετά τις Ευρωεκλογές ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας.

Μετά και την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου, όπου σύσσωμη η πολιτική ηγεσία είχε ξεχυθεί στην Περιφέρεια προς άγραν ψήφων, πλέον ήρθε η ώρα των αποφάσεων, αφού τα καυτά θέματα της υγείας ήταν στον πάγο.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις στη βελτίωση των συνθηκών στα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τους διοικητές νοσοκομείων που είναι σε αναμονή εδώ και μήνες ώστε να διαπιστώσουν εάν θα συνεχίσουν να εργάζονται στο ΕΣΥ ή όχι, έχουν επιφέρει ένα περίεργο συνονθύλευμα δυσλειτουργιών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Νοσοκομεία: Πότε αναμένονται οι πρώτοι διορισμοί διοικητών - Νέα παράταση πριν τις Ευρωεκλογές

Δήμητρα Ευθυμιάδου ethnos.gr

Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να διοριστούν οι νέοι διοικητές νοσοκομείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά την έναρξη του σχετικού διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ. Παρότι η κυβέρνηση δήλωνε πως είναι μία διαδικασία που θα φέρει άμεσα αποτέλεσμα, στην πράξη ισχύουν τελικά τα αντίθετα.

Ο διαγωνισμός που είναι ακόμη σε εξέλιξη αναμένεται να ολοκληρωθεί σε αρκετούς μήνες ακόμη από σήμερα, αφού η διαδικασία κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Γιατί αργούν οι διορισμοί διοικητών

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεντεύξεις του έχει επισημάνει τη δυσκολία ολοκλήρωσης των διαγωνισμών, αφού ο έλεγχος που γίνεται από το ΑΣΕΠ είναι εξαιρετικά λεπτομερής συνεπώς και χρονοβόρος. Όλοι οι υποψήφιοι Διοικητές Νοσοκομείων έχουν περάσει ήδη από την σκόπελο των γραπτών εξετάσεων μέσω ΑΣΕΠ, τις ίδιες ημέρες με τους υποψήφιους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) οι οποίοι αναμένεται να διοριστούν νωρίτερα

Με βάση τον νόμο Κεραμέως οι Διοικητές Νοσοκομείων θα διοριστούν πολύ αργότερα, αφού θα πρέπει να επιλέγουν πρώτα οι διοικητές των ΥΠΕ οι οποίοι συμμετέχουν άλλωστε και στις επιτροπές αξιολόγησης για τους διοικητές των νοσοκομείων.

Τις επόμενες ημέρες και μετά τις κάλπες αναμένεται να βγουν οι πρώτες λίστες για τους διοικητές ΥΠΕ, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, αλλά θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ακόμη μέχρι να γίνει η τελική επιλογή τους. Εξάλλου θα ακολουθήσει και περίοδος ενστάσεων ενώ θα γίνουν και προσωπικές συνεντεύξεις.

ΠΟΣΙΠΥ: Επιστολή για τη δράση «Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέως εντέρου»

ΠΡΟΣ:Υπουργό Υγείας κύριο Άδωνη Γεωργιάδη
Αναπληρώτρα Υπουργό Υγείας κυρία Ειρήνη. Αγαπηδάκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΠΕΙΒ, ΠΙΣ, ΙΣ της Χώρας, Τύπος

Αθήνα,08/06/2024

ΘΕΜΑ: Η δράση «Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέως εντέρου»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

κύριε Υπουργέ,

Για ακόμα μία φορά διαμαρτυρόμαστε έντονα διότι το Υπουργείο αγνοεί επιδεικτικά τους Ιατρούς Βιοπαθολόγους, μηδενίζοντας τον ρόλο μας και την επιστημονική υπόστασή μας στην διαδικασία της ιατρικής εργαστηριακής διάγνωσης.

Στην ΥΑ Δ1β/ΓΠ οικ. 30644 ΦΕΚ 3173Β/4-6-24 Περί «Υλοποίησης της δράσης «προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέως εντέρου», ορίσατε:Τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) για τον καρκίνο του παχέος εντέρου από τους δικαιούχους .
Την παράδοση στους δικαιούχους της δράσης των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self-test kit) από τα Φαρμακεία έναντι 8€.
Την συλλογή και καταχώριση των αποτελεσμάτων αυτών, μέσω των φαρμακείων έναντι 3 €.

Εκφράζουμε τις εξής απορίες:Ο πολίτης θα αγοράζει το τεστ από το φαρμακείο και θα το εκτελεί ορθά;
Ο ασθενής θα αξιολογεί την εξέταση στα κόπρανά του για ύπαρξη αιμοσφαιρίνης (αιμορραγία από το γαστρεντερικό);
Ο πολίτης θα αξιολογεί το αποτέλεσμα αξιόπιστα αν είναι θετικό, αρνητικό, αμφίβολο, ψευδώς θετικό;
Πως θα αξιολογεί ο πολίτης εάν η εξέταση απαιτεί επανάληψη;
Πως θα κρίνει την σοβαρότητα του αποτελέσματος;
Θα επανέρχεται στο Φαρμακείο για να καταγραφεί το αβέβαιο αποτέλεσμα, το οποίο θα καταχωρείται στην ΗΔΙΚΑ;

Φτάσαμε και στη «φυσική επιλογή» στο ΕΣΥ;

Οι απανωτές κρίσεις φέρνουν «παρενέργειες» στη διαλογή και διαχείριση των περιστατικών στο σύστημα υγείας

Αγκαλιά με τον … Δαρβίνο κινείται πλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στη διαλογή των τμημάτων επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) μπορεί να γίνεται η σωστή επιλογή του τμήματος που θα παραλάβει τον ασθενή, όσο κόσμο κι αν έχει η εφημερία.

Όμως, όταν ο ασθενής φτάσει στο πρώτο σημείο ελέγχου, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν πολλά περιστατικά, καλά θα κάνει:
Πρώτον, να είναι κατά τα άλλα υγιής, δηλαδή να έχει μόνο ένα πρόβλημα που τον οδήγησε στο νοσοκομείο και να μη χρειάζεται πολλές ειδικότητες.
Δεύτερον, αυτό το πρόβλημα, κατά προτίμηση, θα πρέπει να «περνάει» με μια μικρή ιατρική παρέμβαση, και
Τρίτον και κυριότερο, να είναι νέος.

Μόνο έτσι, φαίνεται πως θα προσελκύσει το ενδιαφέρον για τη σωστή παροχή περίθαλψης.

Όχι. Σε καμία περίπτωση δεν συζητείται εδώ η γνώση και η επαγγελματική επάρκεια.

Είναι θέμα προθέσεων

Αυτό που συζητείται είναι η πρόθεση για εφαρμογή της ιατρικής γνώσης σε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς που βιώνουν αιφνίδια κάποιο πρόβλημα στην υγεία τους και σπεύδουν στην εφημερία, όχι για να αυξήσουν το φόρτο εργασίας των υγειονομικών, αλλά για να προλάβουν το χειρότερο.

Γέφυρες συνεργσίας στη συνάντηση εργασίας ΚΕΤΕΚΝΥ με ΕΛΣΤΑΤ

Συντάκτης: Virus

Γέφυρες συνεργασίας αναπτύχθηκανμεταξύ ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ και ΕΛΣΤΑΤ σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μάϊου 2024. Επιδίωξη είναι η σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας των δύο οργανισμών στο άμεσο μέλλον.

Στην συνάντηση συμμετείχαν: ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Αθανάσιος Θανόπουλος, ο πρόεδρος του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) – Ελληνικού Ινστιτούτου DRG, Παντελής Μεσσαρόπουλος, τα στελέχη ΕΛΣΤΑΤ Βασιλική Μπενάκη, Γεωργία Παναγοπούλου και Θεανώ Τυφοξύλου, ο Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. του ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ και τα στελέχη ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ, Μερόπη Αθανασά, Παναγιώτα Σιδέρη και Ευγενία Χριστοπούλου.
Στο πλαίσιο προέκυψε η προοπτική της στενής συνεργασίας των δυο οργανισμών σε επίπεδο ανάλυσης διαθέσιμων δεδομένων στον Τομέα της Υγείας. Έμφαση δόθηκε στη σημασία της συλλογής, επεξεργασίας και δημοσίευσης από την ΕΛΣΤΑΤ πρόσφατων χρονικά στοιχείων, η οποία έρχεται να συμπληρώσει την επιστημονική έρευνα με τα πιο σύγχρονα δεδομένα.

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Ευαγγελισμός: Νέο πρόσωπο για το νοσοκομείο σε δύο χρόνια – Τα έργα που γίνονται

Έργα, ύψους 50 εκατ ευρώ, υλοποιούνται σε διάστημα δύο ετών στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας

YGEIAMOU.GR TEAM
PHOTO: SHUTTERSTOCK

Σημαντικά έργα ανακαίνισης, αναβάθμισης των υποδομών και κατ’ επέκταση βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υλοποιούνται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Σύμφωνα με ανάρτηση του διοικητή του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της χώρας, Αναστάσιου Γρηγορόπουλου, σε εξέλιξη είναι τα εξής έργα:

– Ξεκίνησε ήδη η ενεργειακή αναβαθμιση όλου του κτηρίου Πατέρα, μέσω ΕΣΠΑ.
– Ξεκίνησε ήδη η ανακατασκευή 32 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του Αθ.Μαρτίνου.

«Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Δεν είναι κάτι νέο ότι οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ή να επιταχύνουν τον καρκίνο, αλλά πιθανώς θα περάσουν χρόνια μέχρι να εμφανιστούν απαντήσεις σχετικά με τον Covid και τον καρκίνο
Lifo.gr 

Ήταν το 2021, ένας χρόνος αφότου ξεκίνησε η επέλαση του κορωνοϊού και ο Kashyap Patel είχε δει έναν ασθενή στα 40 του με καρκίνο των χοληφόρων, έναν σπάνιο και θανατηφόρο καρκίνο που συνήθως χτυπά ανθρώπους στα 70 ή τα 80 τους χρόνια.

Αρχικά, επικράτησε σιωπή και στη συνέχεια ο ένας συνάδελφος μετά τον άλλο έλεγαν ότι είχαν πρόσφατα θεραπεύσει ασθενείς που είχαν παρόμοιες διαγνώσεις καρκίνου. Μέσα σε ένα χρόνο από εκείνη τη συνάντηση, το γραφείο είχε καταγράψει επτά τέτοιες περιπτώσεις. «Είμαι στην πρακτική 23 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», είπε αργότερα ο Patel, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Carolina Blood and Cancer Care Associates. Ο Ασουτός Γκορ, ένας άλλος ογκολόγος, συμφώνησε: «Ήμασταν όλοι ταραγμένοι».

Εργαζόμενοι 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας: Προβλήματα από τα ηλεκτρονικά ραντεβού για αιμοληψίες

Συντάκτης:
Virus

Εμπόδια δημιουργεί η διαδικασία ηλεκτρονικών ραντεβού για τις αιματολογικές εξετάσεις στα Κέντρα Υγείας υποστηρίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ο Σύλλογος ζητά την ανάκληση της απόφασης της επιβολής των ηλεκτρονικών ραντεβού και την άμεση αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των εργαστηρίων.

Η διδικασία εφαρμόζεται για τις αιμοληψίες στα Βιοπαθολογικά Εργαστήρια 1ης και 2ης ΥΠε εδώ και έναν μήνα. Μέχρι τότε τα εργαστήρια λειτουργούσαν χωρίς ραντεβού και δεχόντουσαν καθημερινά χρήστες υγείας τις πρωινές ώρες, όπως ακριβώς γίνεται και στα εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα. Ο νέος προγραμματισμός σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των εργαστηρίων (έλλειψη ιατρικού, εργαστηριακού προσωπικού καθώς και γραμματείας) επιφέρει μείωση στον αριθμό των αιμοληψιών. Ο Σύλλογος ισχυρίζεται ότι περιορίζεται ο αριθμός των εξυπηρετούμενων πολιτών και επιπλέον αυξάνεται ο φόρτος εργασίας του κάθε εργαστηρίου καθώς μεταβάλλεται σε αιμοληπτήριο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Σύλλογος η διαδικασία δυσκολεύει την προσέλευση των πολιτών στα εργαστήρια προκαλώντας παράλληλα οικονομική «αιμορραγία» σε όσους αδυνατούν να κλείσουν ηλεκτρονικά ραντεβού. Ο Σύλλογος περιγράφει ότι η κατάσταση επιτείνεται από την έλλειψη βιοχημικών αναλυτικών και τη μη ύπαρξη καθημερινής μεταφοράς των δειγμάτων στο Κεντρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο.

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Μαγνησία: 121 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Γιατί μολύνθηκε με σαλμονέλα το νερό

Μαγνησία: 121 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Γιατί μολύνθηκε με σαλμονέλα το νερό

Τι δήλωσε η Περιφέρεια και ο ΕΟΔΥ για το μολυσμένο νερό στη Μαγνησία

HR

Απαντήσεις για τα αίτια που προκάλεσαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία έδωσαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στη Λάρισα.

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου συνολικά μέχρι και χθες ήταν 121 τα καταγεγραμμένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και το φαινόμενο σήμερα είναι σε ύφεση.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι ταυτοποιήθηκε η σαλμονέλα στο νερό και τα κλινικά δείγματα προσθέτοντας ότι η σαλμονέλα εντοπίστηκε σε μια από τις τρεις γεωτρήσεις, η δεύτερη είναι καθαρή και η τρίτη με μικροβιακό φορτίο με το αίτιο να είναι υπό διερεύνηση.

Πως θα μεταμορφωθούν τα ΤΕΠ στα νοσοκομεία της χώρας- Τα οφέλη για ασθενείς και κράτος

Συντάκτης: Virus
Σημαντική μείωση του χρόνου αναμονής στο μισό και καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών εκτιμάται ότι θα διασφαλιστεί με την αναδιοργάνωση των ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων σύμφωνα με τον Γιώργο Χαραλάμπους επικεφαλής της ομάδας εργασίας της 1ης ΥΠΕ, για την οργάνωση και τη λειτουργία των ΤΕΠ και μέλος της αντίστοιχης επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Οι αλλαγές που προωθούνται θα φέρουν βελτιωμένους δείκτες θνητότητας της θνησιμότητας καθώς και της νοσηρότητας.

Όπως εξήγησε για τα οφέλη των νέων ΤΕΠ ο κ. Χαρλάμπους, χειρουργός -επειγοντολόγος, διευθυντής ΤΕΠ στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM και στην Τάνια Μαντουβάλο, οι αλλαγές βασίστηκαν σε μελέτη που εκπονήθηκε από το Μάρτιο του 2022 έως το Μάρτιο του 2023 σε όλα τα ΤΕΠ της 1ης ΥΠΕ . Η εν λόγω μελέτη υπό την επιστημονική του επιμέλεια, κατατέθηκε ως πόρισμα στο υπουργείο Υγείας και ενημερώθηκαν οι διοικήσεις όλων των νοσοκομείων της χώρας.