Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Εργαζόμενοι 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας: Προβλήματα από τα ηλεκτρονικά ραντεβού για αιμοληψίες

Συντάκτης:
Virus

Εμπόδια δημιουργεί η διαδικασία ηλεκτρονικών ραντεβού για τις αιματολογικές εξετάσεις στα Κέντρα Υγείας υποστηρίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ο Σύλλογος ζητά την ανάκληση της απόφασης της επιβολής των ηλεκτρονικών ραντεβού και την άμεση αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των εργαστηρίων.

Η διδικασία εφαρμόζεται για τις αιμοληψίες στα Βιοπαθολογικά Εργαστήρια 1ης και 2ης ΥΠε εδώ και έναν μήνα. Μέχρι τότε τα εργαστήρια λειτουργούσαν χωρίς ραντεβού και δεχόντουσαν καθημερινά χρήστες υγείας τις πρωινές ώρες, όπως ακριβώς γίνεται και στα εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα. Ο νέος προγραμματισμός σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των εργαστηρίων (έλλειψη ιατρικού, εργαστηριακού προσωπικού καθώς και γραμματείας) επιφέρει μείωση στον αριθμό των αιμοληψιών. Ο Σύλλογος ισχυρίζεται ότι περιορίζεται ο αριθμός των εξυπηρετούμενων πολιτών και επιπλέον αυξάνεται ο φόρτος εργασίας του κάθε εργαστηρίου καθώς μεταβάλλεται σε αιμοληπτήριο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Σύλλογος η διαδικασία δυσκολεύει την προσέλευση των πολιτών στα εργαστήρια προκαλώντας παράλληλα οικονομική «αιμορραγία» σε όσους αδυνατούν να κλείσουν ηλεκτρονικά ραντεβού. Ο Σύλλογος περιγράφει ότι η κατάσταση επιτείνεται από την έλλειψη βιοχημικών αναλυτικών και τη μη ύπαρξη καθημερινής μεταφοράς των δειγμάτων στο Κεντρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο.

Η πλειοψηφία των εξετάσεων, εκτελούνται κατά τις πρωινές ώρες, μετά από νηστεία, ενώ δεν υπάρχει προσέλευση τις απογευματινές ώρες. Το όργανο των εργαζόμενων αναφέρει ότι τα απογευματινά ραντεβού όχι μόνο δεν προσφέρουν, αλλά αποδυναμώνουν και την πρωινή βάρδια. Ο Σύλλογος διευκρινίζει πως για ττην εύρυθμη λειτουργία του σε δύο βάρδιες, ένα Βιοπαθολογικό εργαστήριο χρειάζεται ιατρικό, εργαστηριακό προσωπικό, βιοχημικό αναλυτή και καθημερινή ταχυμεταφορά των δειγμάτων. Επίσης απαιτείται γραμματειακή υποστήριξη και πληροφοριακό σύστημα LIS.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, διερωτάται: «Δεδομένου ότι 16 Βιοπαθολογικά εργαστήρια στην 1η ΥΠε δεν έχουν βιοχημικό αναλυτή, ποια είναι η αξία του επείγοντος;» «Εξυπηρετούνται τα επείγοντα;» «Γνωρίζετε ότι με την επιβολή του μέτρου των ηλεκτρονικών ραντεβού στα Βιοπαθολογικά εργαστήρια έχει μειωθεί ο αριθμός των εξυπηρετούμενων πολιτών, επομένως και οι αιμοληψίες;»

Ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας πρωτοστάτησε στη λειτουργία των βιοπαθολογικών εργαστηρίων και των κεντρικών βιοπαθολογικών εργαστηρίων, αλλά υποστηρίζει πως υπάρχει πισωγύρισμα στην εξυπηρέτηση του. Το εγχείρημα των δυο βαρδιών χωρίς μελέτη, ενημέρωση του πολίτη από τη γραμματεία σχετικά με το πρωτόκολλο διεξαγωγής των βιολογικών δειγμάτων συγκεκριμένες ώρες και ημέρες, μη λαμβάνοντας υπόψη όλα τα επιστημονικά δεδομένα, ο Σύλλογος προειδοποιεί ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της μη ορθής απόδοσης των εργαστηριακών αποτελεσμάτων.

1 σχόλιο: